Επεσήμανε ότι ζήτησε από τους ομολόγους του να σκεφτούν την πιθανότητα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία όπως έχουν κάνει οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με την επιμονή του ίδιου και του κ. Αναστασιάδη συζητήθηκε το θέμα. Ζητήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων η προκλητικότητα της Τουρκίας. Συμφώνησαν οι υπόλοιποι ηγέτες και υπάρχουν ρητές αναφορές για την Τουρκία και τον σεβασμό που πρέπει να δείξει στα ψηφίσματα. «Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Δεκέμβριο είναι η καταλυτική ημερομηνία για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν συνετιστεί. Ελπίζω να μην προχωρήσουμε στη λήψη των μέτρων αλλά αν η Τουρκία συνεχίσει έτσι τα μέτρα θα είναι επώδυνα και όχι συμβολικά. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία. Η θέση μου έγινε απόλυτα κατανοητή».
Σχετικά με την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είπε: «Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Χωρικά ύδατα είναι χώροι σκληρής κυριαρχίας. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της και στην θάλασσα και στον αέρα. Η συζήτηση για επέκταση των χωρικών μας υδάτων δεν μπορεί να γίνεται με τον τρόπο που γίνεται από την αντιπολίτευση. Διατηρούμε αναφαίρετο το δικαίωμά μας κι θα το κάνουμε όποτε το κρίνουμε. Ολοι ξέρετε γιατί δεν έχει γίνει ακόμη».
Σε άλλη σχετική ερώτηση για το Oruc Reis τόνισε ότι πολλές χώρες αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την επιλογή της Τουρκίας να το ξαναβγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για τον χρόνο που απαιτείται μέχρι τον Δεκέμβριο και αν αυτός είναι μεγάλος τόνισε: «Το χρονοδιάγραμμα ήταν σαφές. Αν θέλαμε κάτι γρηγορότερο είναι μία άλλη συζήτηση. Για να ξέρετε ότι για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία και απαιτήθηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας. Η Ευρώπη δεν προχωρά ποτέ γρήγορα».
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με την πανδημία και τόνισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία σε όλες τις χώρες για τον κορωνοϊό και όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε σίγουροι πότε θα συναντηθούμε ξανά». Σε ερώτηση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα: «Είναι σημαντικός για εμάς ο δείκτης θετικότητας. Στην Ελλάδα είναι 1 στα 50 τεστ θετικά. Για παράδειγμα στο Βέλγιο 1 στα 10 είναι θετικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα τοπικά περιοριστικά μέτρα σαν την Κοζάνη θα είναι ωφέλιμα. Αυτή την στιγμή αυτό συμβαίνει μόνο στην Κοζάνη και ελπίζουμε να παραμείνει εκεί».
Για το Brexit επεσήμανε ότι μία καλή συμφωνία είναι χειρότερη από καμία συμφωνία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο τέλος θα βρεθεί η λύση. Σημειώνεται ότι ναυάγιο καταγράφηκε στο ζήτημα του Brexit καθώς Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν κατάφεραν τελικά να έρθουν σε συμβιβασμό. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτηση, σχολίασε ότι «η ΕΕ συνεχίζει να προσπαθεί για μία συμφωνία, αλλά όχι με κάθε κόστος. Όπως είχε προγραμματιστεί, η διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα θα ενταθούν».
Το κείμενο συμπερασμάτων
Το θέμα της Τουρκίας, που έθεσαν Ελλάδα και Κύπρος, έχει ενταχθεί, τελικά, στο κείμενο των Συμπερασμάτων. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr