Συμπλήρωσε ότι «αυτό που σχεδιάζετε και υλοποιείτε αυτές τις μέρες με την Τράπεζα Πειραιώς ξέρετε πώς λέγεται στα λαϊκά καφενεία; Ληστεία λέγεται. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πώς λέγεται; Απιστία λέγεται στα νομικά στέκια, απιστία καραμπινάτη».
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι σε προγενέστερο χρόνο η Ν.Δ. «άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα προκειμένου να αμνηστεύσει τα τραπεζικά στελέχη που διαπράττουν απιστία», συμπεραίνοντας ότι «έχουμε ένα προμελετημένο, ένα προσχεδιασμένο έγκλημα εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικρομετόχων, και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, να το ξέρετε αυτό, ούτε οι ποινικές ούτε -πολύ περισσότερο- οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησής σας διαγράφονται».
Βολές Κοντονή
Προφανώς, φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διαβάσει ή ακούσει τις βαρύτατες καταγγελίες του κ. Κοντονή για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Του πρώην δηλαδή υπουργού Δικαιοσύνης, που τον κατηγορεί ευθέως ότι δρομολόγησε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2019 για να «τακτοποιηθούν» συγκεκριμένες δικαστικές υποθέσεις. Ενδεχομένως, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας να κρίνει εξ ιδίων.
Η… χασούρα
Υπάρχουν όμως ορισμένα πρόσφατα γεγονότα τα οποία ο κ. Τσίπρας επιθυμεί ίσως να ξεχαστούν και που αποδεικνύουν ότι είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να μιλήσει για τις τράπεζες και ιδίως για την Τράπεζα Πειραιώς. Τον Ιούνιο του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank- είχε διαμορφωθεί στα 33,4 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των συμμετοχών του ΤΧΣ ανερχόταν στα 19,7 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο είχε δανειστεί περί τα 25 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες και να ολοκληρώσει το σχέδιο σωτηρίας τους με δύο διαδοχικά επιτυχημένες ανακεφαλαιοποιήσεις (2013 & 2014), καθώς και να ενισχύσει μέσω του ΤΧΣ τη θέση του στις τράπεζες. Ποιο ήταν το σκεπτικό; Το Δημόσιο να βάλει πλάτη ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς οι τράπεζες, και μόλις γυρνούσε η κατάσταση σε μια ομαλότητα, τότε να πουλούσε τις μετοχές που κατείχε σε ιδιώτες ώστε να αποπληρωθεί το δάνειο.
Και μετά ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Το καλοκαίρι του 2015 οι τράπεζες ανέστειλαν τη λειτουργία τους, επιβλήθηκαν capital controls και υποχρεώθηκαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, με τις αποτιμήσεις των τραπεζών να έχουν συρρικνωθεί στο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ των… 750 εκατ. ευρώ.
Χάθηκαν, δηλαδή, 33 δισ. ευρώ σε διάστημα δώδεκα μηνών, με την αξία των συμμετοχών του ΤΧΣ να εξανεμίζεται.
Ομολογία
Καβγάδες στην Kεντροαριστερά: Φάμελλος εναντίον Πολάκη και ο Χαρίτσης απέναντι και στους δύο
Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 Ιανουαρίου 2014, αφού φυσικά κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ότι επιχειρεί με νόμο να δημιουργήσει συνθήκες νέου δήθεν ξεπουλήματος των συστημικών τραπεζών, αναγνώριζε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα πάρει πίσω 16 με 18 δισ. από τα περίπου 40 δισ. που είχαν δοθεί ως τότε για την εξυγίανση – ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το πιο ενδιαφέρον στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αναγνώριζε πως το ΤΧΣ το 2014 μπορούσε να ανακτήσει 16 με 18 δισ. ευρώ, ποσό που μετά τη διαπραγμάτευση του 2015 μηδενίστηκε, χωρίς -φυσικά- να ενοχλήσει τον κ. Τσίπρα.
Δεν ενόχλησε δηλαδή τον κ. Τσίπρα ότι τα capital controls και εν γένει οι επιλογές του προκάλεσαν την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 που κόστισε για το Δημόσιο και τους φορολογούμενους 5,4 δισ. ευρώ και οδήγησε στη δραστική μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες:
* Στην Εθνική Τράπεζα στο 35%, από 57,2%.
* Στην Alpha Bank στο 11%, από 66%.
* Στη Eurobank στο 2,7%, από 35%.
* Στην Τράπεζα Πειραιώς στο 26%, από 66,9%.
Προειδοποιούσε…
Με απλά λόγια, η ανικανότητα και η ιδεοληψία του κ. Τσίπρα έβαλαν με την πλάτη στον τοίχο το τραπεζικό σύστημα. Ηδη από το 2015 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε επισημάνει τους κινδύνους της ανεύθυνης αυτής πολιτικής, ενώ το 2018 είχε χαρακτηριστικά πει ότι «Η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία έφερε κρίση εμπιστοσύνης… Σήμερα, εξαιτίας του τρόπου της ανακεφαλαιοποίησης, η συμμετοχή του ΤΧΣ έχει εξαϋλωθεί… Οι Ελληνες έβαλαν 30 δισ. στις τράπεζες, από τα οποία απέμειναν 1,7 δισ.», προσθέτοντας πως η συνολική ζημία ανέρχεται περίπου στα 40 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι απώλειες των μετόχων. Ποσό που ισοδυναμεί για να το αντιληφθούμε με 16 ΕΝΦΙΑ.
Αυτή είναι η μόνη αλήθεια όσον αφορά τη ζημιά που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας στις τράπεζες και στους Ελληνες πολίτες με την περιττή ανακεφαλαιοποίηση, που εξανέμισε τα πολλά δισ. της κρατικής συμμετοχής που τοποθετήθηκαν στις τράπεζες το 2013-2015 μέσων των επιτυχημένων ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.
Και, αφού μας λέει ο κ. Τσίπρας για την Πειραιώς, ας δούμε ποια ήταν η ζημιά των πολιτικών επιλογών του στη μετοχή της εν λόγω τράπεζας.
Το 2014 η τράπεζα άντλησε περίπου 1,7 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές στην τιμή των 1,7 ευρώ ανά μετοχή. Πόσο πήγε η μετοχή της Πειραιώς μετά τον εκτροχιασμό του 2015 και την ανακεφαλαιοποίηση του 2015; 0,003 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι όσοι συμμετείχαν ουσιαστικά στις δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, του 2013 & 2014, έχασαν ουσιαστικά τα λεφτά τους. Ολοι, φορολογούμενοι (Δημόσιο δηλαδή) και μέτοχοι, όπως έγινε και στις άλλες τράπεζες, εξανεμίζοντας τα περίπου 40 δισ. ευρώ που είχαν τοποθετήσει στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Μετά τις… στραβοτιμονιές Τσίπρα: Σε… χέρια ξένων για μόλις 5 δισ. ευρώ
Ξένοι επενδυτές ελέγχουν την πλειοψηφία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για μόλις 5 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών και ορισμένοι που μόλις προχθές φωτογράφισε ως «αρπακτικά» ο κ. Τσίπρας, που τους έφερε επί των ημερών του.
Είναι γνωστό ότι η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, έχει απασχολήσει με αρνητικό τρόπο την επικαιρότητα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Είναι, άλλωστε, γνωστές τόσο οι εκθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και εισαγγελικές έρευνες που έχουν λάβει χώρα σχετικά με τον τρόπο διοίκησης της τράπεζας τα τελευταία χρόνια.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα σενάρια που κυριαρχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 ακόμα και για κούρεμα καταθέσεων, σπάσιμο της τράπεζας σε good και bad bank, συγχώνευση με άλλη τράπεζα κ.ά., ενδεχόμενα που θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά ευρύτερα στο τραπεζικό σύστημα;
Πού βρισκόμαστε σήμερα…
Μείωση κόκκινων δανείων, χωρίς επιβάρυνση Δημοσίου
Η τράπεζα έχει ανακοινώσει επιθετικό πρόγραμμα μείωσης κόκκινων δανείων ώστε από τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων άνω του 40% σήμερα να πάει σε μονοψήφιο ποσοστό σε διάστημα 12 μηνών.
Και όλα αυτά με το ελάχιστο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο. Το ΤΧΣ δεν θα βάλει 2,7 δισ. ευρώ, όπως έγινε με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, και τα λεφτά που θα αντληθούν, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα προέλθουν κυρίως από ιδιώτες επενδυτές.
Παράλληλα, όπως έχει κάνει γνωστό η διοίκηση της τράπεζας, οι μικροεπενδυτές όχι μόνο θα επιτραπεί να συμμετάσχουν, αλλά θα έχουν και προτεραιότητα.
Τα δάνεια Λογοθέτη και οι καταγγελίες για την παροχή δικαστικής ασυλίας
Μια δικαστική διαμάχη μεταξύ παλιών συνεργατών έβαλε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης το ρόλο που κάποιοι απέδωσαν στη σχέση του μεγαλοεφοπλιστή Λογοθέτη με τον κ. Τσίπρα.
Ολα ξεκίνησαν όταν ο κ. Γιώργος Λογοθέτης κατηγόρησε στελέχη του ομίλου του, Libra Group, για συναλλαγές που ζημίωσαν τον ίδιο και την τράπεζα και ζήτησε το πάγωμα των λογαριασμών τους, καθώς επίσης και στελεχών της Τράπεζας Αττικής.
Είχε προηγηθεί πόρισμα της ΤτΕ και η Εισαγγελία που κατηγορούσε τον εφοπλιστή και πρώην στελέχη του ότι ενθάρρυναν στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς να χορηγήσουν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων για αγορές που στοίχιζαν πολύ φθηνότερα.
Ειδική σχέση
Πώς όμως συνδέεται ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας;
Στις αγωγές που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους οι πρώην συνεργάτες υπάρχει και μια πολύ περίεργη πτυχή που αφορά έναν πρώην συνεργάτη του κ. Λογοθέτη, τον Αμερικανό κ. Στίβεν Τζ. Μπρουκς (Steven J. Brooks), που προσελήφθη στη Libra Capital το 2014. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Libra Capital κατηγορεί τον Μπρουκς, πρώην senior vice president, επενδύσεων του Ομίλου Libra και της Libra Capital, ότι κανόνισε την πώληση μονάδας παραγωγής πέλετ του ομίλου στην εταιρία NianticVista (Niantic), την οποία παρουσίασε ως ανεξάρτητη εταιρία, αλλά, σύμφωνα με την πλευρά της Libra, ανήκε στον ίδιο, προσποριζόμενος παράνομο όφελος εις βάρος του ομίλου.
Ο Μπρουκς όμως κατήγγειλε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι η Libra χρησιμοποιούσε κοινωνικά προγράμματά της για να σφυρηλατεί πολιτικές διασυνδέσεις και να πουλά επιρροή. Ως παράδειγμα, ανέφερε ότι η Libra, μέσω μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που δημιούργησε η οικογένεια Λογοθέτη, της Concordia, σπονσοράρει για χρόνια διάφορες Συνόδους Κορυφής παγκόσμιων ηγετών. Το 2016, για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ο όμιλος Libra προσκάλεσε τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, να μιλήσει σε μια Σύνοδο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Concordia.
Χωρίς κανείς να μπορεί άκριτα να υιοθετήσει αυτή την κατηγορία, ωστόσο είναι βέβαιο ότι δημιουργούνται σκιές που πρέπει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας.
Κι αυτό διότι πράγματι ο κ. Τσίπρας το 2016 ως πρωθυπουργός ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στο Concordia αποδεχόμενος την πρόκληση του κ. Λογοθέτη, ενώ υπάρχουν και δημοσιεύματα για την «ειδική» σχέση των δύο, τα οποία ποτέ δεν σχολιάστηκαν είτε από τον κ. Τσίπρα είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η συγκεκριμένη αποκάλυψη-«βόμβα» του πρώην στενού συνεργάτη του εφοπλιστή προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, που ενδεχομένως χρήζουν ακόμη και δικαστικής διερεύνησης, καθώς, με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, η σχετική δικογραφία βρισκόταν «παρκαρισμένη» στα γραφεία των εισαγγελέων Διαφθοράς, μετά από πόρισμα το 2017 της Αρχής Καταπολέμησης Βρώμικου Χρήματος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr