Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα εξαιτίας των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες με το δεύτερο ή ακόμη και το τρίτο κύμα της πανδημίας, και ειδικότερα τη μετάλλαξη του ιού και τη μετάδοσή του με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Την ανησυχία ενέτεινε σε μεγάλο βαθμό η παρέμβαση του Ιρλανδού πρωθυπουργού, Μίχαλ Μάρτιν, στην αρχή της συνεδρίασης, ο οποίος συνέστησε στους ομολόγους του να κάνουν πολύ προσεκτικές συζητήσεις σε σχέση με την άρση των μέτρων, γιατί η κυβέρνησή του το επιχείρησε πριν από τα Χριστούγεννα με αποτέλεσμα η κατάσταση στη χώρα του σήμερα να είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.
Οι «27» αποφάσισαν να αποθαρρύνουν τους πολίτες να κάνουν τουριστικά ταξίδια, τουλάχιστον από τώρα μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο, πληροφόρησε χθες τους ομολόγους του ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει τα ταξίδια κυρίως την περίοδο 15-20 Φεβρουαρίου, που είναι οι διακοπές της περιόδου των Αποκριών, ενώ τους κάλεσε να πράξουν ανάλογα. Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται και η Ανγκελα Μέρκελ.
Αναφορικά με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, κανένας ηγέτης δεν έδειξε να διαφωνεί επί της αρχής, γιατί σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει μια λύση μέχρι το καλοκαίρι, υπό μορφή πιστοποιητικού ή άλλου εγγράφου που θα διευκολύνει την κυκλοφορία των πολιτών. Μάλιστα διευκρινίστηκε τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που υποστηρίζει την πρόταση, ότι στόχος του πιστοποιητικού δεν είναι να εμποδίσει την κυκλοφορία των πολιτών, αλλά να τη διευκολύνει. Και αυτοί που δεν θα είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό θα μπορούν να ταξιδεύουν, ωστόσο πρέπει να τηρούν τους σημερινούς περιορισμούς σχετικά με τα υποχρεωτικά τεστ και την καραντίνα όπου επιβάλλεται.
Ενστάσεις διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και η Ανγκελα Μέρκελ. Το Παρίσι θεωρεί ότι είναι νωρίς ακόμη για την έγκριση του πιστοποιητικού και πως θα πρέπει πρώτα να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ώστε οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να μην αισθάνονται αποκλεισμένοι από ταξίδια. Και οι Γερμανοί έδειξαν να συμμερίζονται τη γαλλική θέση.
Οπως τονίστηκε, οι εργασίες θα κινηθούν προς την κατεύθυνση μιας τυποποιημένης και διαλειτουργικής μορφής απόδειξης εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς.
Αντίθετα, οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές ήταν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Πολωνία και η Σλοβακία.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε εισηγηθεί να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η συζήτηση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.
Κατά τα άλλα, οι «27» συμφώνησαν με τις συστάσεις της Κομισιόν, αναλαμβάνοντας σειρά δεσμεύσεων με στόχο την επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά και την αύξηση του ρυθμού παρασκευής εμβολίων.
Σχετικά με τις συστάσεις της Επιτροπής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν σε μια σειρά στόχων σε σχέση με τους εμβολιασμούς ενώ συμφωνών και στα εξής:
– Εως τις 31 Αυγούστου να έχει εμβολιαστεί το 70% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού της Ε.Ε.
– Εως το τέλος Μαρτίου να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών του τομέα της Υγείας και της κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος-μέλος,
– Η Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και ο EMA θα συνεργαστούν με τις εταιρίες με σκοπό την αξιοποίηση του δυναμικού της Ε.Ε. για την αύξηση της ικανότητας παρασκευής εμβολίων στο μέγιστο.
Για τη διατήρηση της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης κυκλοφορίας, με παράλληλη ενίσχυση των μέτρων μετριασμού, προτείνονται οι εξής συστάσεις:
– Να εφαρμοστούν μέτρα για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου μετάδοσης που συνδέεται με τα μέσα μετακίνησης, όπως μέτρα υγιεινής και τήρησης αποστάσεων στα οχήματα και τους τερματικούς σταθμούς.
– Ολες οι μη ουσιώδεις μετακινήσεις θα πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα έως ότου βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική κατάσταση.
– Θα πρέπει να διατηρηθούν αναλογικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας τεστ σε ταξιδιώτες, για όσους ταξιδεύουν από περιοχές με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ανησυχητικών παραλλαγών.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ορισμένοι ηγέτες χωρών όπως η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τις περικοπές των δόσεων από την Pfizer και ζήτησαν την παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία έχει κάνει και τη διαπραγμάτευση για την προμήθεια με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες ζήτησαν την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης άδειας στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Απαντώντας, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι η άδεια αναμένεται να δοθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με τη συνεχιζόμενη συζήτηση για μια τηλεδιάσκεψη, ενώ η εκτίμηση είναι πως η εν λόγω εταιρία θα αρχίζει να προμηθεύει την Ε.Ε. με το εμβόλιο τον Φεβρουάριο.
Εγινε επίσης γνωστό ότι η Johnson & Johnson αναμένεται να υποβάλει αίτηση για άδεια κυκλοφορίας στα μέσα Φεβρουαρίου και να τη λάβει περίπου στις αρχές Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτες παραδόσεις μπορούν να ξεκινήσουν στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr