Ενα χρόνο μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., είστε ευχαριστημένος από την πορεία του κόμματος; Θα μπορούσαν κάποια πράγματα να γίνουν διαφορετικά;
Είμαι ευχαριστημένος, αλλά δεν επαναπαυόμαστε. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πριν από ένα χρόνο μια πρόβλεψη για τόσο μεγάλη αντιστροφή του πολιτικού κλίματος φαινόταν εντελώς ουτοπική. Τα σενάρια μιλούσαν για την απόλυτη πολιτική επικράτηση του κ. Τσίπρα για μία οκταετία. Ομως, συνέβη αυτή η αντιστροφή, διότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών. Η Ν.Δ. και ο πρόεδρός μας άρθρωσαν έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο προτάσσοντας την αλήθεια και αποκηρύσσοντας το λαϊκισμό, κάνοντας βαθιές τομές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του κόμματος.
Θεωρείτε ότι ήταν σωστή η επιλογή σας να βάλετε ως κεντρικό αίτημα στο τραπέζι τις πρόωρες εκλογές;
Το αίτημα για εκλογές δεν ήταν απλά ένα ζήτημα στρατηγικής. Είναι αίτημα της κοινωνίας. Και είναι κάτι βαθύτερο από αίτημα για εκλογές. Επιμένουμε σε πολιτική αλλαγή. Οι εκλογές είναι το μέσο, είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Η πολιτική αλλαγή είναι μια αλλαγή που αφορά και την όλη νοοτροπία μας.
Εσείς θεωρείτε ότι ο κ. Τσίπρας σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο; Πιο απλά, πότε βλέπετε να στήνονται κάλπες;
Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τίποτα με τον κ. Τσίπρα. Υπάρχει διάσταση μεταξύ των λόγων του και των πράξεων. Υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και, γαντζωμένος στην καρέκλα του, προσπαθεί μάταια να περιορίσει τη ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα προετοιμάζει ένα σχέδιο απόδρασης από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που ο ίδιος υπέγραψε, δημιουργώντας ένα ναρκοπέδιο για την επόμενη κυβέρνηση.
Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα δούμε από αυτή την κυβέρνηση;
Είναι προφανής η αδυναμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση και αν τα καταφέρει, το ερώτημα είναι πότε, με ποιους όρους, από μια κυβέρνηση που δίνει γην και ύδωρ. Θυμίζω ότι η πρώτη αξιολόγηση, που έκλεισε με 14 μήνες καθυστέρηση, κόστισε στον ελληνικό λαό, 9 δισ. ευρώ σε φόρους, ένα αιώνιο υπερ-ταμείο και έναν «κόφτη» μισθών και συντάξεων.
Αν η χώρα χάσει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης, ακόμη και κυβέρνηση να γίνετε, θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στην οικονομία;
Γι’ αυτό ζητάμε εκλογές. Διότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση τόσο η χώρα βουλιάζει πιο βαθιά σε ένα τέλμα και χάνει το τρένο. Βιώνουμε μια συνολική εθνική οπισθοχώρηση. Κυριολεκτικά βαλτώνουμε.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στον Alpha ακόμη και για «ελεγχόμενες μονομερείς ενέργειες» από την κυβέρνησή σας, σε σχέση με τη μείωση της φορολογίας. Κάτι τέτοιο δεν θα χειροτερέψει τη σχέση της χώρας με τους δανειστές;
Κατ’ αρχάς, δεν μιλάμε για μια διαπραγμάτευση «δώσε-πάρε». Εφόσον μία ελληνική Κυβέρνηση μπορέσει και προτάξει ένα συνολικό πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο πρώτα από όλα θα το αγκαλιάσει η ίδια και πείσει τους πιστωτές ότι αυτό το σχέδιο είναι διατεθειμένη να το εφαρμόσει -όχι γιατί μας επιβάλλεται από το εξωτερικό- είμαστε βέβαιοι ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί. Σε ποιο σημείο; Στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εάν έχουμε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, θα μπορέσουμε να είμαστε πιο επιθετικοί στις μειώσεις φόρων και θα τροφοδοτήσουμε την ανάπτυξη με μια νέα δυναμική. Ο πρόεδρός μας έχει παρουσιάσει την πρότασή μας ήδη από τη ΔΕΘ.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής