Στη σύσκεψη αναμένεται να μετάσχουν η επιτροπή λοιμωξιολόγων και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και σε αυτήν θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα τόσο για ενδεχόμενο νέων μέτρων, με τοπικά lockdonwn, όσο και για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων.
«Βιώνουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού. Όμως είναι πιο ήπιο από το πρώτο. Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη» σημείωσε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης προσθέτοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επανεξεταστούν στο τέλος της εβδομάδας.
Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε ότι «το θέμα είναι πόσο σταθερή είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε. Θα θέλαμε να μην είναι αυξητικές οι τάσεις (κρουσμάτων) και να συρρικνώνονται. Προς το παρών αυτό ωστόσο δεν είναι ορατό. Να δούμε πώς θα κινηθούν τις επόμενες μέρες».
Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, είπε, ότι αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δυνατότητα μείωσης της πυκνότητας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και καταστήματα εστίασης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί, εάν χρειαστεί, γενικευμένη χρήση μάσκας.
«Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους» υποστήριξε.
Σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόνισε, πώς κατά 90%, αυτή θα λάβει χώρα κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, συμπλήρωσε, πως «αν θα παραταθεί η έναρξη για μια εβδομάδα, μπορεί να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει τη συρρίκνωση ή τη σταθεροποίηση της νόσου».
«Θα μπορούσε το άνοιγμα των σχολείων να πάει μια εβδομάδα αργότερα, ή να γίνει τμηματικό άνοιγμα, εάν έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων ή αυξημένη επιδημιολογική κινητικότητα. Όμως αυτά είναι plan b και plan c. Κατά 90% τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου» ανέφερε.
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια;
Τα περιοριστικά μέτρα
Τρεις από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας (Αττική, Κρήτη, ανατολ. Μακεδονία και Θράκη), οκτώ περιφερειακές ενότητες (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λάρισα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Πέλλα, Πιερία, Λέσβος) και 9 δήμοι (Μύκονος, Πάρος, Θήρα, Βόλος, Κατερίνη, Ρόδος, Αντίπαρος, Ζάκυνθος, Κως) βρίσκονται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, ωστόσο η διασπορά του ιού παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα.
Χθες είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ με 284 νέα κρούσματα και συνολικό αριθμό κρουσμάτων 8.664. Συνολικά το Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκαν 548 νέα κρούσματα, ενώ τις πρώτες 22 ημέρες του Αυγούστου καταγράφηκαν σχεδόν τα μισά (4.317) από το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Στον αρνητικό απολογισμό του διημέρου και η είδηση ότι ανάμεσα στους διασωληνωθέντες προστέθηκε ένας ακόμα ανήλικος κάτω των 17 ετών. Μέχρι χθες δεν είχε γίνει γνωστό αν το αγόρι έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Προειδοποίηση
Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι πλέον θέμα στατιστικής, όσο αυξάνονται τα άτομα νέας ηλικίας που κολλούν τον ιό, να αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιοι εξ αυτών να το περάσουν βαρύτερα. «Οι περισσότεροι νέοι δεν θα έχουν πρόβλημα, αλλά όσο αυξάνει ο αριθμός των νέων ατόμων που κολλούν τον ιό θα αυξάνονται και τα νέα άτομα που χρειάζεται να νοσηλευτούν ή ακόμα και να το περάσουν βαριά και να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη. Επομένως δεν είναι μια αθώα ίωση. Εχει μεγαλύτερη θνητότητα από τον ιό της γρίπης», έλεγε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, από τα 48,6 έτη τον Μάρτιο στα 36,2 έτη τον Αύγουστο και η αύξηση του ποσοστού που καταλαμβάνουν στο σύνολο των διαγνωσθέντων περιστατικών οι ηλικίες 18-39 ετών (44,6%), δηλαδή σχεδόν ένα στα δύο, οδήγησε μεταξύ άλλων και στη λήψη μέτρων όπως την επιβολή ωραρίου στα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης στις περιοχές που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες (χθες προστέθηκε στον κατάλογο και η περιφερειακή ενότητα της Λέσβου).
Τήρηση μέτρων
Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν πως η επίπτωση των μέτρων που έχουν ληφθεί δεν θα φανεί πριν το τέλος του μήνα και τονίζουν σε όλους τους τόνους την ανάγκη τήρησης των ατομικών μέσων προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας μιλώντας στο Θέμα FM είπε χαρακτηριστικά: «Με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».
Ασυδοσία
Ωστόσο οι έλεγχοι που γίνονται από την ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν πως είναι πολλοί ακόμα εκείνοι που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα. Την περασμένη εβδομάδα το πάρτι στη Μύκονο με τους 400 καλεσμένους ήταν ένα τρανταχτό παράδειγμα προς αποφυγήν, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι το μόνο. Στην Αχαΐα οι αρχές επενέβησαν σε οικία όπου γινόταν γλέντι γάμου, με περισσότερους από 400 παρευρισκομένους (οι 120 εντός της οικίας και οι 300 περιμετρικά αυτής). Οι αστυνομικοί του τμήματος δυτικής Αχαΐας συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη και του επέβαλαν πρόστιμο 3.000 ευρώ. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη. Σημειώνεται ότι από τις αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.916 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 7.907 διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και 9 των 300 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, εκτός από τα υψηλά πρόστιμα και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης που προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες ή τους διοργανωτές εκδηλώσεων, προβλέπεται και πρόστιμο 150 ευρώ για τους πολίτες που συμμετέχουν.
Ο επιδημιολογικός χάρτης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr