Ο πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι μετά την πανδημία η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά γρήγορης ανάπτυξης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η δεκαετία από το εμβληματικό 2021 θα είναι μία πολύ καλή δεκαετία για τη χώρα μας, ενώ ανέδειξε όλες τις παραμέτρους ισχύος της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων το πλέγμα συμμαχιών της, την ισχυρή οικονομία, αλλά και την ενίσχυση της αποτρεπτικής της δυνατότητας.
Ελληνοτουρκικά
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι καταστήσαμε σαφές ότι οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας αφορούν και την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «αξιοποιούμε τη συμμετοχή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια για να ενισχύσουμε το δίκιο των θέσεών μας», ενώ τόνισε ότι ταυτόχρονα «διευρύνουμε το πλέγμα των συμμαχιών μας με χώρες που βλέπουν την περιοχή με το ίδιο πρίσμα».
Αναφερόμενος στην αποτρεπτική δυνατότητα μετά από δέκα χρόνια και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, πρέπει να κάνουμε μία σειρά από κινήσεις «που θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αποτρεπτική δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύεται με τον καλύτερο και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».
«Γνωρίζετε τις κινήσεις που έχουμε προβεί. Δεν είναι πρόθεσή μας να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών -θα ήταν λάθος να το κάνουμε-, σε κάθε περίπτωση θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία με καλή διάθεση, αλλά χωρίς να μπορεί κανείς ποτέ να αμφισβητήσει ότι η αποτρεπιτκή ισχύς της χώρας μας είναι ισχυρότατη», τόνισε.
Διεμήνυσε παράλληλα ότι το πλαίσιο σκληρής ισχύος της χώρας μας «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας απαγορεύσει να καθόμαστε στο τραπέζι της συζήτησης», εξηγώντας ότι «ένα μέρος μιας χώρας που έχει αυτοπεποίθηση είναι να μπορεί να μιλά και να υπερασπίζεται τα δίκαιά της». Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει «ενίοτε και στο εσωτερικό της χώρας να αντιπαλεύει φωνές οι οποίες είναι τόσο ακραίες που οδηγούν νομοτελειακά σε καταστάσεις που δεν θέλουμε ή δεν θεωρούμε πως είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων».
Οικονομία
Μιλώντας για την οικονομία επεσήμανε ότι «χωρίς ισχυρή οικονομία θα ήμασταν αδύναμοι να μπορέσουμε να προβάλουμε την ισχύ που επιθυμούμε» και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα μας δανείζεται σήμερα με τα χαμηλότερα επιτόκια που είχε ποτέ.
Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει μία αναγνώριση ότι η Ελλάδα έχει σοβαρή, αξιόπιστη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία ακούγεται. «Δεν μιλά μόνο για τα θέματα που την αφορούν άμεσα, αλλά μπορεί να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές και στις διατλαντικές διεργασίες μιλώντας και για τα προβλήματα των άλλων, όχι μόνο τα δικά μας», τόνισε.
Κάσος: Νέα τουρκική πρόκληση και παρ' ολίγον επεισόδιο ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων
Αναφερόμενος στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στα λόγια, πρέπει να συνοδεύεται και από πράξεις και από αποτελέσματα.
«Αν στόχος μας είναι να αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που βαδίζει με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, θα πρέπει να το αποδεικνύουμε στην πράξη. Και εμείς το αποδείξαμε στην πράξη κάνοντας δύο συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών και στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι περιφερειακές διαφορές μπορούν να λύνονται όταν υπάρχουν στοιχειώδεις σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο».
Προτεραιότητες
Παράλληλα επεσήμανε και την ανάγκη να πηγαίνουμε πέρα και πάνω από τις συνηθισμένες προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική, «να θέτουμε -όπως είπε- ως σημαντική προτεραιότητα την ενίσχυση των σχέσεών μας με την Ινδία και την παρουσία της χώρας στην Αφρική, που είναι μία ανερχόμενη οικονομική, αλλά και δημογραφική δύναμη, παντελώς παραμελημένη μέχρι σήμερα από την ελληνική εξωτερική πολιτική».
Τόνισε επίσης ότι «ένδειξη εξυπνάδας είναι, μερικές φορές να ξεφεύγεις από τα στερεότυπα και τα προβλέψιμα της εξωτερικής πολιτικής όπως τη βιώσαμε εδώ και δεκαετίες, να αναγνωρίζεις πως αλλάζει ο κόσμος και να φροντίζεις, όπου μπορείς, να είσαι πρωτοπόρος». Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι η χώρα μας ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη που είπε ότι θα κλείσουμε όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
«Αυτό μας έβαλε αμέσως στο χάρτη των χωρών που αγκαλιάζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος με αυτοπεποίθηση και δεν δίνουν μάχες οπισθοφυλακών».
Brain drain
Μιλώντας για τις πολύ περισσότερες δυνατότητες που προσφέρονται σήμερα για επιστροφή της γενιάς του brain drain, ανέφερε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι μετά την πανδημία η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά γρήγορης ανάπτυξης. Ξένες εταιρίες έρχονται και επενδύουν στη χώρα μας και αναζητούν πολύ συχνά ανθρώπινο δυναμικό με τα χαρακτηριστικά που έχουν συμπολίτες μας που έφυγαν από τη χώρα. Αυτοί θα επιστρέψουν όχι μόνο επειδή θα τους προκύψει μία καλή επαγγελματική ευκαιρία, αλλά αν έχουν εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες δυνατότητες να προοδέψει και να μπορέσει να ξεκολλήσει από το τέλμα τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας. Και αυτή η προοπτική διαφαίνεται σήμερα στον ορίζοντα. Και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η δεκαετία, που ξεκίνησε το 2020 και εμβληματικά, ας πούμε από το 2021, θα είναι μία πολύ καλή δεκαετία για τη χώρα μας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr