Για την αποχώρηση του Oruc Reis είπε πως «είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω να έχει συνέχεια. Ουδέποτε κρύψαμε πως θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία. Τον τελευταίο μήνα δεν δημιουργήθηκε κλίμα για συζητήσεις εξαιτίας της Τουρκίας. Η αποκλιμάκωση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός. Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών. Εφόσον δούμε σημάδια αποκλιμάκωσης είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε στο τραπέζι για τη μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από τη στιγμή που έχουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είμαι έτοιμος να κάτσω στο τραπέζι για να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο έντασης. Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης με ισχυρές συμμαχίες, διπλωματικά είμαστε πιο ενισχυμένοι και σε κάθε περίπτωση ο διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι το μόνο πρόβλημα. Πιστεύω ότι οι νησιώτες μας οι οποίοι στέκονται με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και στηρίζουν την κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένοι από αυτές τις εξελίξεις αν οδηγηθούμε στην κατεύθυνση που περιέγραψα».
Για τις διερευνητικές επαφές με τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «μπορούν να ξεκινήσουν εφόσον υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Η βασική μας διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Σε μία οριοθετημένες περιοχές απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Ορούτς Ρέις έχει συνέχεια, να συνεχίσουμε τις επαφές από το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μπορούμε να βρούμε λύση. Δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση ένα τηλεφώνημα ή μία συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη, στέκομαι στην εμπιστοσύνη, είναι πάντα καλύτερο να μιλάει κανείς και να συναντιέται από τον να μην μιλάει και να μην συναντιέται. ο Ερντογάν έχει πει ότι δεν θέλει να με συναντήσει, αλλά δεν πιστεύω ότι το εννοεί».
«Ποτέ δεν ρίξαμε εμείς λάδι στη φωτιά. Ήμουν πολύ προσεχτικός για να μην παίξω το παιχνίδι της φραστικής κλιμάκωσης. Κάναμε μια εξαιρετικά ενεργή διπλωματία. Φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας», σχολίασε.
Προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις – Rafale το 2021
Φιλόδοξο πρόγραμμα χαρακτήρισε την αγορά των Rafale και των φρεγατών από τη Γαλλία ο κ. Μητσοτάκης.
«Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και αναγνωρίζουμε ότι πάνω από όλα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Σε βάθος πενταετίας θέλουμε να προχωρήσουμε σε 5.000 προσλήψεις για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό», επεσήμανε.
Τα Rafale θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000, τα έξι θα είναι καινούρια και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα.
«Θέλουμε τα πρώτα αεροσκάφη να φτάσουν το 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το 2022», ανέφερε.
«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών… Βρήκαμε μία ευκαιρία να ενιχύσουμε σημαντικά την Πολεμική Αεροπορία μας. Η μεγάλη επένδυση που θα γίνει αφορά την αγορά των τεσσάρων πλοίων μας» επεσήμανε.+
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά δεν θα επηρεάσουν καθόλου την καταβολή αναδρομικών για τις επικουρικές και τα δώρα
«Θα μπορούσα να σας απαντήσω μονολεκτικά: ΟΧΙ. Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο προσδιόρισα στην ομιλία μου του Σάββατο. Θα γίνει η καταβολή τον Οκτώβριο των αναδρομικών βάση της δικαστικής απόφασης και μέχρι το τέλος του έτους θα προωθηθούν οι επόμενες αποφάσεις που έχουν προκύψει από αποφάσεις δικαστηρίων».
Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκη απαντώντας στην ερώτηση του Ελεύθερου Τύπου και του Άγγελου Άγγελίδη στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με το αν οι δαπάνες για τα αμυντικά προγράμματα μπορούν να καθυστερήσουν τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.
Καμία έξωση
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία και δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός, καμία έξωση.
Η Μόρια κάηκε «υπερδραστήριους» πρόσφυγες και μετανάστες
«Η Μόρια κάηκε “υπερδραστήριους” πρόσφυγες και μετανάστες που θέλησαν με αυτό τον τρόπο να εκβιάσουν την κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Να θυμίσω πως η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης» επεσήμανε και τόνισε πως «μέσα από μεγάλες δυσκολίες εφαρμόζουμε διαφορετική πολιτική με τη φύλαξη των συνόρων, με επιτάχυνση των διαδικασιών για άσυλο. Βρεθήκαμε με πάνω από 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Τους τελευταίους έξι μήνες ο πληθυσμός μεταναστών στη Λέσβο μειώθηκε από 25 σε 12 χιλιάδες».
«Η Μόρια κάηκε “υπερδραστήριους” πρόσφυγες και μετανάστες που θέλησαν με αυτό τον τρόπο να εκβιάσουν την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Μίλησε για τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας και «θα στείλω το μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις σε ακραίους που σκέφτηκαν ότι θα επιβάλουν τη θέλησή τους στην κυβέρνηση».
«Το νησί έχει απολύτο δίκιο να παραπονιέται για τις συνθήκες στη Μόρια. Τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε πραγματική ευκαιρία» τόνισε.
Όσο για το νέο κέντρο φιλοξενίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ζήτησε από την ΕΕ να συμμετέχει στη διαχείριση.
Τόνισε ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση «διαχειρίστηκε το πρόβλημα των ασυνόδευτων με ανθρωπιά».
«Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, μη διαχειρίσιμα αν δεν περιορίζαμε δραστικά με τη φύλαξη των συνόρων τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο» είπε μεταξύ άλλων.
Εμβόλιο κορωνοϊού
Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε περισσότερα από ένα εμβόλιο, που θα είναι ασφαλή. Η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς και θα πάρουμε τον αριθμό που μας αναλογεί. Έχω πει ότι θα είναι δωρεάν. Το πρόβλημα μας θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες να εμβολιαστούν. Αν θα πρέπει για λόγους συμβολισμού να εμβολιαστώ εγώ πρώτος και η οικογενεια μου, θα το κάνω με μεγάλη χαρά. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το χρονοδιάγραμμα του εμβολίου για αυτό και λέω για έξι μήνες μπροστά μας, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για πείσουμε τους πολίτες ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
«Πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας»
Δεν υπήρξε χώρα μετά το lockdown που να μην άνοιξε ξανά στην οικονομική δραστηριότητα. Το πρώτο lockdown έγινε για να κερδίσουμε χρόνο. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα, με πάρα πολλή υποστήριξη τεστ και επαγγελματισμό. Αν κάποιος πιστεύει ότι έπρεπε να πετάξουμε τα 4-5 δισ., έσοδα από τον τουρισμό, ας το πει. Δεν γινόταν να το κάνουμε. Πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας. Υπήρξε χαλάρωση. Πήραμε όμως γρήγορα μέτρα, τα οποία δουλεύουν.
Εξετάζεται η υποχρεωτική στράτευση στα 18
«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας» είπε και συμπλήρωσε πως «δεν πρόκειται να αυξηθεί πέρα των 12 μηνών».
«Στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσύλλεκτοι να αποκτούν κάποιες δεξοιότητες στη θητεία τους που θα τους είναι χρήσιμες μετά τον στρατό. Ψηφιακές δεξιότητες να μην αισθάνονται ότι είναι χαμένος χρόνος», επεσήμανε στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ.
«Πρέπει να το θέσω, υπάρχει και το ζήτημα που δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω, της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Διευκολύνει τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ισότητα για όλους. Το συζητάμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις» αποκάλυψε.
«Είμαστε η μοναδική χώρα που δίνει δωρεάν μάσκες στα σχολεία»
Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν στην ώρα τους. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολικό περιβάλλον. Αύριο θα είναι όλα έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παρέχει δωρεάν μάσκες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Δεν ήταν εύκολο… Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και δεν είναι εύκολο να περνάς μια ολόκληρη μέρα. Όμως αυτό λένε οι ειδικοί. Και ζητώ να συμμορφωθούν όλοι γιατί είναι για το καλό τους. Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στους γονείς και στους ηλικιωμένους… Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιράσουμε τα παιδιά και δεν θα ήταν σωστό να επεκτείνουμε τη σχολική μέρα. Έτσι επιλέχθηκε αυτή η λύση. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα, όμως υπάρχουν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το πώς θα κλείσουν τμήματα ή σχολεία.
Εισφορά αλληλεγγύης
Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Παραμένει η πρόθεση για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.
Ελάχιστος βαθμός εισαγωγής στο πανεπιστήμιο
Η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα στον πρώτο χρόνο. Να θυμίσουμε το άσυλο… Σας θυμίζει κάτι το Αριστοτέλειο συγκριτικά με το πώς ήταν πριν από ένα χρόνο; Εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο.
«Κάποια πράγματα δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω»
Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως και τον κ. Τσίπρα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μας στη Βουλή. Δεν θυμάμαι τον κ. Τσίπρα να ενημερώνει κανέναν τι συζήτησε με τον Ερντογάν για δύο ώρες. Ήταν τα πρακτικά μίας κατ αρχήν συμφωνίας στο Βερολίνο, δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση μία συμφωνία. Ήταν τα πρακτικά της συνάντησης για να υπάρχει στο χαρτί τι συμφωνήθηκε. Και αυτό που συμφωνήθηκε, παραβιάστηκε, όχι από εμάς. Απαιτώ αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω.
«Έχουμε πολλά ταμειακά διαθέσιμα – Αυτή δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη»
Μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση, πρωτοφανή οικονομική κρίση, τη μεγαλύτερη από το 1921. Η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα πάει λίγο καλύτερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Η εκτίμηση ήταν ότι θα είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση και αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με εξελισσόμενο πακέτο. Κρατάμε πυρομαχικά και προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα. Θα στηρίξουμε τις πιο ευάλωτους. Έχουμε πολλά ταμειακά διαθέσιμα.
Το χθεσινό πακέτο μέτρων στηρίζει τη μεσαία τάξη που έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία πέντε χρόνια. Στηρίζουμε τη μεσαία τάξη και είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας.
Έχουμε ακόμα δύσκολες μέρες μπροστά μας. Αυτή η ύφεση δεν είναι Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση.