Η τιθάσευση της πανδημίας μέσω των εμβολίων, η άμεση αξιοποίηση των πολλών χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η προώθηση ιστορικών μεταρρυθμίσεων όπως το «νέο ΕΣΥ» και το «νέο ΑΣΕΠ», ο δομικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης, η επιτάχυνση ώριμων επενδύσεων και η προσέλκυση νέων και η δημιουργία ενός ακόμα ισχυρότερου πλέγματος κοινωνικής προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποτελούν τις πολιτικές συντεταγμένες του νέου πολιτικού πεδίου το οποίο σχεδιάζει το Μ. Μαξίμου.
Νέα εντολή
Εφόσον δεν προκύψουν αστάθμητες και απρόσμενες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, θεωρείται πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης το φθινόπωρο του 2021 -και αφού έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα παντού- να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Μετά τη διετή, απρόσμενη και πολλαπλή θύελλα (πανδημία, ύφεση, Εβρος, μεταναστευτικό, ελληνοτουρκική κρίση) που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Κι έτσι είτε με μονές είτε με διπλές εκλογές να εξασφαλιστεί μια νέα και καθαρή τετραετία, προκειμένου να επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και η χώρα να βγει οριστικά από την 11ετή κρίση.
Ενίσχυση
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία (μετρήσεις, ποιοτικές έρευνες και focus groups) που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου, η επιστροφή στην κανονικότητα θα ενισχύσει κι άλλο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης. Οταν την ίδια στιγμή θα αποδυναμώσει κι άλλο τον ήδη αποδυναμωμένο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως αποδεικνύει με την υστερική και ανεύθυνη αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί, θα έχει όλο και μικρότερο λόγο και ρόλο σε συνθήκες κανονικότητας. Είτε «καίγοντας» την απλή αναλογική με διπλές εκλογές είτε -πιο δύσκολο- με καθαρή νίκη και αυτοδυναμία με απλή αναλογική, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να «καθαρίσει» το τερέν από τον λαϊκισμό και την πολιτική τοξικότητα, οδηγώντας τον δημόσιο βίο της χώρας στην ουσία της δημιουργικής και εποικοδομητικής πολιτικής.
Αίσθημα ασφάλειας
Το πρώτο βήμα του ολιστικού σχεδίου του πρωθυπουργού είναι η εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στην κοινωνία με την οριστικά αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και της ύφεσης. Για 2 μήνες η χώρα θα ζήσει με περιοριστικά μέτρα. Εκτός από το προσεκτικό και μάλλον σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και εν μέρει του λιανεμπορίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Ταυτοχρόνως θα δοθεί μεγάλη έμφαση στον γρήγορο και οργανωμένο εμβολιασμό του πληθυσμού, αφού προηγηθούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες. Και χωρίς να επαναληφθούν τα σοβαρά λάθη με τον εντελώς άστοχο και προκλητικό «κατά προτεραιότητα» εμβολιασμό κυβερνητικών στελεχών, που δεν ήταν άμεσης προτεραιότητας. Η ευθύνη για αυτή την κραυγαλέα αστοχία -που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη- έχει δυο ονόματα και δυο επώνυμα. Την άνοιξη επίσης αναμένεται να ξεδιπλωθεί και το σχέδιο για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν πληγεί από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Το σχέδιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, θα στηρίζεται κυρίως στους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποσκοπεί πρωτίστως στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και λιγότερο στην επιδοματική πολιτική.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Μεταρρυθμίσεις
Το δεύτερο βήμα αναμένεται να είναι η ψήφιση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων. Με προτεραιότητα το νέο και ενισχυμένο ΕΣΥ, το οποίο αποτελεί προσωπικό στοίχημα και δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη. Αλλά και το νέο ΑΣΕΠ, το οποίο θα δημιουργήσει λειτουργικό και αξιοκρατικό δημόσιο τομέα-εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη και όχι το αντίστροφο, που ισχύει σε αρκετές περιπτώσεις. Το τρίτο βήμα είναι ένας δομικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανασχηματισμός δεν αναμένεται -το νωρίτερο- πριν από το τέλος Ιανουαρίου και το αργότερο τον προσεχή Μάρτιο, με πιθανότερο χρόνο πραγματοποίησης μετά το μέσον Φεβρουαρίου.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει εκτός από τις σημαντικές αλλαγές προσώπων που θα φέρει, είναι πιθανόν να έχει και δομικά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης. Θεωρείται π.χ. πιθανόν να επέλθουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του «επιτελικού κράτους». Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει «μετρήσει» και «αποτιμήσει» την αποτελεσματικότητα αλλά και τη συμπεριφορά κυρίως εξωκοινοβουλευτικών προσώπων τα οποία εμπιστεύτηκε, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και έχει πάρει τις αποφάσεις του. Κάποιοι τεχνοκράτες με καλά βιογραφικά φαίνεται πως αντιμετώπισαν με αλαζονεία και ως «τσιφλίκι» τους τις σημαντικές αρμοδιότητες που τους εκχώρησε ο πρωθυπουργός. Ενώ επέδειξαν έλλειψη πολιτικού κριτηρίου και επαφής με την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά και περίσσεια ελιτισμού. Με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να φέρεται αποφασισμένος να δώσει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα στην κυβέρνηση, υπουργοποιώντας βουλευτές και απομακρύνοντας εκείνα τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκιών. Αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στο Μ. Μαξίμου και κυρίως στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι μόνοι αμετακίνητοι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούνται ο διευθυντής του γραφείου του Γρ. Δημητριάδης και ο λογογράφος και σύμβουλός του Γ. Βλαστάρης. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Καθώς και για συνεργάτες των «αμετακίνητων», οι οποίοι απολαμβάνουν και της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Δεν αποκλείεται κάποια από τα «επιτελικά στελέχη» να μετακινηθούν σε υπουργεία και άλλα είτε απλώς να απομακρυνθούν εντελώς είτε να αξιοποιηθούν σε άλλους τομείς του κράτους.
Σε υπουργεία
Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν σε κρίσιμα υπουργεία, τα οποία λόγω της κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ανακατατάξεις είναι πιθανόν να γίνουν και στο οικονομικό επιτελείο, χωρίς όμως αυτές οι αλλαγές να αγγίζουν το δίδυμο Χρ. Σταϊκούρας-Θ. Σκυλακάκης. Σκέψεις φαίνεται πως υπάρχουν και για νέους ρόλους στους δυο αντιπροέδρους της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκη και Α. Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός θα είναι ανασχηματισμός ουσίας και επανεκκίνησης. Για αυτό δεν αποκλείεται, όταν γίνει, να τον ανακοινώσει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης και όχι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ελληνοτουρκικά
Στην ατζέντα του 2021 υπάρχουν ασφαλώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, αφού η Τουρκία έχει αποδείξει ότι π.χ. η απόσυρση του «Ορούτς Ρέις» δεν είναι μια κίνηση τακτικής. Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, «δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και λύση». Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση και η χώρα μπαίνουν στη νέα χρονιά με ένα νέο και σημαντικό σύμμαχο, τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν. Ορόσημο για την τροπή που θα πάρουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες στο μεταξύ με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχουν γίνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ευρωτουρκικές σχέσεις, θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου, όπου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr