Σε αυτή θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, στον απόηχο και της ανακοίνωσης για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας μετά το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης που έγινε από την Αγκυρα, αλλά και με τον κατάλογο επιλογών όπου θα περιγράφονται οι κυρώσεις της Ε.Ε. να παραμένει στο τραπέζι και την ελληνική πλευρά να είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την πίεση για υιοθέτησή του και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες.
Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, καθώς αναμένεται σηματοδοτήσει τόσο τη στήριξη και την αναγνώριση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και τη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, που, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι η ισχυρότερη που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες.
Ο κ. Πομπέο θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του πρωθυπουργού, στα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει, τη Δευτέρα, δείπνο προς τιμήν του, ενώ την Τρίτη θα επισκεφθούν τη Σούδα σηματοδοτώντας την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα. Στις συνομιλίες θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.
Η επίσκεψη Πομπέο θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία, ενώ στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν και ζητήματα ενέργειας.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα είναι υπαρκτό, ενώ η παρουσία Πομπέο στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί, κατά πολλούς, και τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πομπέο διατηρούν προσωπική σχέση από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, πέρυσι τον Οκτώβριο, έχουν τακτική επικοινωνία και είχαν συνομιλήσει και στην αρχή της κρίσης με το «Oruc Reis», όταν «κλείδωσε» εκτάκτως και το ραντεβού του κ. Πομπέο με τον Νίκο Δένδια στη Βιέννη.
Στη χώρα μας αναμένονται, εξάλλου, την προσεχή Τετάρτη ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, και η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε ειδική εκδήλωση και θα συναντηθούν με τον κ. Μητσοτάκη, παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η επίσκεψη αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον και σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, καθώς οι τρεις χώρες έχουν συναντίληψη με την Ελλάδα σε κάποια σημεία των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θετικό βήμα επαναπροσέγγισης», διαμηνύοντας ωστόσο ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.
Ξεκάθαρο είναι, επίσης, ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για διαπραγματεύσεις, ενώ μοναδικό αντικείμενο συζήτησης είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr