«Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και τις θα γίνει στις επόμενες εκλογές, Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου. Ας αφήσουμε στην άκρη αυτό το ψέμα ότι βάλατε πλάτη στην κυβέρνηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και απαρρίθμησε όλα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε απόφαση της κυβέρνησης.
«”Θα είμασταν πιο αξιόπιστοι είπε ο Τσακαλώτος αν αναγνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά στην οργάνωση του εμβολιασμού”» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον Παύλο Πολάκη ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την διαδικασία εμβολιασμού. «Ο μεγάλος επιστήμων και γνώστης των εμβολίων κ. Πολάκης λέει πως βρήκαμε τόσο γρήγορα εμβόλια. Το στηρίζετε αυτό κ. Τσίπρα; Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνετε είναι να έρθετε και να αποδοκιμάσετε δημόσια τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας».
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Μας είπατε ότι νομοθετούμε για την ελίτ. Αλήθεια; Ο εργαζόμενος πατέρας που θα παίρνει γονική άδεια είναι ελίτ. Ο νέος πατέρας που προστατεύεται από απόλυση είναι ελίτ. Οι εργαζόμενοι στα κούριερ είναι ελίτ; Πώς αναπαράγετε τέτοια στερεότυπα;. Η κριτική σας στο νομοσχέδιο πέρασε από διάφορα στάδια. Στην αρχή ήσασταν κατά της διευθέτησης συνολικά. Σας θύμισε ο κ. Χατζηδάκης ότι το 2017 κατά την επίσκεψή σας στην Παπαστράτος εξήρατε το εργασιακό καθεστώς που είχε τότε διευθέτηση εργασίας.
Μετά είπατε ότι είναι καλή η διευθέτηση με συλλογικές συμβάσεις και κακή στις ατομικές. Δεν μας είπατε όμως γιατί η κυρία Αχτσιόγλου ως υπουργός Εργασίας της δικής σας κυβέρνησης υπέγραψε την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει μορφές ευέλικτης εργασίας με ατομικές συμβάσεις.
Εμείς λοιπόν επεκτείνουμε την δική σας ρύθμιση και στους εργαζόμενους που μπορεί να μην έχουν παιδιά. Σε νέους εργαζόμενους που μπορεί να θέλουν να φύγουν ένα Σαββατοκύριακο με φίλη ή φίλο του.
Τα παραδείγματά σας κ. Τσίπρα είναι ψεύτικα. Συγχέετε τις υπερωρίες με την διευθέτηση χρόνου εργασίας
Οποιοσδήποτε εργαζόμενος δουλέψει παραπάνω υπερωρίες θα πάρει περισσότερα λεφτά. Τελεία και παύλα. Και είναι ντροπή να παρουσιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Ισχύει ο απαράβατος κανόνας περισσότερη δουλειά περισσότερα λεφτά.
Εξηγήστε μας λοιπόν με απλά λόγια από που προκύπτουν τα παραδείγματα που δώσατε στην Βουλή. Σταματήστε να έρχεστε εδώ και να αραδιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Και να σταματήστε να λέτε ότι εμείς αγοράζουμε ΜΜΕ και διαδίκτυο για να διαμορφώνουμε καταστάσεις. Την επόμενη φορά θα καταθέσω στα πρακτικά δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ που εκθειάζουν την πολιτική της κυβέρνησης. Φαντάζομαι ότι θα μας πείτε ότι αυτά θα τα εντάξετε στην λίστα Πέτσα ιντερνάσιοναλ.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Βρήκα ενδιαφέρουσα την προσέγγισή σας στις προτάσεις του προέδρου ΗΠΑ Μπάιντεν. Χαιρέτισα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επανήλθαν στην συμφωνία Παρισιού για κλιματική Αλλαγή. Η συζήτηση για φορολόγηση μεγάλου πλούτου ανοίγει από τις ΗΠΑ και είναι σημαντικό και πρέπει να μετέχουμε σε αυτή την συζήτηση συνυπογράφοντας την πρόταση για φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Δεν είδα να λέτε τίποτα για το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων των ΗΠΑ που τόσο αγαπάτε κ. Τσίπρα. Αν θέλετε να συγκρίνετε την Ελλάδα με Αμερική μην κάνετε διαχωρισμούς. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό το μοντέλο κ. Τσίπρα.
Ο κόσμος αλλάζει με μεγάλους ρυθμούς. Βλέποντας την κα Γεννηματά να υπερασπίζεται μεταρρύθμιση του 1982 δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι δυνατόν να μιλάμε με τους ίδιους όρους 40 χρόνια μετά.
Μπορούμε να έρθουμε να ρυθμίσουμε την πραγματικότητα των επιχειρήσεων που επιλέγουν να έχουν εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους και όχι με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Για όλα αυτά δεν είπατε κουβέντα.
Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με σειρά ρυθμίσεων και δεν είπατε κουβέντα. Θα τοποθετηθείτε προφανώς δια της ψήφου σας και θα δούμε τελικά αν είναι αυτό το νομοσχέδιο η μητέρα όλων των μαχών.
Ξέρουμε καλά ότι κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αναταράξεις και διαδηλώσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε σωστό πρωτίστως για την νέα γενιά που αναζητά καλύτερο αύριο.
Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπατε ότι είχαμε ήδη μπει σε ύφεση από το 2019. Πληροφορήθηκα ότι είπατε σε συνέντευξή σας ότι ήρθε η πανδημία την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε άλμα προς τα εμπρός. Τι από τα δύο ισχύει.
Εδώ θα είμαστε και σε 6 και 12 μήνες. Μιας και αναφερθήκατε σε κλεψύδρες. Η κλεψύδρα κάθε κυβέρνησης γυρνά ανάποδα από την ήμερα εκλογής της. Έχουν περάσει 2 χρόνια και απομένουν άλλα 2 γιατί θα γίνουν εκλογές στο τέλος 4ετίας και τότε θα γίνει αποτίμηση όχι μόνο πως αντιμετωπίσαμε πανδημία αλλά και πως η χώρα οδηγείτε στον δρόμο ανάπτυξης. Να δούμε τότε τι θα πείτε. Οι δικές μας προβλέψεις είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι ρωμαλέα και δίκαια
Μιλάτε εσείς για το brain drain εσείς κ. Τσίπρα;
Για πρώτη φορά υπάρχει ορατό ρεύμα νέων ανθρώπων που σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην Ελλάδα όχι μόνο γιατί πιστεύει ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν καλές θέσεις εργασίας αλλά γιατί πιστεύει τι μετά από μια 10ετία η χώρα άφησε πίσω την κρίση και ανοίγει ευοίωνος δρόμος. Αύριο θα είναι εδώ η κυρία Φον ντερ Λάιεν και θα εγκριθεί και τυπικά το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης
Τα άστρα για καλή πορεία οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα και όσο και αν εσείς επιμένετε κ. Τσίπρα να παρουσιάζετε μια εικόνα χώρας που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα τόσο θα διαψεύδεστε.
Έχετε όμως ακόμα ένα πρόβλημα. Η δεξιά που δήθεν αντιμάχεστε πολύ απλά δεν υπάρχει
Η ΝΔ που εσείς παρουσιάζετε είναι καρικατούρα που δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία της παράταξης. Υπάρχει μόνο στην φαντασία σας γιατί μόνο με αυτή την καρικαρούρα μπορείτε να υπάρξετε. Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε ένα κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα.
Να απαντήσω σε μια μεγάλη απρέπεια που είπατε στην τηλεοπτική σας συνέντευξη. Κα΄νετε και χιουμοράκι λέγοντας ότι δεν κάνω ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής πολυκατοικίας που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός.
Οι Έλληνες μου ανέθεσαν την διακυβέρνησης μιας χώρας που εσείς προσπαθούσατε να κατεδαφίσετε επί 5 χρόνια και αυτό είναι δύσκολο έργο».
Η πρωτολογία Μητσοτάκη για το εργασιακό
Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά καθώς ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου.
Με μια απάντηση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που μίλησε πριν από τον ίδιο, ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. «Κυρία Γεννηματά άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς» είπε ο πρωθυπουργός.
Τέλος η ζούγκλα – Μπαίνουν κανόνες για ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον
Μιλώντας στη συνέχεια για το νομοσχέδιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους». Για να αναφερθεί και στις απεργίες, λέγοντας ότι «Εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Για αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Οι δέκα τομές στο εργασιακό
«Δέκα τολμηρές τομές δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο» συνέχισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές.
«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ: «Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;».
«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».
Θεσπίζεται για πρώτη φορά άδεια πατρότητας
«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια. «Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».
Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων
Αναφερόμενος στη συνέχεια στις ρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Όταν υπάρξει τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες: «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.
Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό
«Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονιστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».
«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».
Μύθος ότι καταργείται το 8ώρο
Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια στα όσα ακούγονται για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για fake news: «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν: Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης
«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός «Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε και επισήμανε ότι «Κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».
Η προστασία του εργαζομένου είναι βασική μας μέριμνα
«Η αντίληψη, που διαπερνά το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο τρίπτυχο, ευελιξία επιχειρηματικότητας, προστασία και κινητροδοσία εργαζομένου και εγγύηση της Πολιτείας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η προστασία του εργαζομένου είναι βασική μας μέριμνα για αυτό και προσθέτουμε 6 ακόμη λόγους απαγόρευσης της απόλυσης».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στον συνδικαλισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμείς θέλουμε συνδικαλισμό πυλώνα δημοκρατικό ενώ κάποιοι άλλοι φέουδο κομματικό. Στο εξής οι συνδικαλιστές θα έχουν τις απαιτούμενες διευκολύνσεις, όχι όμως ασυλία. Να συμφωνήσουμε στα βασικά, οι συνδικαλιστές υπάρχουν για τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι για τους συνδικαλιστές», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Απεργία: «Παραλύει» το κέντρο, κανονικά οι Πανελλήνιες – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Απεργία ΠΝΟ: Χάος στο λιμάνι του Πειραιά – Στους καταπέλτες των πλοίων οι ναυτεργάτες [βίντεο]
- Πανελλήνιες 2021: Με Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία συνεχίζονται οι εξετάσεις
- Καιρός: Βελτιωμένος αλλά όχι παντού – Πού θα χτυπήσουν οι καταιγίδες [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter