Αναλυτικά η ομιλία του:
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές, Συζητούμε σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021.
Έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος, όπως όλοι γνωρίζουμε, κατατέθηκε εν μέσω της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών.
Κράτη, κυβερνήσεις και κοινωνίες, σε όλον τον κόσμο, δοκιμάζονται από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκαλεί η πανδημία προκαλώντας την μεγαλύτερη ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία.
Το ίδιο δοκιμάζεται και η Πατρίδα μας. Το 2020 θα κλείσει με βαθιά ύφεση.
Είναι το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να σωθούν ζωές.
Η ύφεση είναι βαθιά, αλλά όχι η βαθύτερη στην Ευρώπη, όπως κάποιοι στην αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζονται απομονώνοντας στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2020. Η χώρα μας συνολικά στο 9μηνο 2020 γνώρισε ύφεση 8,5%, ενώ άλλες χώρες του Νότου όπως η Ιταλία και η Ισπανία κατέγραψαν ύφεση σημαντικά μεγαλύτερη, 9,4% και 11,5% αντίστοιχα.
Γιατί η Ελλάδα κατέγραψε καλύτερη επίδοση, ενώ στην αρχή της πανδημίας διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ προέβλεπαν ότι θα έχει πολύ βαθύτερη από όλες τις άλλες χώρες λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον τουρισμό;
Γιατί η Ελλάδα αποκατέστησε την Εμπιστοσύνη!
Μια λέξη που ποτέ δεν κατάλαβαν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Και όμως η Ελλάδα τα κατάφερε. Τόσο με την αποφασιστική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αυτής καθαυτήν, όσο και με τη συνετή διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της.
Και αυτή η εμπιστοσύνη φαίνεται να εμπεδώνεται τόσο από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας, όσο και από την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικά γεγονότα αποτελούν οι επενδύσεις της Microsoft, το έργο της Volkswagen στην Αστυπάλαια και η επέκταση των επενδύσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.
Και αυτή η εμπιστοσύνη θα μας επιτρέψει να στηρίζουμε τους Έλληνες για όσο χρειαστεί. Χάρη στην εμπιστοσύνη, των εταίρων μας, των αγορών και των επενδυτών, η Ελλάδα δεν είναι πια ουραγός στην Ευρωζώνη.
Η Εμπιστοσύνη όμως δεν χαρίζεται άπαξ. Κερδίζεται κάθε μέρα.
Και η Ελλάδα κερδίζει αυτό το στοίχημα γιατί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.
Στην Υγεία, από την θεσμοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας, μέχρι την πρόσληψη 7.000 γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον υπερδιπλασιασμό των κρεβατιών εντατικής θεραπείας, από 557 σε παραπάνω από 1250, φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στην Παιδεία, από τις μεταρρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση με στόχο την εξωστρέφεια και την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, μέχρι το ολιστικό πλαίσιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, και την δια βίου μάθηση, με στόχο, από λύση ανάγκης για τους πιο αδύναμους, να καταστεί συνειδητή επιλογή για όλους και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής για τη χώρα μας.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Στη Δικαιοσύνη, από την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, με σκοπό τη δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου για ταχύτερη εκδίκαση διαφορών που έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα, μέχρι τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης των Διοικητικών Υπηρεσιών της και την θέσπιση αντικειμενικών κανόνων αξιολόγησης των δικαστικών υπαλλήλων.
Στην Εργασία, από την διευκόλυνση των εργαζομένων στην αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, και την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας», μέχρι την επίλυση χρόνιων παθογενειών του συνδικαλιστικού νόμου.
Στο ιδιωτικό χρέος, με την θεσμοθέτηση της παροχής δεύτερης ευκαιρίας, που απαλλάσσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το μόνιμο στίγμα της οικονομικής αποτυχίας, παρέχοντάς τους ουσιαστικά διέξοδο από μια οικονομική “φυλακή”.
Στην Ανθρωπιά, με την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Άτομα με Αναπηρία, μια προγραμματική δέσμευση και προτεραιότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αλλά και δεκάδες ακόμα μεταρρυθμίσεις, που – όλες – έχουν έναν κύριο στόχο: να κάνουν τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.
Στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουμε το 2021.
Με συνετό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη, συνδυάζοντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης από την πανδημία, με μόνιμα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που αφήνουν μεγαλύτερο εισόδημα στην τσέπη των εργαζομένων και κάνουν πιο ελκυστική την ανάληψη επενδύσεων που φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη στον τόπο.
Στα προσωρινά μέτρα, έχει προβλεφθεί αποθεματικό ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021.
Μαζί με τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, η συνολική στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας από το Κράτος θα φτάσει σε ένα χρόνο τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή όσα θα πάρουμε περίπου τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνειδητοποιείτε το μέγεθος, κυρίες και κύριοι βουλευτές; 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ! Μόνο όταν υπάρχει εμπιστοσύνη μπορούν να διατεθούν αυτά τα χρήματα για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης όπως η πανδημία του κορονοϊού.
Αλλά και στα μόνιμα μέτρα. Για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μειώνουν το μη-μισθολογικό κόστος, καθιστούν πιο ελκυστική την απασχόληση, αυξάνουν το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων, τονώνουν την ιδιωτική κατανάλωση και τελικά έχουν σαφές ιδεολογικό αποτύπωμα.
Αφήνουμε περισσότερους πόρους στα χέρια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, γιατί μπορεί να τους αξιοποιήσουν καλύτερα από τον γραφειοκρατικό μηχανισμό του Κράτους. Το οποίο φυσικά, πέρα από ιδεολογικές αγκυλώσεις, απέδειξε ότι μπορεί να χτίζει την εμπιστοσύνη όταν παρεμβαίνει αποφασιστικά όταν χρειάζεται, όχι όταν κάνει τον επιχειρηματία.
Αλλά το 2021 ο Κρατικός Προϋπολογισμός, δεν στηρίζει μόνο τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την πανδημία, ούτε μόνο μειώνει φόρους και εισφορές.
Κάνει κάτι πολύ περισσότερο.
Χρηματοδοτεί όλες τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.
Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέχρι όλους τους μηχανισμούς της εξωστρέφειας της οικονομίας μας.
Από την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω των προγραμμάτων ενός νέου, εκσυγχρονισμένου ΟΑΕΔ, μέχρι τη στήριξη των συμπολιτών μας στη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη που θίγονται από την απολιγνιτοποίηση.
Και φυσικά, στον κρίσιμο τομέα της Εθνικής Άμυνας, την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Πατρίδας μας, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας και την αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γιατί στον Προϋπολογισμό, τελικά, με αριθμούς, όχι με λόγια, φαίνονται οι προτεραιότητες μιας Κυβέρνησης.
Και ο Προϋπολογισμός του 2021 αποδεικνύει την ικανότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί την κρίση με μεθοδικότητα και σχέδιο, χωρίς πανικό και σπασμωδικές κινήσεις.
Αποδεικνύει την ικανότητα της Κυβέρνησής μας, στα δύσκολα, να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Να κινηθεί με αποφασιστικότητα, δυναμισμό και συνέπεια στο μέλλον.
Να προχωρήσει στον δρόμο που οδηγεί στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας.
Έναν δρόμο που οδηγεί, τελικά, στην ευημερία όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.
Η έγκριση του Προϋπολογισμού του 2021 αποτελεί έναν κρίσιμο σταθμό στην πορεία αυτή.
Ο Προϋπολογισμός του 2021 είναι η «άγκυρα» ασφάλειας και σταθερότητας που θα μας επιτρέψει να μην παρασυρθούμε από τη λαίλαπα της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της.
Σας καλώ, λοιπόν, με αίσθημα ευθύνης να υπερψηφίσετε τον Προϋπολογισμό.
Για να ξεπεράσουμε τα πρόσκαιρα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά μας.
Για να κρατήσουμε σταθερό τον προσανατολισμό μας και να μην ενδώσουμε στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τον φόβο.
Για να συνεχίσει η Πατρίδα μας να ατενίζει με αυτοπεποίθηση και ελπίδα το μέλλον.
Αυτό το καλύτερο μέλλον που δικαιούνται να έχουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.
Αναλυτικός οδηγός από τον Ε.Τ.: Τι αλλάζει στα εκτός σχεδίου οικόπεδα