Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεδιπλώσει μια «στρατηγική τριών πυλώνων», με στόχο στο τέλος του καλοκαιριού -και εν όψει του ανησυχητικού φθινοπώρου- να έχει επιτευχθεί ένα τείχος ανοσίας «ύψους» 75%. Η στρατηγική αυτή ξεκινάει άμεσα, με στόχο τον Σεπτέμβριο η χώρα να είναι επαρκώς θωρακισμένη, απέναντι σε μια μετάλλαξη, η οποία αποδεδειγμένα πλέον είναι 50%-60% πιο επιθετική και μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες να μην περάσει ανεκμετάλλευτη «ούτε μία μέρα». Σήμερα το ποσοστό των εμβολιασμένων με δύο ή με μία δόση ανέρχεται στο 53%-54% και ο άμεσος στόχος είναι να φτάσει έως το τέλος του καλοκαιριού στο +20%, δηλαδή κοντά στο 75%.
Τρεις πυλώνες
Στο πλαίσιο της «στρατηγικής των τριών πυλώνων», που ακολουθεί την τακτική του καρότου και του μαστιγίου, αναμένεται:
1 Να ενταθεί ιδιαίτερα η καμπάνια ενημέρωσης για την ανάγκη εμβολιασμού, με ιδιαίτερη επισήμανση των κινδύνων που συνεπάγεται η νέα μετάλλαξη. Το πρόβλημα εστιάζεται, κυρίως, σε δύο ηλικιακές κατηγορίες. Τους άνω των 60 (που ανήκουν και στην κατηγορία που είναι πιο ευάλωτη), οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί -ενώ είχαν τη δυνατότητα- σε ποσοστό μόνο 73%. Και τους άνω των 18 ετών, οι οποίοι ευλόγως αισθάνονται πιο «άτρωτοι» και η πρώτη προτεραιότητά τους είναι να πάνε πρώτα διακοπές και «μετά βλέπουμε». Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το 27% των μη εμβολιασμένων, που είναι 60+, είναι ένα ετερογενές άθροισμα. Αποτελείται κατά ένα μέρος από συνειδητούς αρνητές και κατά ένα μέρος από αμελείς, αναβλητικούς και επιφυλακτικούς. Οι αρνητές δεν εκτιμάται ότι μπορούν να μεταπεισθούν, σε αντίθεση με του υπολοίπους, οι οποίοι μπορούν να κινητοποιηθούν με πιο ισχυρά μηνύματα.
2 Τα προνόμια στους εμβολιασμένους είναι ο Νο2 πυλώνας. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι κοινωνικές δραστηριότητες στις οποίες οι εμβολιασμένοι θα έχουν προνόμια, καθώς έχει ωριμάσει στην κυβέρνηση η απόφαση ότι δεν μπορούν να έχουν ίδια μεταχείριση όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου με αυτούς οι οποίοι δεν έχουν κάνει καμία ή μία. Τα προνόμια θα αφορούν στους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης (νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ κ.λπ.), στα γήπεδα, στα σινεμά και τα εστιατόρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι π.χ. για τα γήπεδα το δίλημμα που θα τεθεί είναι αν επιλέγεται ένα γήπεδο με 10.000 εμβολιασμένους ή με 1.000 κατόπιν τεστ. Η απάντηση μάλλον είναι προφανής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή έχει συζητήσει το θέμα και βρίσκεται πολύ κοντά στο να παρθούν αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Η παράμετρος του ποσοστού της χωρητικότητας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεωρείται μια κρίσιμη παράμετρος και για κοινωνικούς και για οικονομικούς λόγους. Κι όπως φαίνεται, θα είναι ένα από τα βασικά κριτήρια, τα οποία θα οδηγήσουν σε αποφάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα διευκολύνουν τους εμβολιασμένους.
Χρυσοχοΐδης: «65 νέοι αστυνομικοί σε μόνιμη βάση για την ασφάλεια του Μετρό Θεσσαλονίκης»
3 Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων είναι ο πυλώνας Νο3. Είναι ειλημμένη απόφαση η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Ενώ πολύ κοντά είναι και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών. Στο σημείο αυτό, υπάρχει μια κραυγαλέα αντίφαση. Οι γιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 85% και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα σε ποσοστό 90%. Δηλαδή οι γιατροί είναι επαρκέστατα εμβολιασμένοι. Αντιθέτως, το υγειονομικό προσωπικό υστερεί σε μεγάλο βαθμό. Εχει εμβολιαστεί μόνο το 67%, με το 33% (ένας στους τρεις) να παραμένουν μη εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλο το υγειονομικό προσωπικό. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες για όσους συνεχίσουν να αρνούνται. Αν δηλαδή θα υπάρξει π.χ. διακοπή της μισθοδοσίας τους όσο διαρκεί η πανδημία ή αν θα μετατεθούν αναγκαστικά σε άλλη υπηρεσία, στην οποία δεν θα έρχονται σε επαφή με ασθενείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Οχι σε lockdown
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μη θυσιάσει τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει ούτε να αγνοήσει την υπεύθυνη συμπεριφορά που έχει επιδείξει η πλειονότητα των πολιτών. Ετσι, δεν υπάρχει στον ορίζοντα νέο γενικευμένο lockdown, εκτός απρόβλεπτων εξελίξεων με τις μεταλλάξεις. Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να μην κλείσει ξανά η χώρα για χάρη ενός 20%-25% αρνητών ή ανεύθυνων πολιτών. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν υπάρχουν η ευκαιρία και η δυνατότητα σε όλους να εμβολιαστούν. Δεν μπορεί, όπως έλεγε χαρακτηριστικά παράγων της κυβέρνησης, να έχει εμβολιαστεί το 70%-75% των πολιτών και να κλείσει η χώρα για χάρη μιας μειοψηφίας 20%-25%, η οποία συνεχίζει να επιδεικνύει αντικοινωνική και ανεύθυνη συμπεριφορά. Στο πλαίσιο αυτό η πρόσφατη αναφορά του προέδρου του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέα, για το ενδεχόμενο «τοπικών lockdowns», εκτός πολύ ιδιαίτερων περιπτώσεων, όπου μπορεί να γίνει πολύ ανησυχητική η κατάσταση, μάλλον σαν αυστηρό μήνυμα-προειδοποίηση πρέπει να εκληφθεί, παρά σαν άμεσο ενδεχόμενο.
Τα προνόμια στους εμβολιασμένους, που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, εκτός από την απονομή «δικαιοσύνης» και αναγνώρισης στους συνεπείς πολίτες, αναμένεται να λειτουργήσουν και σαν μια πρόσθετη πίεση προς όσους επιμένουν να αγνοούν την πλειονότητα και τη δημόσια Υγεία. Ταυτοχρόνως, εκτιμάται ότι θα προστατεύσουν το εξαιρετικής σημασίας τουριστικό προϊόν της χώρας και, μάλιστα, σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου εκδηλώνονται αντιφατικά φαινόμενα: Η Ευρώπη δείχνει τη διάθεση να περιορίσει το άνοιγμα των συνόρων, ενώ οι ενδείξεις για τον τουρισμό στην Ελλάδα δείχνουν να πηγαίνει καλύτερα του αναμενομένου…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα