Βολές εκ των έσω και από όσους γνωρίζουν τι πραγματικά είχε συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους θεσμούς τον Φεβρουάριο του 2019, καταργώντας με την υπογραφή του το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και δεσμεύοντας το πλαίσιο συμφωνίας για την επόμενη κυβέρνηση. Αυτοί που τώρα του λένε «τι πήγες και έκανες» φοβούνται ότι σήμερα στη Βουλή όλα αυτά θα αποκαλυφθούν.
Βολές εξ αριστερών, όπως η επίθεση που δέχθηκε από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για τους χιλιάδες πλειστηριασμούς και το κλίμα τρομοκρατίας που επέβαλε ως πρωθυπουργός έναντι των αντιδράσεων.
Βολές από το Κίνημα Αλλαγής που τον χαρακτήρισε «πολιτικό χορηγό του Κυριάκου Μητσοτάκη» και αναρωτήθηκε γιατί εξαρχής η πρόταση δυσπιστίας δεν ήταν έναντι της κυβέρνησης και ήταν έναντι του υπουργού Οικονομικών». Οι διαρροές της Κουμουνδούρου ότι αν κατέθετε πρόταση δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησης θα έπρεπε να ζητήσει και πρόωρες εκλογές, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα για ένα τέτοιο αίτημα λόγω ελληνοτουρκικής κρίσης, αποτελεί τεράστιο αυτογκόλ. Καθ’ ότι από μόνο του ένα τέτοιο επιχείρημα αφενός ήταν επαρκής λόγος για να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας σε άλλη χρονική στιγμή και όχι μεσούσης της εθνικής κρίσης με την Τουρκία αλλά και την πανδημία και αφετέρου δικαιώνει τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί σκοπιμότητας.
Η εξήγηση
Είναι περισσότερο από προφανές ότι ο κ. Τσίπρας αναζητούσε απεγνωσμένα ένα ζήτημα να αλλάξει την ατζέντα, προκειμένου να σταματήσει να είναι κομπάρσος στη διαμόρφωσή της. Και ό,τι και αν του λένε σήμερα, γνωρίζουν και οι ίδιοι, όπου και αν βρίσκονται, ότι ο λόγος της -ακατανόητης για πολλούς- κίνησής του ήταν αυτός και μόνον αυτός. Οτι αν για ένα χρονικό διάστημα ακόμα συνέχιζε να μην μπορεί να αλλάξει -έστω και για λίγο- τη ροή των πολιτικών πραγμάτων για να κάνει αισθητή τη δική του παρουσία, η επιρροή του θα έφτανε σε επίπεδο αδυναμίας ελέγχου των πραγμάτων. Η είδηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Σταϊκούρα ήταν επί ένα διήμερο δεύτερη είδηση μετά την πανδημία ή τρίτη είδηση μετά την πανδημία και τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα ειδησεογραφικά sites, παντού. Κυρίως σε εκείνα τα ΜΜΕ που συμμετείχαν στη λεγόμενη λίστα Πέτσα. Και κάπως έτσι «κάηκε» από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα το σενάριο περί ΜΜΕ που δήθεν στηρίζουν τον Μητσοτάκη αλλά δεν «παίζουν» τον Τσίπρα.
Λάθος ζήτημα
Μόνο που επιλέγοντας το θέμα του νέου πτωχευτικού δικαίου, ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του, που -για μία ακόμα φορά- δεν τον προστάτευσαν, διάλεξαν λάθος ζήτημα.
Οι δανειολήπτες, οι τράπεζες, οι θεσμοί, οι Βρυξέλλες, η ελληνική κοινή γνώμη γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε την υπογραφή τον Φεβρουάριο του 2019 στο τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ΣΥΡΙΖΑ -και ειδικά ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Σταθάκης ως πρώην υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης- γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέκυψε στις πιέσεις των θεσμών έτσι ώστε εκτός από το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κ. Τσίπρας να βάλει και την υπογραφή του σε μία καταρχήν συμφωνία με τους θεσμούς με την οποία θα «σημάδευε» τις διαπραγματεύσεις που θα δέσμευαν την επόμενη κυβέρνηση να κινηθεί σε πολύ συγκεκριμένο στενό πλαίσιο, κοινωνικό και οικονομικό. Το πλαίσιο που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…
Δημοσκοπικό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ
Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «γκρέμισε» την προστασία α’ κατοικίας
Η αξιωματική αντιπολίτευση δέχεται κριτική περί άκρατης υποκρισίας και άκρατου λαϊκισμού για δύο λόγους:
» Πρώτον επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι με την υπογραφή τους κατάργησαν την προστασία της α’ κατοικίας και δέσμευσαν το πεδίο των διαπραγματεύσεων των θεσμών με την επόμενη κυβέρνηση. Πολλοί λένε ότι το έκαναν επίτηδες για να «κληροδοτήσουν» μία καυτή πατάτα στον Μητσοτάκη που θα καλούνταν, ούτως ή άλλως, να δώσει λύση σε ένα πολύ δύσκολο ζήτημα.
» Δεύτερον, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε για την προστασία της α’ κατοικίας, για την οποία τώρα «κόπτεται». Εκανε όμως μερικές χιλιάδες φυσικούς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κυνήγησε ανθρώπους, μερικοί εκ των οποίων και πρώην σύντροφοι του κ. Τσίπρα, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα άλλα μέλη της ΛΑΕ, που διαμαρτύρονταν. Αυτά όλα τα γνωρίζει και ο κ. Τσίπρας, γι’ αυτό και είναι πολλοί μέσα στο κόμμα του σήμερα που απορούν με το μέγεθος του πολιτικού θράσους και του λαϊκισμού.
Στο κάδρο ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος
Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει κανείς να υποτιμά και την εσωκομματική διάσταση της κίνησης Τσίπρα. Αυτή που λέει ότι η εξέλιξη της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση μπορεί να βγάλει στη σέντρα όχι τον κ. Τσίπρα αλλά τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών χειρίστηκε το ζήτημα με τους θεσμούς. Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήδη θύμισε κάποιες παλαιότερες δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου περί «καλών πλειστηριασμών». Κάποιοι -εκ των έσω- θυμούνται ότι πριν από τον τελευταίο γύρο αντιπαράθεσης Τσίπρα-Τσακαλώτου, στον πρώην υπουργό Οικονομικών είχε επιτεθεί άσχημα ο Παύλος Πολάκης για δύο λόγους:
» Πρώτον, επειδή ως υπουργός Οικονομικών δεν ελάφρυνε εγκαίρως τη φορολογία της μεσαίας τάξης.
» Δεύτερον, επειδή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν βρίζει τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, όπως τον βρίζει ο Πολάκης και ο στενός πυρήνας υπό τον Τσίπρα.
Ε, πολύ θέλει αύριο ο Πολάκης ή κάποιος άλλος να κατηγορήσει τον Τσακαλώτο ότι μόνος του χειρίστηκε το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας με τους θεσμούς και μόνος του οδήγησε στην κατάργησή της;
Από την έντυπη έκδοση