Η κόντρα για τις προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κορυφώθηκε χθες με την ανακοίνωση των χειμερινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επικύρωνε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ξεπέρασε 2% του ΑΕΠ βάζοντας τις βάσεις για την επίτευξη, αν όχι υπέρβαση, του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Τον τόνο έδωσε ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος κάνοντας την παρουσίαση τόνισε για την Ελλάδα ότι «προσπαθούμε όλοι να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με τα σωστά στοιχεία», δείχνοντας στην ουσία το ΔΝΤ. Μάλιστα με μια πρόσθετη προσπάθεια να δείξει τη συμπαράστασή του προς την Ελλάδα τόνισε ότι την Τετάρτη θα βρεθεί στην Ελλάδα για να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Τούτο παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι από καιρό προγραμματισμένη, καθώς ο κ. Μοσκοβισί αναμένεται να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτι που έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό.
Η απάντηση ήρθε από τη συνέντευξη της εκτελεστικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία -σε συνέντευξή της στο Reuters- υπεραμύνθηκε των προβλέψεων του Ταμείου τονίζοντας πως κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να συμφωνήσει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί συμβιβασμούς όσον αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια ειδική συμφωνία για τη χώρα.
Η κ. Λαγκάρντ απάντησε επίσης στις κριτικές ότι το Ταμείο καθυστερεί την αξιολόγηση: «Μας έχει ζητηθεί να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε με όρους και προϋποθέσεις που είναι αμερόληπτες. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να κλείσουμε μια ειδική ευνοϊκή συμφωνία για μια συγκεκριμένη χώρα, επειδή είναι αυτή η χώρα. Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που
εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, γιατί δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας».
Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ωστόσο πως μπορεί να είναι εφικτό να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς «κούρεμα». Τόνισε πάντως ότι όσα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί δεν είναι αρκετά και όσα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού χρειάζεται να εξειδικευτούν.
«Δεν φταίμε εμείς»
«Δεν πιστεύει κανείς ότι τη διαπραγμάτευση την καθυστερεί η Ελλάδα. Το ΔΝΤ ροκανίζει το χρόνο και αρνείται να πάρει τις αποφάσεις του», είπε ο κ. Τσακαλώτος -σε συνέντευξή του στον AΝΤ1-, παρότι παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα καθυστερεί τα πιο σοβαρά από τα μέτρα, όπως το μεσοπρόθεσμο 2017-2020, τα εργασιακά και το χρέος.
Απαντώντας στη βασική ερώτηση για το αν θα έχουμε απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι και το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, τόνισε ότι στόχος είναι να έχουμε πολιτική συμφωνία για όλα τα ανοιχτά θέματα.
«Είμαστε σε μια πολύ λεπτή ισορροπία. Επιδιώκουμε μια πολιτική συμφωνία σε όλο το πακέτο μεταρρυθμίσεων, τα πλεονάσματα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι μια γρήγορη απόφαση χωρίς εκατέρωθεν υποχωρήσεις θα σήμαινε για την Ελλάδα να πάρει όλα τα μέτρα χωρίς να εξασφαλίσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Απέφυγε όμως να πει καθαρά αν στα μέτρα που εξετάζονται για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι και η μείωση του αφορολογήτου. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για το ρόλο του ΔΝΤ.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου