Οσο η… σκόνη από το πανηγυρικό κλίμα που επιχείρησε να καλλιεργήσει η συγκυβέρνηση, αμέσως μετά το Eurogroup, καταλαγιάζει και στην Ηρώδου Αττικού ξεμένουν και πάλι από αφηγήματα-ενέσεις αισιοδοξίας προς μία κουρασμένη και οικονομικά… στεγνή ελληνική κοινωνία, τα… δώρα που έταξε ο πρωθυπουργός σε χαμηλοσυνταξιούχους και κατοίκους των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου αποκαλύπτουν όχι μόνο την αγωνία του για την αντιστροφή ενός ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος, αλλά και την παραδοχή πως το κυβερνητικό του οικοδόμημα έχει φτάσει πλέον πέρα από το όριό του.
Ενα όριο που δεν μπορεί να αντέξει (πέραν όλων των άλλων) πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018, γεγονός που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις πολιτικές εξελίξεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο… χριστουγεννιάτικος μποναμάς του κ. Τσίπρα, λίγες ημέρες μετά το κάζο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, προκύπτει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, από την υπεραπόδοση των εσόδων του 2016. Εσοδα, δηλαδή, που έχουν προκύψει μέσα από την οικονομική αφαίμαξη της ίδιας της κοινωνίας από την πολιτική της συγκυβέρνησης, την ώρα που τα πρωτογενή πλεονάσματα κάθε έτους αποτυπώνονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου και ουδέποτε στο τέλος του παρόντος. Γεγονός που μπορεί να σημαίνει πως οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού μπορεί να αποδειχθούν στο τέλος… παλάτια σε άμμο, στην περίπτωση κατά την οποία το ύψος του πλεονάσματος είναι χαμηλότερο.
Μέσα στον πολιτικό του πανικό, ο πρωθυπουργός έβγαλε από τη… ναφθαλίνη ορολογίες προγράμματος Θεσσαλονίκης. Το επίδομα προς τους συνταξιούχους το βάφτισε «13η σύνταξη», ενώ από κοντά ήρθαν και οι ευχετικές τοποθετήσεις περί εξόδου από την κρίση. Τι υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας; Εκτακτη ενίσχυση συνολικού ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη έως 850 ευρώ, και αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση.
Η αδιάλλακτη στάση που τηρούν οι πιστωτές της χώρας, οι οποίοι δείχνουν να επιμένουν μέχρι κεραίας στη διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων και μετά το 2018, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα-φωτιά, διαμορφώνει ένα τοπίο εκρηκτικό για το οικοδόμημα των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Ενα οικοδόμημα που βρίσκεται, για ακόμα μία φορά μέσα σε μία διετία, να κυνηγά τις εξελίξεις, στη σκιά της τεράστιας απόστασης η οποία χωρίζει την κυβέρνηση από τους δανειστές, με συνέπεια η ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου της αξιολόγησης να μετατίθεται χρονικά ακόμα και μετά τον Ιανουάριο του 2017.
Μέσα σε αυτή την τέλεια καταιγίδα και παρά τις δηλώσεις εφησυχασμού, βάση των οποίων είναι ένα εν αναμονή αριστερό success story ανάπτυξης και επίτευξης των στόχων, πρέπει να συνυπολογιστεί ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας, ο οποίος μπορεί να φανεί και καθοριστικός όσον αφορά στο ενδεχόμενο ραγδαίων εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων. Στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, η Ευρώπη θα βρίσκεται σε μία, ουσιαστικά, παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με τις κάλπες σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανότατα στην Ιταλία, να διαμορφώνουν καινούργια και, ίσως, αρνητικά δεδομένα για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του.
Ηδη, δύο από τους πλέον σταθερούς συμμάχους του Μαξίμου, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, έχουν… κουνήσει μαντίλι, με τη διάδοχη κατάσταση σε Παρίσι και Ρώμη (εφόσον επιβεβαιωθούν οι τάσεις) να κλείνει περισσότερο προς τις απόψεις του Βερολίνου και του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίες μόνο υποστηρικτικές προς την Αθήνα δεν είναι.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Η διάχυτη ανησυχία στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, αλλά και του κεντρικού στρατηγείου της Ηρώδου Αττικού αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Οι… παιάνες για την έναρξη μίας νέας προσπάθειας πολιτικής διαπραγμάτευσης από την πλευρά του πρωθυπουργού με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήχησαν, ωστόσο… μαύρη τρύπα εξακολουθεί να παραμένει το κατά πόσον η κυβέρνηση θα μπορέσει να κλείσει τη διαπραγμάτευση, χωρίς να υποχρεωθεί να… πιει το πικρό ποτήρι μέτρων-μέγκενη για εκατομμύρια πολίτες. Κάπου εδώ, άλλωστε, τίθεται ακόμα ένα καίριο ερώτημα. Τι θα πράξουν, δηλαδή, οι κυβερνητικοί στην περίπτωση κατά την οποία κληθούν να φέρουν προς ψήφιση ένα επόμενο βαρύ πακέτο. Εάν, δηλαδή, θα αναλάβουν το πολιτικό κόστος, φέρνοντας πέρα από το όριό τους τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της συμπολίτευσης ή θα επιλέξουν την οδό της… ηρωικής εξόδου, μέσα από την προσφυγή στις κάλπες.
Στην Ηρώδου Αττικού και, παρά τα καμπανάκια κινδύνου, εξακολουθούν να εμμένουν στη ρητορική, σύμφωνα με την οποία «απαράβατος όρος» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι το «όχι» σε νέα μέτρα για μετά το 2018. «Η οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018, αυτό είναι απαράβατος όρος για να υπάρξει συμφωνία», υποστήριξε (Flash) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Πανικόβλητος πρωθυπουργός»
Πολιτικές εξελίξεις βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία μετά το διάγγελμα πανικού του Αλέξη Τσίπρα. Τα γαλάζια στελέχη τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε στην επιλογή των παροχών προκειμένου να συγκρατήσει τα ποσοστά του που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ενώ δεν αποκλείουν το επόμενο βήμα να είναι οι πρόωρες εκλογές. Τα ίδια στελέχη καυτηρίασαν έντονα την απόφαση Τσίπρα να απευθύνει διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση του Προϋπολογισμού.
Ενδεικτική ήταν η πρώτη αντίδραση της Ν.Δ. λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού:
«Εν μέσω της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός. Φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή, προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτή τη φορά τους συνταξιούχους. Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς. Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλε μεγαλύτερους φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα. Θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.
Πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί αναλυτικά για το διάγγελμα και συνολικά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής στη «μάχη» της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, επαναφέροντας το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Σημειώνουν ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στο παιχνίδι της παροχολογίας προκειμένου να σταματήσει η διαρροή των ψηφοφόρων σε μια τελευταία προσπάθεια συσπείρωσης ώστε να μπει «φρένο» στη δημοσκοπική κατηφόρα. Αν καταφέρει έστω και προσωρινά να κρατηθεί στα χαμηλά ποσοστά πριν από την απόλυτη συντριβή, εκτιμούν γαλάζια στελέχη, τότε δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με τη… μέθοδο των ανέξοδων υποσχέσεων και του λαϊκισμού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ – Κ. ΚΑΤΣΑΒΟΥ