Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
«Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Ερντογάν σε εκδήλωση που οργάνωσε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ (German Marshall Fund) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Αποφασισμένος να θέσει για μία ακόμη φορά με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας θα προσέλθει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Οι δύο ηγέτες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μετά από ενάμιση χρόνο, καθώς η προηγούμενη συνάντηση -στο περιθώριο και εκείνη Συνόδου του ΝΑΤΟ- είχε λάβει χώρα στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 2019, είναι όμως η πρώτη φορά που θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Η Αθήνα ελπίζει ότι τη φορά αυτή θα υπάρξει εκ μέρους του κ. Ερντογάν η θετική ανταπόκριση που έλειψε μετά τις δύο προηγούμενες συναντήσεις, του Λονδίνου, αλλά και στο ραντεβού του Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε επίσης προσέλθει με σαφή διάθεση για δημιουργία προϋποθέσεων για τη βελτίωση του κλίματος. Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το πολύ δύσκολο 2020, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Εβρο, τις προκλήσεις με το ερευνητικό πλοίο, αλλά και την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, δεν άφησαν περιθώρια για κλίμα διαλόγου των δύο ηγετών, καθώς ο «πάγος» δεν έσπασε ούτε από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στα τέλη του Ιουνίου 2020.
Αποκλιμάκωση
Το γεγονός που επιτρέπει σε αυτή τη φάση να ξαναρχίσει ο διάλογος σε ανώτατο επίπεδο συνδέεται με τον βαθμό αποκλιμάκωσης που έχει υπάρξει τους τελευταίους μήνες, στη διάρκεια των οποίων η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας τελεί υπό διαρκή αξιολόγηση από την Ε.Ε. και η Αγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη και με την απειλή κυρώσεων εάν συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων. Το εάν θα συμβάλει και στη δημιουργία προϋποθέσεων για αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι κάτι που θα διαφανεί από την έκβαση της συνάντησης.
Η θέση με την οποία θα προσέλθει ο πρωθυπουργός έγινε απόλυτα σαφής και από τα όσα δήλωσε ο ίδιος τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού στη βελγική πρωτεύουσα: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η Ε.Ε., πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Η σχετική αναφορά κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς οι συγκεκριμένες φράσεις περιλαμβάνονταν στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου. Και είναι σαφές ότι τα δείγματα διάθεσης για αποκλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα συνδέονται και με το γεγονός ότι η συμπεριφορά της αναμένεται να συζητηθεί και στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σε άλλο επίπεδο
CEO Telekom μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση»
Μία σημαντική άλλωστε επιτυχία της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η χώρα μας όλη αυτή την περίοδο είναι ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν γίνει πλέον ευρωτουρκικό ζήτημα, ενώ λίγο πριν από τη συνάντηση των Βρυξελλών το μήνυμα που εστάλη ήταν ότι «η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Οι προσδοκίες της Αθήνας, η οποία προσβλέπει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι, παραμένουν συγκρατημένες δεδομένου ότι η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα τα απαραίτητα στοιχεία συνέπειας και συνέχειας, την ώρα που έχει καταστεί σε όλους τους τόνους σαφές ότι «η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων».
«Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία και ότι η συνάντηση αυτή στο ανώτατο επίπεδο θα είναι μια ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε την Παρασκευή η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν ενεργοποιηθεί και τους τελευταίους μήνες είχαμε επανέναρξη και δύο γύρους διερευνητικών επαφών, πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών. Η ελληνική θέση υπέρ των ανοιχτών διαύλων είναι πάγια, όπως και υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα.
Διαφωνίες
Υπάρχει όμως πλήρης επίγνωση του γεγονότος ότι διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν και σε πολλά ζητήματα είναι διαμετρικά αντίθετες, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι διαφορές αυτές είχαν αναδειχθεί άλλωστε και δημόσια από τον Ελληνα ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πάντως ότι «διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε». Οι διαφορές παραμένουν, αλλά οι ελπίδες για μία σταθερή αποκλιμάκωση στηρίζονται στην προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς «χαμηλής πολιτικής», η οποία αποτέλεσε και το πεδίο για ένα καλύτερο κλίμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση όμως η θέση του Ελληνα πρωθυπουργού παραμένει σαφής: «Μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Δημήτρης Λιγνάδης: Νέα ποινική δίωξη για το αδίκημα του βιασμού ανηλίκου
- Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο
- Συντάξεις-Αναδρομικά: Νέα ρύθμιση για πληρωμές έως και 10.296 ευρώ [πίνακας]
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Πότε έμαθε για τον θάνατο της γιαγιάς του
- Πανελλαδικές 2021: Αυτά είναι τα θέματα που έπεσαν στην Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία
- CNN: Πληροφορίες για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας σε κινεζικό πυρηνικό σταθμό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter