Για μία ακόμη φορά στην πορεία του δυναμικού αυτού φαινομένου που λέγεται πανδημία, ο οδικός χάρτης που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τελεί υπό επανεξέταση, καθώς διαφοροποιούνται τα δεδομένα που αξιολογούνται διαρκώς από τους ειδικούς. Στο πλαίσιο αυτό είναι αβέβαιο εάν θα ισχύσει η προαναγγελθείσα λειτουργία μικτών και αμιγών χώρων και φαντάζει πλέον πιθανότερο να επιλεγεί τελικά η λύση της λειτουργίας, σε αυτή τη φάση, των κλειστών χώρων μόνο ως «αμιγείς».
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκεται -αλλά δεν φαίνεται να είναι το επικρατέστερο- και σενάριο για χρονική μετάθεση στο άνοιγμα των κλειστών χώρων, που με βάση όσα ισχύουν σήμερα έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουλίου. Ενδεικτική πάντως του κλίματος διαρκούς προσαρμογής στα μεταβαλλόμενα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, πως τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για τις 15 Ιουλίου «αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν, αλλά όλοι θα τα ξέρουν έγκαιρα», ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε από την πλευρά του πως αυτό που θα συζητηθεί είναι αν τελικά θα υπάρξουν οι μικτοί χώροι ή θα αποφασιστεί να λειτουργήσουν μόνο οι αμιγείς.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι για μία ακόμη φορά αντιμέτωπη με μια δύσκολη εξίσωση που μπορεί να διαθέτει κάποιες ομοιότητες, έχει όμως και σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.
Από τη μία, η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ των νεότερων που έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, από την άλλη όμως υπάρχουν πλέον τα εμβόλια, η πλειοψηφία των πολιτών είναι πια εμβολιασμένοι και ειδικά στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών το ποσοστό εμβολιασμού φθάνει το 75% και η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δεν αντανακλάται μέχρι τώρα και σε πίεση στο σύστημα υγείας. Ο κίνδυνος ωστόσο παραμένει υψηλός πρωτίστως για τους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας και γι’ αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί μία εκστρατεία πόρτα- πόρτα προσέγγισης με στόχο να πειστούν όσοι είναι διστακτικοί, ενώ επιδιώκεται να συμβάλουν σε αυτήν και τοπικοί παράγοντες που μπορούν να τους παρακινήσουν να εμβολιαστούν.
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
Διαφορετικές είναι σε αυτές τις συνθήκες και οι επιλογές για τη «λύση» που μπορεί να δοθεί, καθώς σε αντίθεση με ό,τι ίσχυσε σε προηγούμενες φάσεις, αυτή τη φορά δεν συζητούνται οριζόντια μέτρα και καθολικό lockdown. Το μήνυμα αυτό εκπέμπεται με επαναλαμβανόμενο και κατηγορηματικό τρόπο από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θεωρεί πως η κοινωνία, που στην πλειοψηφία της είναι ήδη εμβολιασμένη, δεν μπορεί να πληρώσει στο σύνολό της το τίμημα της επιλογής της μειοψηφίας να μην κάνει ένα εμβόλιο, που έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Αφετέρου όμως έχει καταστεί σαφές και ότι η οικονομία, προσανατολισμένη πλέον σε στοχευμένη στήριξη κατά τη διαδικασία επανεκκίνησής της με 4,5 δισ. το επόμενο εξάμηνο, είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει σε έναν νέο κύκλο γενικευμένης στήριξης, όπως και η αγορά στις επιπτώσεις μίας νέας «καραντίνας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter