Στην πραγματικότητα, που ως συνήθως πόρρω απέχει από τα όσα λέει και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά μπορεί να κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, αλλά όχι μόνο δεν μίλησαν, αλλά ούτε καν χαιρετήθηκαν! Ούτε δημοσίως ούτε κατ’ ιδίαν, όπως επιβεβαιώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη στενοί συνεργάτες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.
Χαμένη λάμψη
Τα όσα δε, γράφτηκαν περί «πίεσης των ευρωσοσιαλιστών στον Αλέξη Τσίπρα» κ.λπ. καμία σχέση δεν είχαν με το κλίμα που υπήρξε στις Βρυξέλλες για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι αλήθεια ότι έχει χάσει τη λάμψη του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά του είναι δύσκολο να συμβιβαστεί με αυτό. Ενα παράδειγμα: Οι πηγές της Κουμουνδούρου ενημέρωναν τους Ελληνες δημοσιογράφους για πολύ σημαντική συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ιταλό επίτροπο Οικονομίας της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι, στο περιθώριο της προσυνόδου των ευρωσοσιαλιστών. Υποστήριζαν μάλιστα ότι πολλές από τις ιδέες του κ. Τσίπρα για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, την υλοποίηση της Πράσινης Ατζέντας κ.λπ. ο κ. Τζεντιλόνι τις βρήκε πολύ ενδιαφέρουσες. Ψάχνοντας στον ιταλικό Τύπο υπάρχουν πολλές αναφορές για την παρουσία του κ. Τζεντιλόνι στις Βρυξέλλες και τις συναντήσεις που είχε και καμία (σ.σ.: τουλάχιστον ευδιάκριτη) αναφορά στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα. Για τον κ. Τζεντιλόνι μάλλον η συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο σημαντική όσο υποστήριζαν στην Κουμουνδούρου…
Ωστόσο, οι ανυπόστατες διαρροές της Κουμουνδούρου περί νέου φλερτ Τσίπρα-Γεννηματά προδίδουν αλλαγή στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Κινήματος Αλλαγής.
Αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 και τη συγκράτηση του σεβαστού 32% για τον ΣΥΡΙΖΑ παρά την εκλογική του ήττα, η στρατηγική έναντι του Κινήματος Αλλαγής προέβλεπε φουλ επίθεση με στόχο τη διάλυσή του. Ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του υποστήριζαν ότι η διάλυση του Κινήματος Αλλαγής θα τον καθιέρωνε ως ηγέτη του χώρου της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει το μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της και νέα δυναμική και οι λίγοι που θα έμεναν θα πήγαιναν στη Νέα Δημοκρατία του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η παρατεταμένη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί έστω και κατ’ ελάχιστο ανταγωνιστικός μετά τις εκλογές άλλαξε τα σχέδια της Κουμουνδούρου. Η αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα και της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά τις εκλογές και η ψαλίδα που δεν κλείνει παρά τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης, «παγιοποιεί» στην κοινή γνώμη την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να χτυπήσει στα ίσα τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές. Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, η διάλυση του Κινήματος Αλλαγής που ήταν στόχος της Κουμουνδούρου για μεγάλο διάστημα δεν ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για να διατηρήσει την «κυβερνησιμότητά» του ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως να μην επικρατήσει απογοήτευση στις τάξεις του χρειάζεται να μείνει «ζωντανό» ένα άλλο σενάριο, αυτό της συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης. Της συγκρότησης μίας κυβέρνησης, δηλαδή, χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, ώστε να αποφευχθούν και οι επαναληπτικές εκλογές. Και για να μείνει «ζωντανό» για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το σενάριο, από τη στιγμή που δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με το ΚΚΕ, του μένουν το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ 25.
Ιδού λοιπόν ο βασικός και ο πραγματικός λόγος της προσπάθειας της Κουμουνδούρου να υπάρξει σενάριο προσέγγισης Τσίπρα-Φώφης κατά Κυριάκου.
Βεβαίως, όπως συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα θέματα, η αξιωματική αντιπολίτευση τα προσεγγίζει χωρίς διαμορφωμένη στρατηγική και ανάλογα με το συμφέρον της τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Παρέμβαση
Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Τσίπρας ενόχλησε ακόμα και τους φίλα προσκείμενους μίας προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ-Κινήματος Αλλαγής της Χαριλάου Τρικούπη στη λογική της συγκρότησης «αντιδεξιού μετώπου», όταν, αναφερόμενος στην επικείμενη μάχη για την εκλογή νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, είπε σε συνέντευξή του ότι δεν θέλει τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής περιορίστηκε στα περί «λάθους Τσίπρα να αναμιγνύεται στα εσωτερικά άλλου κόμματος» αλλά επί της ουσίας οι επιτελείς της κ. Γεννηματά έγιναν έξαλλοι με την παρέμβαση Τσίπρα που εμφάνισε την κ. Γεννηματά ως επιλογή του για την αρχηγία του κόμματος.
Στην απέναντι πλευρά, η μεταγραφή του Συμεών Κεδίκογλου από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ όπως και η, κατά πληροφορίες, ένταξη ενός ακόμα συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, του πρώην βουλευτή Χρήστου Αηδόνη, όχι μόνο δεν δημιουργεί ενθουσιασμό στο εσωτερικό και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προκαλεί προβλήματα. Και ας επιμένει η Κουμουνδούρου «εμείς θα φέρνουμε έναν τον μήνα και ας αντιδρούν όσο θέλουν» σε μία επίδειξη πυγμής προς την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο. Στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας και η κ. Γεννηματά μπορεί να μη συνομίλησαν και να μη χαιρετήθηκαν, μίλησαν όμως και οι δύο για την ανάγκη ενός «νέου Ελσίνκι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις