Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019, αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.
Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:
- Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).
- Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
- Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.
Ψήφος αποδήμων: Τι είπε ο Βορίδης
Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων. Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό. Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κα Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα». Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας. Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του Εξωτερικού».
Ο ίδιος με παρέμβασή του στην Βουλή εξήγησε ότι η αφετηριακή θέση της ΝΔ είναι υπερ της απρόσκοπτης και χωρίς περιορισμούς συμμετοχή των απόδημων ελλήνων στην εκλογική διαδικασία αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και πως ο νόμος του 2019 ήταν αποτέλεσμα πολιτικών διεργασιών προκειμένου να επιτευχθεί η Συνταγματική συναίνεση. «Η κα Τζάκρη στην συνέντευξή της μας είπε ότι οι περιορισμοί που μπήκαν είναι άδικοι και υποτιμητικοί. Συμφωνούμε και γι αυτό φέρνουμε το νομοσχέδιο καθώς με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την πλειοψηφία. Όμως, έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και τι μας λέει; Μας λέει ότι οι περιορισμοί είναι άδικοι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και οι ίδιοι περιορισμοί είναι δίκαιοι στην πρόταση της κυβέρνησης. Σοβαρά; Ποιος τα ακούει αυτά; Καταλαβαίνεται το μέγεθος της υποκρισίας σας. Λέτε όχι λοιπόν. Πείτε το καθαρά και μην ψαρεύετε σε θολά νερά. Η θέση του ΚΚΕ είναι καθαρή. Μπορούμε να κάνουμε συζήτηση. Με εσάς τι να αντικρούσουμε. Εχετε μη θέση».
Το αναμενόμενο ΟΧΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δια των κ.κ Γ. Κατρούγκαλου, Κ. Ζαχαριάδη αλλά και της Θεοδώρας Τζάκρη, χαρακτηρίζει «πυροτέχνημα» την κίνηση του υπουργού Εσωτερικών, στον οποίο «χρεώνει» προσπάθεια να «διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς».
Με κοινή τους δήλωση υποστηρίζουν ότι «τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της συνέντευξης της κυρίας Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» επανέρχεται στην δική του πρόταση την οποία εκ νέου καταθέτει και προβλέπει ότι: έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.
«Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων», απαντούν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να γίνει δεκτή η δική τους τροπολογία που συμπεριλαμβάνει την δική τους πρόταση και προβλέπει τα εξής:
«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:
α) Ευρώπης
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και
δ) Υπολοίπων χωρών
Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.
2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».
Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.
Ψήφος αποδήμων: Λέει ναι το ΚΙΝΑΛ
«H πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ ήταν από την πρώτη στιγμή υπέρ του απόλυτου δικαιώματος των αποδήμων και σημειώνει ότι με καθυστέρηση η κυβέρνηση έρχεται σήμερα στις θέσεις που το ίδιο εξέφραζε παλιότερα.
«Περιορισμοί που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων. Είναι ώρα το σχέδιο νόμου να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ
Με καθυστέρηση η Κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις μας, και σπεύδει να φέρει προς ψήφιση νέο νόμο που καταργεί τους «κόφτες», οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων Αποδήμων σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από την χώρα διαμονής τους.
Βέβαια οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον αρχικό νόμο δεν είναι η δημοκρατική της ευαισθησία. Αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους Αποδήμους που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Η αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία, την υποχρεώνει να αλλάξει ρότα. Εμείς παραμένουμε σταθεροί, στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές μας που εκφράζουμε διαχρονικά.
Προτείναμε πριν ψηφιστεί ο Νόμος – και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε -, ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών. Περιορισμοί που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων. Είναι ώρα το Σ/Ν να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τον ΣΥΡΙΖΑ
- «Ρελάνς» Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων: Καταργούνται οι περιορισμοί
- Πελώνη: Μέσα στην εβδομάδα διαθέσιμα δωρεάν self-test για εργαζόμενους δημόσιου & ιδιωτικού τομέα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr