Συνεργάτες του εκτιμούν ότι όλα τα περιθώρια ομαλοποίησης της κατάστασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαντληθεί και το γεγονός ότι μετά τον ανασχηματισμό και τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο και στο κόμμα η εσωστρέφεια όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά ενισχύεται, απαιτεί σκληρότερη αντιμετώπιση.
Στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι μία τέτοια κίνηση θα έδειχνε πυγμή και θα ενίσχυε το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα που έχει τρωθεί σημαντικά και αυτό επηρεάζει αρνητικά και τη δημοσκοπική σύγκρισή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Υποστηρίζουν δε πως ήταν λάθος που όλο αυτόν τον καιρό ο κ. Τσίπρας προσποιούνταν στην κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του με τον κ. Τσακαλώτο, παρά μόνο κάποιες διαφωνίες. Λένε ότι ο Τσίπρας κατέστη αναμφισβήτητος στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διαγραφές του 2015 και πως μέχρι τότε η κοινή γνώμη είχε την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνδιοικείται. Και σημειώνουν πως αν ο Αλέξης Τσίπρας διέγραφε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα έλυνε το θέμα της εσωστρέφειας καθώς εκτιμούν πως τόσο οι «53» όσο και άλλα στελέχη που διατηρούν και δημοσιοποιούν τις διαφωνίες τους με βασικές επιλογές του κ. Τσίπρα όχι μόνο δεν θα στέκονταν στο πλευρό του πρώην υπουργού Οικονομικών, αλλά «θα έμεναν στο μαντρί και θα ήταν και ήσυχοι».
Υπάρχουν βεβαίως και οι άλλοι που θεωρούν ότι η σύσταση πειθαρχικού (ή «επιτροπή λογοκρισίας» όπως ήδη αποκαλείται στην εσωκομματική διάλεκτο) είναι για την ώρα επαρκής κίνηση έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Πως χρειάζεται να συνεχιστεί η… υπονόμευση της διαφορετικής άποψης μέχρι το συνέδριο και εκεί, μέσα από τις ψηφοφορίες, να γίνει το ξεκαθάρισμα. Να συνεχιστούν, δηλαδή, όλα αυτά τα σχόλια που υπάρχουν στα social media ή σε sites και ΜΜΕ φίλα προκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ περί υπονομευτών της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση αρχίζει να φθείρεται ή περί «συνιστώσας του Μητσοτάκη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ» για όσους διαφωνούν με τον Τσίπρα, με το επιχείρημα ότι ο Τσακαλώτος και η διαφωνία του στον χαρακτηρισμό Τσίπρα για «πολιτικός απατεώνας» για τον πρωθυπουργό έγιναν επιχείρημα για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Και έως το συνέδριο να «βομβαρδίζονται» τα ΜΜΕ και τα sites με απόψεις περί «συντρόφων που κοιτούν το συμφέρον της φράξιας που ανήκουν και όχι του κόμματος», «κόβουν τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, τώρα που η κυβέρνηση αρχίζει και φθείρεται», «με τη συμπεριφορά τους θα οδηγήσουν τον πρόεδρο σε σκληρές αποφάσεις που ναι μεν δεν θέλει να τις πάρει, αλλά αν αναγκαστεί, θα το κάνει» ή «είναι απλώς τεμπέληδες». Το τελευταίο το λένε για τον Τσακαλώτο, υπονοώντας ότι είναι δυσαρεστημένος με την ανάθεση της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και συντονιστή Οικονομίας επειδή έχει πολλή δουλειά. Λες και το τελευταίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Τσίπρας έστειλε στη Βουλή τον Τσακαλώτο για να μπορεί με μία του απόφαση και χωρίς την απαραίτητη έγκριση κομματικών οργάνων να τον αποπέμψει…
Βασικό τους επιχείρημα βεβαίως, το «χωρίς Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξαναβλέπει εξουσία» γι΄ αυτό και όσοι αμφισβητούν τον κ. Τσίπρα καταγγέλλονται ως υπονομευτές της κυβερνητικής προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Κοινό σημείο αυτών που πρεσβεύουν την άμεση διαγραφή Τσακαλώτου και των άλλων που προτείνουν τακτική υπονόμευσης και συκοφάντησης του Τσακαλώτου και όλων όσοι διαφωνούν με τον Τσίπρα, μέχρι να τους «καθαρίσει» στο συνέδριο, είναι ότι ο μετά συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μία φωνή και αυτή θα είναι του κ. Τσίπρα και των υποστηρικτών του.
Ολα αυτά βεβαίως, αφορούν μία επιφανειακή και διαχειριστική προσέγγιση των μεγάλων πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ενδεικτικά της ρηχής πολιτικής σκέψης του επιτελείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην πραγματικότητα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος για τον κ. Τσίπρα. Ακριβώς επειδή αμφισβητεί την κυριαρχία του και όχι τη θέση του, καθώς όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι δεν επιθυμεί να γίνει αρχηγός αλλά διεκδικεί λόγο και χώρο στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και την άσκηση πολιτικής.
Και το κάνει με τρόπο που περνά στην κοινή γνώμη, όπως τώρα που διαφωνώντας με τη φράση «πολιτικός απατεώνας» έθεσε θέμα ηθικής πολιτικής του προέδρου, καθιστώντας τον εαυτό του οπαδό του πολιτικού καθωσπρεπισμού. Και επειδή αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με επιχειρήματα, αλλά με «λάσπη», κάποιοι θυμήθηκαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή είχε πει ότι προτιμά να συνομιλεί με τον κ. Τσακαλώτο αντί με τον κ. Τσίπρα ή ότι ήταν ο μόνος από τον ΣΥΡΙΖΑ που μπορούσε να συνεννοηθεί και να συνεργαστεί με τον Γιάννη Στουρνάρα (σ.σ. κάτι που δεν είναι αλήθεια, καθώς και ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Χουλιαράκης και ο κ. Λιάκος αλλά κυρίως ο κ. Φλαμπουράρης μια χαρά συνεργάζονταν με τον διοικητή της ΤτΕ που για κάποιους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κόκκινο πανί).
Εκανε πίσω για Τζάκρη
Ο κόσμος έμαθε ότι ο κ. Τσίπρας είχε πάρει την απόφαση να «φάει» την Θεοδώρα Τζάκρη επειδή χαρακτήρισε άπατρι και διεθνιστή τον πρωθυπουργό προκαλώντας ιδεολογική σύγχυση στο εσωτερικό του κόμματος που αποκαλεί τον κ. Μητσοτάκη ακροδεξιό. Αλλά μόλις προέκυψε Τσακαλώτος, έκανε πίσω. Και αυτό επειδή αν «έτρωγε» την Τζάκρη, θα έπρεπε να «φάει» και τον Τσακαλώτο, αλλά για κάτι τέτοιο δεν είναι έτοιμος. Και αυτό το κατάλαβαν και ο κ. Τσακαλώτος και οι Π. Σκουρλέτης και Ν. Βούτσης που επίσης μίλησαν στον «πρωινό καφέ» στη γραμμή Τσακαλώτου αλλά σε ηπιότερους τόνους, αλλά και οι Ν. Φίλης και αρκετοί άλλοι που στο παρελθόν έχουν διατυπώσει απόψεις διαφορετικές από αυτές της ηγεσίας.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr