Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) στην Ιαπωνία, το ελληνικό ζήτημα δεν θα μπορούσε να μη συζητηθεί, έστω και στο περιθώριο της συνόδου, όπως άλλωστε παραδέχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο Eurogroup και συμφωνία για την Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρξει εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης. «Βρισκόμαστε στο σωστό μονοπάτι για την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος για μια συμφωνία την Τρίτη αλλά αυτό ακόμη δεν είναι βέβαιο» είπε χαρακτηριστικά.
Ανάλογου τύπου λεκτική αισιοδοξία εξέφρασε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και αυτός από τη μακρινή Ιαπωνία.
«Έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, επομένως πιστεύω ότι μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο CNBC.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Όπως προσέθεσε «φέτος ή του χρόνου, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού δανείου για τους Έλληνες. Μακροπρόθεσμα, έχουμε μια σειρά επιλογών που μπορούμε να εξετάσουμε, όπως η επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων, μια περίοδος χάριτος ή τα επιτόκια. Προσωπικά, προτιμώ να έχουμε σαφείς επιλογές στα μέτρα που ετοιμαζόμαστε να πάρουμε και να δούμε τι χρειαζόμαστε».
Στο κλαμπ των αισιόδοξων και ο Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τον οποίο «μία συμφωνία είναι εφικτή», καθώς «μου φαίνεται πως μια συμφωνία, με βούληση, με δουλειά -που απομένει να γίνει-, είναι εφικτή και πως θα μπορούσε να επιτευχθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου».
Εάν, πάντως, προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία είναι και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι τέτοιο, τουλάχιστον προς το παρόν, μοιάζει απίθανο.
Σε μία νέα διαρροή το Ταμείο επανέλαβε τη θέση του για λήψη γενναίων – όπως τουλάχιστον αυτά φαίνονται στο Βερολίνο – μέτρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για το οποίο εκτιμά ότι θα φθάσει στο δυσάρεστα εντυπωσιακό επίπεδο του 293,8% του ΑΕΠ έως το 2060, εάν δεν υπάρξει μέριμνα για μείωσή του.
Το Ταμείο τονίζει την ανάγκη όχι μόνο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των περισσότερων δανείων (τα οποία, πάντως, έχουν δώσει στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι και όχι το ίδιο), αλλά και επιβολή ενός σταθερού επιτοκίου στο 1,5%.