Σημαντικό ορόσημο σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στα εργασιακά, όπου και στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για μία πολιτική αναμέτρηση που πολλοί εκτιμούν ότι θα έχει και χαρακτηριστικά «σύγκρουσης του χθες με το αύριο».
Από τη μία πλευρά βρίσκονται το ισχύον πλαίσιο που έχει αναφορά στη δεκαετία του ’80 και η στασιμότητα την οποία υπερασπίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση και στα εργασιακά και από την άλλη η επιδίωξη να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, που αποσκοπεί σε μια αγορά με κανόνες οι οποίοι τηρούνται, αλλά και που βασίζεται, όπως επισημαίνουν, στις πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι οποίες έχουν ισχυρά συνδικάτα.
Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας δει να αποτυγχάνει το προηγούμενο διάστημα η επιλογή να εστιαστεί αντιπολιτευτικά στα ζητήματα της πανδημίας, στρέφει πλέον όλη την προσοχή του στο εργασιακό, προδιαθέτει για μία σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, που στην κυβέρνηση θεωρούν δεδομένο ότι θα φέρει στην επιφάνεια τις μεγάλες διαφορές στις απόψεις που πρεσβεύουν.
Πρόταση μομφής
Θεωρούν μάλιστα ότι αυτές θα φανούν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια εάν επιβεβαιωθούν και σενάρια περί ενδεχόμενης πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ας το κάνουν, για να φανεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η διαφορά», σχολιάζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τονίζει ότι πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, ενώ επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζομένους, δεν φέρνει καμία αλλαγή στο 8ωρο, ενισχύει τα δικαιώματά τους και αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.
Οσο για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κυβερνητικές αλλαγές, στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι εδράζεται σε fake news όπως τα περί κατάργησης του 8ώρου.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι στα εργασιακά ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στην ουσία το ΚΚΕ, ενώ κάνουν λόγο για ακτιβισμό του ΠΑΜΕ.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Θετική αξιολόγηση
Η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία και οι μεταρρυθμίσεις συνιστούν σε κάθε περίπτωση και τα πεδία όπου θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να κεφαλαιοποιήσει τον θετικό απολογισμό τής πρώτης διετίας και τη σημαντική αποδοχή των κυβερνητικών πεπραγμένων από τους πολίτες.
Η θετική αξιολόγηση από την κοινωνία προκαλεί ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου, συνιστά ωστόσο παραδοχή και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι πολλαπλασιάζει τις προσδοκίες και ανεβάζει τον πήχυ για την κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού της Ν.Δ. μήνυμα ότι έχουμε να αναμετρηθούμε «όχι μόνο με το παρόν αλλά και με το μέλλον, ως προς τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από μας».
Στο μεταξύ, σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκεται και ο κομματικός μηχανισμός, με το βλέμμα όχι μόνο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ν.Δ. αλλά και στο Συνέδριο που θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2021.
Συνέδριο
Με τη διεξαγωγή του η Ν.Δ. αποδεικνύει μεταξύ άλλων ότι, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αναζητά και δεν βρίσκει το βηματισμό του, η ίδια συνεχίζει κανονικά την πορεία της, ενώ το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας -όπως επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης- επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι λόγος επανάπαυσης.
Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα για την αξιολόγηση όλων των στελεχών τονίζοντας πως «είναι μία διαδικασία συνεχής, ζωντανή και παρακολουθείται προσωπικά από εμένα».
«Πρώτα από όλα η δική μου δουλειά αξιολογείται, η δική σας δουλειά αξιολογείται, αλλά με τον ίδιο τρόπο αξιολογείται και η δουλειά όλων των στελεχών μας, και η προσπάθεια και η σκληρή δουλειά επιβραβεύονται», υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του στο Διαγραμματειακό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter