Υπογράμμισε ότι, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και επιφυλάξεις, πρέπει να ορθώσουμε ,πάνω απ’ όλα, ένα μέτωπο λογικής και τόνισε ότι «η υποχρεωτική χρήση μάσκας στην παρούσα φάση είναι το πιο σίγουρο μέσο προστασίας», ενώ πρόσθεσε ότι «παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού, που συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας, και έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα».
Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έχουμε συνολικά καταγεγραμμένα 11.542 κρούσματα και είμαστε στην 111η θέση παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, τέσσερις φορές κάτω από τον μέσο όρο απωλειών στον κόσμο.
Υπογράμμισε ότι τις τελευταίες επτά μέρες τα στοιχεία δείχνουν μία ισορροπία, ενδεχομένως και μία μικρή μείωση, που όμως «δεν είναι αιτία εφησυχασμού». «Εάν αισθανθούμε ότι και πάλι επειδή τα στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να δείξουν μία περαιτέρω μείωση, και αν ξαναχαλαρώσουμε και δεν ακολουθούμε τα βασικά μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, τότε είναι πολύ πιθανόν να ξαναβρεθούμε μπροστά σε ένα νέο κύμα και να αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα», προειδοποίησε.
Προανήγγειλε πάντως επάνοδο της Πάρου σε ένα καθεστώς πλήρους κανονικότητας εάν συνεχιστεί η τάση των τελευταίων 10 ημερών, που δεν δίνει πια θετικά κρούσματα ή δίνει ελάχιστα.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «ο κορονοϊός, είναι μία επικίνδυνη αρρώστια» και κατέστησε σαφές ότι η επιλογή είναι μία, «τα περιορισμένα lockdowns ή οι γεωγραφικά εντοπισμένοι περιοριστικοί κανόνες, με καλή ιχνηλάτηση και με οριζόντια μέτρα κοινής εφαρμογής για όλους, με σημαντικότερα τη μάσκα, τις αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών».
Επέκρινε όσους «πήγαν να εκμεταλλευτούν μία αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων και να την κάνουν αντιπολιτευτικό επιχείρημα», ξεκαθάρισε ότι «η κανονική ζωή, έτσι όπως τη θυμόμαστε, δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα», ενώ εκτίμησε ότι «τα μέτρα προστασίας τα οποία παίρνουμε θα μας διευκολύνουν ώστε η επιδημία της γρίπης φέτος να είναι πιο ήπια».
Εξήγησε ότι η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως σε εσωτερική κινητικότητα και σε χαλάρωση των κανόνων προστασίας και λιγότερο στους ξένους επισκέπτες.
Oπως είπε, από 1ης Ιουλίου μέχρι 6 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 451.908 τεστ σε εισερχόμενους στη χώρα και έχουμε 972 θετικά κρούσματα, δείκτη θετικότητας μόλις 0,2%. Εκτίμησε ότι θα έχουμε, εκτός από τον εσωτερικό τουρισμό, τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες, κάτι που μεταφράζεται σε τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ.
«Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν έγινε εσπευσμένα, αλλά σταδιακά και μεθοδικά, όταν ήμασταν έτοιμοι με έναν μηχανισμό ελέγχου και ιχνηλάτησης των εισερχόμενων ροών.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Χαρακτήρισε μάλιστα το σύστημα «πρωτοποριακό», σημειώνοντας ότι «πολλές χώρες μάς ζήτησαν πληροφορίες για το πώς θα το αντιγράψουν». Υπογράμμισε ότι ο τουρισμός κατανάλωσε τον μεγαλύτερο αριθμό των σχεδόν 14.000 τεστ τα οποία γίνονται κατά μέσο όρο πια ημερησίως στη χώρα.
Εμβόλια
Οσον αφορά το ερώτημα «πότε και πώς θα βγούμε από την κρίση», υπογράμμισε ότι «οριστική απάντηση θα έρθει μόνο όταν βρεθεί ένα ή περισσότερα εμβόλια και όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έτσι ώστε να μπορέσουμε πια να συρρικνώσουμε τη μετάδοση του ιού».
«Αυτή θα είναι η αρχή της επιστροφής. Αν με ρωτήσετε για χρονοδιάγραμμα, θα σας πω αυτό το οποίο έχω πει δημόσια: Πολλές εταιρίες μας λένε ότι πριν το τέλος του έτους θα έχουν κλινικά δεδομένα. Είναι αρκετά αισιόδοξες ότι το εμβόλιο δουλεύει. Η Ελλάδα έχει μπει σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και θα πάρει τη δοσολογία που της αναλογεί από περισσότερα του ενός εμβολίου και φυσικά έχουν ήδη ετοιμαστεί τα σχετικά πρωτόκολλα από πλευράς υπουργείου ώστε να προτεραιοποιήσουμε τον εμβολιασμό ανάλογα με τις ευαίσθητες ομάδες και ανάλογα με τον αριθμό των εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας», εξήγησε.
Προειδοποίησε εξάλλου ότι ο ιός «δεν ξεχωρίζει ούτε ηλικίες ούτε συμπεριφορές» και «δεν υπάρχουν οι «κακοί νέοι» που τον μεταδίδουν, οι «υπεύθυνοι ενήλικες» στους οποίους επιτίθεται, αλλά υπάρχουν μόνο ανεύθυνοι πολίτες όλων των ηλικιών, όλων των τάξεων, με ελλιπή κοινωνική συνείδηση».
«Ευτυχώς είναι λίγοι, δεν είναι πολλοί. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπεύθυνη», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε τη σημασία της προσωπικής εγρήγορσης και προειδοποίησε ότι «η παραμικρή, στιγμιαία αβλεψία, παραβίαση στοιχειωδών κανόνων, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες».
«Τίποτα προσωπικά δεν με πόνεσε και δεν με στενοχώρησε περισσότερο από το περιστατικό στο Ασβεστοχώρι, όπου δυστυχώς από ένα πρόσωπο έχουν χάσει τη ζωή τους σήμερα περισσότεροι από 20 ηλικιωμένοι. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Είναι χρέος όλων μας. Κι εμείς να κάνουμε τους ελέγχους, αλλά πάνω από όλα όσοι έρχονται σε επαφή με ευάλωτους συμπολίτες μας να κατανοούν ότι δεν είναι η δική τους υγεία η οποία διακυβεύεται, αλλά η υγεία συμπολιτών μας, οι οποίοι, δυστυχώς, αν κολλήσουν τον ιό, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Με το λάθος μίας στιγμής, ας γίνει ένα μάθημα ζωής για όλους μας», υπογράμμισε.
«Επιθυμητά τα ολιγομελή τμήματα, είναι όμως εφικτά;»
Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολείων και απαντώντας στην άποψη για ολιγομελή τμήματα, σημείωσε πως «θα ήταν επιθυμητά, το ερώτημα όμως είναι αν είναι εφικτά». «Αυτό θα απαιτούσε αίθουσες που σήμερα πολύ απλά δεν υπάρχουν», εξήγησε, ενώ έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα, ο καθένας στο δικό του ακροατήριο, να στηρίξουν «όχι τις επιλογές της κυβέρνησης, τις επιλογές των ειδικών που μας είπαν να ανοίξουμε τα σχολεία με υποχρεωτική μάσκα σε όλες τις ηλικίες, δείχνοντας, όπως είναι φυσικό, μία μεγαλύτερη κατανόηση για τα μικρότερα παιδιά».
«Σε μία τελευταία έρευνα την οποία είδα, το 80% των Ελλήνων συντάσσεται με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Υπάρχει και ένα 20%, όμως, το οποίο δεν έχει πειστεί ακόμα και είναι δουλειά μας να το πείσουμε. Πράγματι βλέπουμε κάποιες εικόνες που μας προκαλούν απορία, ανησυχία, διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας και διάφορα άλλα τα οποία σίγουρα γεννούν προβληματισμό. Στα ζητήματα όμως που αφορούν στη δημόσια υγεία η υποχρεωτικότητα των μέτρων είναι οριζόντια και καθολική και δεν χωράνε εκπτώσεις», πρόσθεσε.
Τέλος, επεσήμανε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι απέναντι στην επανεμφάνιση του κορονοϊού «γιατί τώρα είμαστε όλοι οι Ελληνες, μέτοχοι σε μία νέα, άυλη περιουσία: την εμπιστοσύνη μεταξύ του πολίτη και του κράτους, που ήταν και παραμένει και σήμερα το υπόβαθρο της υποδειγματικής μας συμπεριφοράς».
Χαρακτήρισε όμως ως «εθνικό κεφάλαιο» και «το απόθεμα κύρους της χώρας στο εξωτερικό», σημειώνοντας ότι η χώρα μας δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της».
«Αν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν τόσο τραγικά όσο τα παρουσιάζετε, φαντάζομαι ότι κάποιοι στις διεθνείς αγορές θα το είχαν αντιληφθεί και δεν θα προσέφεραν στη χώρα μας ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού», κατέληξε.
«Η πανδημία γέννησε ύφεση μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ’30»
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία, τόνισε ότι «η ύφεση που γέννησε είναι η μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ’30, καμία χώρα δεν μένει αλώβητη και είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς, όσο και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την πλήρη αποκατάστασή της».
«Ποτέ δεν καλλιέργησα ψευδαισθήσεις, εξηγώντας πως ο στόχος μας είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες ειδικά στην απασχόληση και στα παραγωγικά θεμέλια της οικονομίας», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «εκεί επικεντρώνονται όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει και εξακολουθούμε να παίρνουμε και να ανακοινώνουμε σε εβδομαδιαία βάση και ξεπερνούν τα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ».
Υπογράμμισε εξάλλου ότι το 15,2% είναι «πάρα πολύ μεγάλη συρρίκνωση και πάρα πολύ επώδυνη», εξήγησε ωστόσο ότι η ύφεση του εξαμήνου στην Ελλάδα είναι 7,9%, ενώ της ευρωζώνης 9,1%.
«Ευτυχώς μέσα σε αυτό το πάρα πολύ δύσκολο περιβάλλον δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις κάποιων που έλεγαν ότι θα έχουμε τη χειρότερη ύφεση από όλη την Ευρώπη και μάλιστα είχαν σπεύσει να την πουν “ύφεση Μητσοτάκη”» αυτή», σημείωσε και συνέστησε περισσότερη περίσκεψη στην αντιπολίτευση, «να μη φέρνει τους αριθμούς στα μέτρα των δικών της επιδιώξεων», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε εξάλλου ότι η κυβέρνηση κρατά εφεδρείες και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει το προσεχές Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr