«Θα φύγουν όλοι. Από τους περίπου 12.000 που βρίσκονται τώρα εδώ,» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης από τη Λέσβο, «προβλέπω ότι οι 6.000 θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα ως τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα». Παραδέχθηκε μάλιστα ότι «οι άνθρωποι στο νησί αυτό έχουν περάσει πολλά, ήταν πολύ υπομονετικοί».
Ο υπουργός είπε ακόμη ότι περί το 70% όσων αιτούνται άσυλο στη Λέσβο είναι Αφγανοί στους οποίους θα χορηγηθούν και ιδιότητα πρόσφυγα και ταξιδιωτικά έγγραφα, που επιτρέπουν στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να μετακινηθούν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντός τριών μηνών.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαιρέτησε την απόφαση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από την Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς τη «πολύ γενναιόδωρη, πολύ γενναία» και αναγνώρισε ότι «σε όλη την Ευρώπη οι χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά προβλήματα επί του θέματος, αλλά πιστεύω ότι μπορούν να δουν ότι προστατεύουμε τα σύνορα της Ενωσης και έχουμε ελαχιστοποιήσει τις ροές».
Σχετικά με την απροθυμία πολλών από τους πρώην ένοικους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να φιλοξενηθούν στο Καρά Τεπέ, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «υπάρχουν ομάδες Αφγανών, και φοβάμαι ακόμη και ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις, που ενθαρρύνουν χιλιάδες ανθρώπους να μην μπουν. Αυτό όμως δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Θα φύγουν από το νησί, αλλά πρέπει πρώτα να περάσουν από τη νέα αυτή εγκατάσταση και να λάβουν τα απαραίτητα χαρτιά».
Αγροτικά δάνεια: Τι περιλαμβάνει το ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ
Παραδέχθηκε ακόμη ότι η Μόρια «αποτελούσε ντροπή. Τώρα αποτελεί παρελθόν. Θα καθαριστεί και στη θέση της θα γίνει ελαιώνας».
Διαβάστε επίσης:
Έτσι έκαψαν τη Μόρια [αποκαλυπτικό βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr