Το πρώτο «χαμηλό τείχος ανοσίας» θα γίνει ορατό. Ενώ η παράταση του lockdown κατά 1 εβδομάδα θα συνοδεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με το οριστικό άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 8 ή στις 16 Μαρτίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει και να μην κλείσει ξανά. Και θα λειτουργήσει όπως λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ (συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά, τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Τέλος το click away και το click inside. Ετσι θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος πενταψήφιος αριθμός 13032, ο οποίος θα αφορά στα ψώνια μόνο από καταστήματα του λιανεμπορίου. Τα σούπερ μάρκετ όπως και οι υπόλοιπες μετακινήσεις θα γίνονται κανονικά με τα SMS στο 13033.
Ο στόχος
Ο συνολικότερος στόχος είναι από τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου να έχουν ανοίξει όλα. Ο τελικός έλεγχος θα γίνει περί τα τέλη Μαρτίου, όταν θα υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η σχεδόν τελική εικόνα για την πορεία του προγράμματος των εμβολιασμών. Τότε αναμένεται να ληφθούν και οι λεπτομερείς αποφάσεις για το πλήρες άνοιγμα και την επιστροφή στην κανονικότητα. Ειδικό κεφάλαιο παραμένουν τα σχολεία. Επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ωστόσο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη άνοιγμα και των σχολείων».
Την ίδια περίοδο αναμένεται να γίνει και το «ταμείο» σε ό,τι αφορά την οικονομία. Θα καταγραφούν τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και οι ανάγκες, δεδομένου ότι είναι ειλημμένη απόφαση να συνεχιστεί η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων με επιστρεπτέες προκαταβολές, αλλά και δανειακές διευκολύνσεις. Αλλά πολύ πιο στοχευμένα. Η εστίαση και οι χώροι του θεάματος, π.χ., αναμένεται να έχουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση, δεδομένου ότι επλήγησαν περισσότερο από άλλους κλάδους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα της έστω μερικής λειτουργίας ή της περιοδικής λειτουργίας. Οι επιχειρήσεις που έμειναν αδιαλείπτως κλειστές -όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτές- θα τύχουν μεγαλύτερης στήριξης. Στόχος της καταγραφής των δεδομένων του Απριλίου είναι η δημιουργία ενός «τρίμηνου προγράμματος-γέφυρας», έως τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται η πρώτη ροή ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό προχθές ο Κ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με την «ομάδα κρούσης» (Σκυλακάκης, Πατέλης, Σκάλκος, Αργυρού) για το τελικό σχέδιο, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τουρισμός
Το δεύτερο «χαρτί» στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη στο μετά την πανδημία τοπίο είναι ο τουρισμός. Στόχος παραμένει τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό να είναι το 50% των εσόδων του 2019. Για την επίτευξη αυτού του στόχου συνηγορούν δυο παράγοντες:
- Η επιτάχυνση των εμβολιασμών στα περισσότερα ευρωπαϊκά -και όχι μόνο- κράτη, αλλά και η ουσιαστική αποδοχή της πρότασης του Κ. Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η Α. Μέρκελ που είχε προβάλει τις περισσότερες και μεγαλύτερες ενστάσεις, στη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε την Πέμπτη σχεδόν το αποδέχθηκε. Η απλοποίηση των διαδικασιών μετά βεβαιότητας θα βοηθήσει τους «έγκλειστους» για σχεδόν ένα χρόνο Ευρωπαίους να ταξιδέψουν.
- Η Ελλάδα, όπως έχουν αρχίσει και δείχνουν και τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, είναι από τις χώρες που βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις εκείνων που έχουν αποφασίσει να κάνουν διακοπές φέτος. Επομένως επικρατεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι ο στόχος του 50% θα πιαστεί, δίνοντας μια ουσιαστική ανάσα στην ελληνική κοινωνία.
Μεταρρυθμίσεις
Το Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας πια το φως στην άκρη του τούνελ είναι αποφασισμένο να ενισχύσει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Οπως λένε οι πληροφορίες, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προωθηθούν τα εξής νομοσχέδια, τα οποία όλα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα της κουρασμένης ελληνικής κοινωνίας. Πρώτο θα είναι το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο αναμένεται να αφαιρέσει πολλή γραφειοκρατία, να προσθέσει διαφάνεια και σε κάθε περίπτωση να επιταχύνει έργα. Μεγάλοι ωφελημένοι -εκτός από την ευρύτερη ανάπτυξη- αναμένεται να είναι οι Δήμοι, οι οποίοι θα μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν πολλά έργα τα οποία λιμνάζουν στο τέλμα της γραφειοκρατίας. Τα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν είναι για: 1. Την εξυγίανση των ΜΚΟ. 2. Τα νέα διπλώματα οδήγησης. 3. Την αξιολόγηση στη δημόσια Εκπαίδευση. 4. Την ψυχιατρική περίθαλψη. 5. Τον εθελοντισμό. 6. Τον ψυχαγωγικό αθλητισμό.
Οι επτά νομοθετικές πρωτοβουλίες, που έρχονται μετά τις 9 παρεμβάσεις για το ελληνικό MeToo, που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, δημιουργούν ένα νέο μεταρρυθμιστικό πλέγμα, που κοιτάζει το εκσυγχρονιστικό σήμερα και αύριο της χώρας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr