Η «συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών» είναι ο τίτλος του δελτίου που εκδίδεται καθημερινά (ακόμη και τις ημέρες των μεγάλων αργιών) από τον Μάρτιο του 2015. Ξεκίνησε να εκδίδεται τη στιγμή ακριβώς που η κυβέρνηση θεώρησε ότι ο βαλκανικός διάδρομος έχει κλείσει οριστικά για τη διέλευση των εκατοντάδων χιλιάδων και ήταν προφανές ότι επίκειται ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μέσα στη χώρα.
Τα πρώτα αναλυτικά στοιχεία δόθηκαν στις 4 Μαρτίου 2015. Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν τα παρατράγουδα και οι αποκλίσεις στα νούμερα που καταγράφονταν. Αλλα νούμερα έδινε το Συντονιστικό και διαφορετικά η ΕΛ.ΑΣ., που συνέχιζε να μετρά φιλοξενούμενους στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, την Πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά. Η Ειδομένη είχε ήδη μετατραπεί σε «άγος» αλλά τη μία μέρα το Συντονιστικό έδινε 10.000 άτομα, την άλλη άφηνε τη στήλη κενή αλλά από άλλους συνδυασμούς προέκυπτε ότι είχαν μειωθεί κατά 1.500. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε η στήλη για όσους μένουν «εκτός δομών» με ένα νούμερο που ξεκίνησε στους 1.500 και έφθασε τις 9.000 επηρεάζοντας το γενικό σύνολο. Τι όμως θα εξυπηρετούσε η κατάργηση της καθημερινής ενημέρωσης και η αντικατάσταση από μία περιοδική;
1) Μια εξήγηση σχετίζεται με την πιθανή κατάρρευση της «συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας», που θα οδηγήσει σε κορύφωση των νέων αφίξεων. Ισως, λοιπόν, η κυβέρνηση να θέλει να αποφύγει κάποια «τρομακτικά» νούμερα. Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι τότε θα μεταδίδει ο καθένας αριθμούς που θα δίνουν οι διάφορες άλλες πηγές (π.χ. Λιμενικό, ΕΛ.ΑΣ., δήμοι, hotspots) και θα προκύψει μεγαλύτερη σύγχυση.
2) Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η κατάργηση γίνεται για να δοθεί το μήνυμα ότι δεν είναι απαραίτητη η καθημερινή καταγραφή καθώς οι νέες αφίξεις έχουν πρακτικά μηδενιστεί και όλα πάνε καλά. Ακόμη και αν έτσι έχουν τα πράγματα, όμως, θα εκλείψουν και μια σειρά άλλων στοιχείων που αφορούν τις δομές που λειτουργούν, εκείνες που καταργούνται και τις μετακινήσεις πληθυσμών από δομή σε δομή.
3) Τρίτη πιθανή εξήγηση προκύπτει από το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η σύγκριση των στοιχείων οδηγεί σε «εξαφάνιση» εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανθρώπων. Τέτοια φαινόμενα προκαλούν σχόλια στο διεθνή Τύπο και ενισχύουν όσους υποστηρίζουν πως η Ελλάδα επιτρέπει ακόμη σε αλλοδαπούς να περνούν τα σύνορα για να φθάσουν στις χώρες που επιθυμούν.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου