Πρωταρχικός κυβερνητικός στόχος είναι να δοθούν απαντήσεις στις… αγωνίες των πολιτών για τις συνέπειες της ύφεσης που προκαλεί και στη χώρα μας η υγειονομική κρίση, μέσα από στοχευμένες εξαγγελίες μέτρων ανακούφισης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί στίγμα και για τη μακροπρόθεσμη παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, με βάση και τα 72 δισ. που θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια από την Ε.Ε. συμβάλλοντας στην υλοποίηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που καταρτίζεται και θα κατατεθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου στην Ε.Ε.
Η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη επηρεάζεται, ωστόσο, και από την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και γι’ αυτό ένα από τα μηνύματα που θα εκπέμψει συνδέεται με την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας με έμφαση στους εξοπλισμούς, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Και αυτό, στον απόηχο και της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν, όπου η συζήτηση αφορούσε στην προοπτική της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, στο νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας για θέματα ασφάλειας και άμυνας και στα εξοπλιστικά, δεδομένου του ενδιαφέροντος για προμήθεια από τη χώρα μας αεροσκαφών Rafale. Κυβερνητικές πηγές προϊδέαζαν, μάλιστα, από την Κορσική για ανακοινώσεις σε σχέση με τα εξοπλιστικά, στο Βελλίδειο.
Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο συνολικά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, με ορόσημο τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 24-25 Σεπτεμβρίου, εν όψει της οποίας εντείνονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, αλλά ταυτόχρονα καθίσταται σαφές προς την Αγκυρα το δίλημμα έμπρακτη αποκλιμάκωση ή κυρώσεις.
Τα μηνύματα Μακρόν, αλλά και η απόλυτη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο από τους επτά ηγέτες που συμμετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, ενίσχυσαν την εκτίμηση ότι ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι έρχονται κοντά στις ελληνικές θέσεις, καθώς είναι πλέον σαφές ότι οι παράνομες και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την Ευρώπη, καθώς αγγίζουν, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, στρατηγικά συμφέροντά της.
Δημοσκόπηση: Η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα – Δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ, παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Χρειάζεται ένας μοχλός πίεσης στην Τουρκία. Θέλουμε να της προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή λύση, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορεί να μας προκαλεί και να μας εκβιάζει. Το ζήτημα αφορά συνολικά την Ευρώπη και η Τουρκία πρέπει να ξέρει ότι, αν συνεχίσει, θα συζητηθούν σκληρές κυρώσεις. Αν, από την άλλη, δείξει καλή διάθεση, υπάρχουν λύσεις που είναι προς το συμφέρον και της Ευρώπης, αλλά και της Τουρκίας», ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη στους ηγέτες της Ομάδας των MED7.
Είναι σαφές ότι η Αθήνα, όπως διεφάνη και από το άρθρο του πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο, επισημαίνει την ανάγκη να σταλούν αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η παράνομη συμπεριφορά της αγγίζει ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης, αλλά και την ανάγκη να ανοίξει παράθυρο διαλόγου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, εφόσον η Τουρκία δείξει διάθεση αποκλιμάκωσης.
Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr