Μετά την κριτική για την άρνησή του να στηρίξει τις αμυντικές δαπάνες κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού -«σπάζοντας» την παράδοση που θέλει την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίζει για εθνικούς λόγους τον αμυντικό προϋπολογισμό- ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε αλλαγή κατεύθυνσης.
Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, έγινε γνωστό ότι από το «παρών» οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μετακινηθούν στο «ναι, υπό προϋποθέσεις» για τη συμφωνία για την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale.
Οι προϋποθέσεις θα είναι να πάρουν τη συμφωνία με τις συμβάσεις για τα Rafale στα χέρια τους προκειμένου να τη μελετήσουν, να κατατεθεί ένα πλήρες σχέδιο σε βάθος δεκαετίας που να περιλαμβάνει ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες ανοιχτής θαλάσσης και άλλα οπλικά συστήματα και να δοθούν διευκρινίσεις αναφορικά με την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Η αλλαγή γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι προέκυψε μετά από σειρά συσκέψεων στην Κουμουνδούρου με τη συμμετοχή των αρμόδιων τομεαρχών, Θοδωρή Δρίτσα, Γιώργου Τσίπρα, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους επιτελείς του κ. Τσίπρα, με στόχο τη διαμόρφωση της τελικής θέσης.
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ο κ. Τσίπρας είχε πει κατά την ομιλία του στον Προϋπολογισμό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, επειδή δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, τώρα δείχνει να αλλάζει θέση.
Η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, δηλαδή την αμυντική θωράκιση της χώρας, σε μία περίοδο όπου η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα είναι σε έξαρση, είναι πραγματική. Αλλά έπρεπε να «φτιασιδωθεί» γιατί η κριτική ήταν ουσιαστική, καίρια και δεν υπήρχαν απαντήσεις από την Κουμουνδούρου για τη στάση της.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πει ότι, παρά το γεγονός ότι δεν υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, «η αγορά των Rafale είναι σημαντική αναβάθμιση που πρέπει να υπερψηφιστεί».
Ζητάει παρέμβαση
Στον απόηχο του θορύβου που θα προκαλέσει αυτή η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, και η νέα προσπάθεια πρόκλησης εντυπώσεων.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε χθες επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, με την οποία ζητά την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και την προμήθεια μασκών στα σχολεία, αλλά και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου, που βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα με τον Παύλο Πολάκη, του οποίου αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας.
Δημοσκοπικό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ
Σημειώνεται ότι η Βουλή έχει ψηφίσει νόμο που της δίνει τη δυνατότητα να ζητά κατά προτεραιότητα έλεγχο σε υποθέσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και επιπλέον συγκεκριμένους ελέγχους οι οποίοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στο ετήσιο πρόγραμμα.
Στην επιστολή του, ο κ. Τσίπρας ζητά να διερευνηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο αν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας, αν υπήρξαν κριτήρια επιλογής του αναδόχου, ποιος ήταν ο βαθμός αξιοποίησης ποιοτικών, ποσοτικών, κοινωνικών ή άλλων κριτηρίων για την κατανομή των ποσών στα ΜΜΕ και τον αποκλεισμό ορισμένων από αυτά, ποιος ο βαθμός αξιοποίησης μέσων δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων και αν ο έλεγχος καλής εκτέλεσης της υπηρεσίας ήταν επαρκής για:
– Το σύνολο των αναθέσεων υπηρεσιών απολύμανσης, απεντόμωσης/μυοκτονίας και προμηθειών υγειονομικού υλικού για τα καταστήματα κράτησης της χώρας από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.
– Τις αναθέσεις προμηθειών υγειονομικού υλικού και μασκών για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς της χώρας από όλα τα αρμόδια υπουργεία.
Σκληρό lockdown για 3 περιοχές στη Δυτική Αττική – Τι ισχύει από το πρωί της Παρασκευής
Κορωνοϊός: Στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ευρώπη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr