Μετά τις συναντήσεις που είχε χθες το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά, το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις που έγιναν ήταν ουσιαστικές και σημείωσε ότι «παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε σε αυτές το κλίμα γόνιμου διαλόγου και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων», ενώ απέφυγε κάθε σχόλιο για διαρροές που υπήρξαν, επιμένοντας στο κλίμα ομοψυχίας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος το απόγευμα και τον Κυριάκο Βελόπουλο, σχολίασε ότι βλέπει «καλή διάθεση συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων», σημειώνοντας ότι είναι κάτι που θεωρεί απαραίτητο.
Συνομιλώντας εξάλλου λίγο πριν από τη συνάντηση αυτή με δημοσιογράφους, γνωστοποίησε ότι στις 6 Αυγούστου θα επισκεφθεί τη Χάλκη για τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας.
Η σειρά των ενημερωτικών συναντήσεων του πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί με τις συναντήσεις με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Την ίδια ώρα, μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στέλνουν και πολλά κυβερνητικά στελέχη. «Η κυβέρνηση διαμηνύει, σε κάθε τόνο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, ενώ ερωτηθείς για την προγραμματισμένη για σήμερα προσευχή στην Αγία Σοφία, υπογράμμισε εκ νέου ότι «η απόφαση για την Αγία Σοφία συνιστά μια αδιανόητη πρόκληση, η οποία δημιουργεί αγεφύρωτο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στον ορθόδοξο κόσμο και γενικά στον Χριστιανισμό, παντού στον κόσμο, με την Τουρκία». Πρόσθεσε εξάλλου ότι «παρακολουθούμε με ψυχραιμία όλες τις κινήσεις της απέναντι πλευράς».
Ο βαθμός επιφυλακής παραμένει αναλλοίωτος, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επανέλαβε και από την πλευρά του ότι η Ελλάδα έχει πάντοτε την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και θα το πράξει αποφασιστικά εφόσον απαιτηθεί, σημειώνοντας ότι αυτή την ώρα το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού Στόλου έχει αναπτυχθεί στο Νότιο Αιγαίο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε εκ νέου ότι «η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τη νέα παράνομη Νavtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και καταδεικνύει, ταυτόχρονα, την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνησή της στο Διεθνές Δίκαιο».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η κατάσταση χθες, δύο εικοσιτετράωρα μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Νavtex, παρέμενε «σταθερή».
Τα αποτελέσματα του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση αποτυπώνονται όχι μόνο στην ηχηρή παρέμβαση του κ. Μακρόν, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας».
Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών έχει ζητήσει από τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να προετοιμάσει κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που εκείνη κλιμακώσει την προκλητικότητά της.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποφασίσει εξάλλου να πραγματοποιήσει αναλυτική συζήτηση για το πρόβλημα της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ο κ. Μακρόν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συγκαλέσει διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ε.Ε.
Ξεχωριστή σημασία έχει και η νέα παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος σημείωσε ότι τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο περιλαμβάνουν ήδη και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις στην περιοχή τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Εσπερ, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι πρωτεύουσες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Οι επικοινωνίες του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες ανακοινώνονται όταν πραγματοποιούνται», δήλωσε ο κ. Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρξει ανάλογη επικοινωνία και με τον Αμερικανό πρόεδρο.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
«Να ζητηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής»
«Να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία», στο βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε πως «η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της», καθώς «παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης, όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος».
Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν 1,5 ώρα και, όπως δήλωσε μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να αποτραπεί το Οruc Reis, σε περίπτωση που επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας», απέναντι στην οποία η χώρα «οφείλει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση». Τόνισε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μόνο μία, η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την οποία «οφείλουμε να λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών».
Επισήμανε εξάλλου ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο», ενώ ζήτησε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ «και -στο βαθμό αυτόν που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί- να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια».
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
«Να αποτραπεί ο εκβιασμός της Τουρκίας»
«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτρέψει τον εκβιασμό της Τουρκίας», τόνισε μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία έστειλε μήνυμα ενότητας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα υπογραμμίζοντας ότι «οι Ελληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα».
Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι οι στιγμές «είναι κρίσιμες για τον τόπο», σημειώνοντας ότι «η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας και την Ελλάδα και την Ευρώπη».
«Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Να βρούμε τις κόκκινες γραμμές της χώρας»
«Επιμένουμε στη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να βρούμε τις κόκκινες γραμμές της χώρας», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος επισήμανε και από τη δική του πλευρά την ανάγκη για εθνική ομοψυχία από όλους και τόνισε ότι οι Ελληνες ενωμένοι ποτέ δεν είναι νικημένοι. Ζήτησε να συγκληθεί και το ΚΥΣΕΑ, αλλά και να πάρει η Ελλάδα πρωτοβουλίες αντίμετρων στην Τουρκία, ενώ εξέφρασε την άποψη πως «αν συνεχίσουν οι Αμερικανοί να κάνουν πλάτες στους Τούρκους, πρέπει να κλείσουν όλες οι αμερικανικές βάσεις μέχρι να ανασταλεί αυτή η προκλητικότητα από την Τουρκία».
Από την έντυπη έκδοση