Με καθοριστική συμβολή του Βερολίνου, χθες οι θεσμοί αποφάσισαν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού προς τους χαμηλοσυνταξιούχους έρχονται σε αντίθεση με το Μνημόνιο και τα συμφωνηθέντα, ενώ το Εurogroup «παγώνει» μέχρι τον Ιανουάριο την επεξεργασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αποφασίστηκαν για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του προέδρου του Εurogroup, οι επικεφαλής των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα κατέληξαν ότι οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες (στο πλαίσιο του προγράμματος). Ο εκπρόσωπος προσθέτει στη συνέχεια ότι, μετά από ενστάσεις που διατύπωσαν κάποια κράτη-μέλη, αποφασίστηκε να μην εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Περιμένουν την ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο», καταλήγει η γραπτή δήλωση του Μισέλ Ρέινς.
Η παραπάνω αρνητική εξέλιξη δυσκολεύει εξαιρετικά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης γιατί επιδεινώνει το κλίμα, ενώ καταδεικνύει και τα «καψώνια» που Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κυβέρνηση, αφού το Βερολίνο στην ουσία είχε προαναγγείλει πολλές ώρες νωρίτερα το «πάγωμα» της επεξεργασίας εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Με άλλα λόγια, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κίνησε το θέμα πριν αποφανθούν οι θεσμοί ότι τα μέτρα δεν ήταν συμβατά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση, ήταν μέρος της πρώτης αξιολόγησης. Ωστόσο το Βερολίνο θέτει θέμα εξέτασης της τήρησης των συμφωνηθέντων, στη συγκεκριμένη περίπτωση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Ετσι, διέκοψαν τη διαδικασία προχθές στο πλαίσιο του ΕΜΣ, όπως έχει δικαίωμα να κάνει κάθε χώρα της ευρωζώνης, βάζοντας φρένο στην επεξεργασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων μέχρι να αποφανθούν οι θεσμοί.
Προβληματισμός για ΔΝΤ
Πάντως, η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο προβληματισμό που προκαλεί στη βελγική πρωτεύουσα η συμπεριφορά του ΔΝΤ. Η εντύπωση που έχει δώσει ο διεθνής οργανισμός με τις ενέργειές του, αποκορύφωμα των οποίων ήταν και η δημοσιοποίηση του άρθρου των αξιωματούχων του Τόμσεν-Ομπσφελντ, είναι ότι δεν θέλει να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Κομισιόν και ο ΕΜΣ βγήκαν προχθές και διαφώνησαν δημόσια με την επιχειρηματολογία των συντακτών του άρθρου θεωρώντας ότι το πρόγραμμα είναι στη σωστή κατεύθυνση σε αντίθεση με τον ισχυρισμό των Τόμσεν και Ομπσφελντ ότι απαιτούνται νομοθετημένα μέτρα για την επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2019. Το έκαναν γιατί θέλουν να εξαναγκάσουν το ΔΝΤ να πάρει θέση, να πει δηλαδή αν θα μπει στο πρόγραμμα ή όχι.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που διαχρονικά στηρίζουν τη χώρα μας χαρακτήριζαν τεράστιο λάθος το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση καταφέρονται με απαξιωτικό τρόπο κατά του ΔΝΤ, γιατί χάνουν σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσίας. Από τη στιγμή που η κόντρα εξελίσσεται πλέον σε επίπεδο δανειστών, η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να καταφέρεται κατά αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού με αυτόν τον τρόπο, τονίζουν στις Βρυξέλλες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία είναι η μόνη που θέλει για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους να βάλει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ. Η αυριανή συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ της καγκελαρίου και του πρωθυπουργού αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις των Γερμανών, γιατί από αυτούς εξαρτάται πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Ο κ. Σόιμπλε ζητάει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια, οι υπόλοιποι εταίροι, η Κομισιόν και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα μπορούσαν να δεχθούν τη μείωσή τους στο 1,5-2,0% του ΑΕΠ, διευκολύνοντας την επίτευξη συμφωνίας.
Αγορά εργασίας
Εν τω μεταξύ, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, σε μια πολύ υποβαθμισμένη συνεδρίαση, δεδομένου ότι δεν έλαβαν μέρος ούτε η αρμόδια επίτροπος της Κομισιόν ούτε εκπρόσωπος του Εurogroup. Μάλιστα, ο Σλοβάκος προεδρεύων του Συμβουλίου δήλωσε αναρμόδιος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα του Εurogroup, για το οποίο δεν έχει ενημέρωση η σλοβακική προεδρία της Ε.Ε.
Ο επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις απέφυγε να πάρει ευθέως θέση σχετικά με το αν θα πρέπει να επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές συμβάσεις, όπως ζητάει η κυβέρνηση. Είπε ότι το θέμα αυτό και οι ομαδικές απολύσεις πρέπει να βασιστούν στις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στην Ευρώπη.
Από την πλευρά των πολιτικών ομάδων του σώματος, η μεγάλη πλειοψηφία ζήτησε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ – ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου