Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναπτύξει πλήρως τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για την υλοποίηση του εν εξελίξει προγράμματος μαζικού εμβολιασμού και στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει ζητήσει για την ερχόμενη Παρασκευή.
Πρόκειται για μία ακόμη ειδική συζήτηση που θα διεξαχθεί για ένα ζήτημα που και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «εθνικό στοίχημα» και για το οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων. Συγκεκριμένες προτάσεις περιμένει να ακούσει και η κυβέρνηση, με τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη, να έχει ήδη διαμηνύσει χαρακτηριστικά, απαντώντας στην κριτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση αναμένει «ειλικρίνεια και ρεαλιστικές προτάσεις» από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει συνολική απάντηση στην κριτική περί ελλείμματος στο σχεδιασμό του εμβολιασμού, για τον οποίο η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση -και την οποία έχει επισημάνει και ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη- είναι ότι προχωρά στη χώρα μας με ικανοποιητικό ρυθμό, μεθοδικότητα, ασφάλεια, διαφάνεια και χωρίς λάθη. Οσο για τους ρυθμούς εξέλιξής του, δεν υπολείπονται του παγκόσμιου μέσου όρου, καθώς μέχρι προχθές είχε εμβολιαστεί το 0,33% του ελληνικού πληθυσμού, την ώρα που ο παγκόσμιος μέσος όρος εμβολίων είναι στο 0,23%. Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμών, που ξεκίνησε από 5.000 και έχει ανέλθει σε 8.000, αναμένεται να φθάσει στις 18.000 μετά τις 20 Ιανουαρίου και στις 30.000 τον Φεβρουάριο, ενώ εφόσον προχωρήσει η αδειοδότηση περισσότερων εμβολίων και αυξηθεί η παραγωγική δυνατότητα των εταιριών, θα μπορέσει να φθάσει στην πορεία τα 2 εκατομμύρια εμβόλια το μήνα.
Οσον αφορά την ευρωπαϊκή κατανομή, τη σημασία της οποίας επισημαίνει η κυβέρνηση, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα λάβει συνολικά τουλάχιστον 24 εκατομμύρια δόσεις. Η Αθήνα επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως είναι θετικό ότι υπάρχει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί διαφορετικά θα πηγαίναμε σε έναν ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών, που είναι σαφές ότι θα ευνοούσε τις πιο μεγάλες σε πληθυσμό και τις πιο ισχυρές οικονομικά.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λισαβόνα με τον Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, που είναι η προεδρεύουσα χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Στην ατζέντα της σημερινής επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Πορτογαλία θα βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και ευρωπαϊκά, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη ανάπτυξη, ενώ θα συζητηθεί και η πρόθεση της πορτογαλικής προεδρίας να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα κοινωνικής προστασίας στη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας.
Αναμένεται να συζητηθεί επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με το βλέμμα στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί εκ νέου η συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά και το μεταναστευτικό.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό του το κεντρικό κτίριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η Ακτοφυλακή, η οποία συμμετέχει από το 2014 στην επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr