Η παρουσία στελεχών της κυβερνητικής παράταξης στο πλάι βουλευτών του ακροδεξιού μορφώματος του Νίκου Μιχαλολιάκου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της «ομάδας των 53» του υπουργού Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, όταν στην αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του μείζονος αυτού θέματος. «Δεν θα σπουδαιολογήσω μια επίσκεψη βουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων σε ένα ακριτικό νησί», αρκέστηκε να αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος.
Η «ομάδα των 53», στο σχόλιό της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «commonality.gr», εξαπολύει μύδρους, κάνοντας λόγο για «σόου πατριδοκάπηλης λογικής», «ψευτολεονταρισμούς και παράτες», οι οποίες μπορεί να αποβούν επικίνδυνες. Παράλληλα, εγκαλεί ευθέως τη συγκυβέρνηση πως «ξεπλένει ένα υπόδικο κόμμα με εγκληματική δράση», δείχνοντας πως το μέτωπο που άνοιξε με το συγκεκριμένο ταξίδι θα απασχολήσει για πολύ ακόμα το εσωτερικό της Κουμουνδούρου.
«Η περιοδεία μέρους της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Καστελλόριζο, στη Ρω και τη Στρογγύλη δεν μπορεί παρά να εκτιμηθεί ως μια ενέργεια ανέξοδου τουλάχιστον εντυπωσιασμού. Αν ίσχυε όμως μόνο αυτό, τότε μια έκφραση δυσαρέσκειας θα αρκούσε. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Τουναντίον, προκύπτουν δύο κίνδυνοι που εξοργίζουν. Η επίσκεψη της κυβέρνησης μαζί με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στα ακριτικά νησιά ξεπλένει ένα υπόδικο κόμμα με εγκληματική δράση. Ο συναγελασμός μαζί τους σε ένα σόου τόσο εύκολης όσο και πατριδοκάπηλης λογικής εντάσσεται στον τρόπο παραγωγής της πολιτικής που κυριαρχεί στην ακροδεξιά ατζέντα. Η πολιτική της νομιμοποίηση, το ξέπλυμα των νεοναζί -με εθνικό μάλιστα μανδύα- δεν είναι υπόθεση ούτε γενικά της κυβέρνησης ούτε ειδικά των βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίστροφο χρειάζεται να γίνεται», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στο κείμενο-παρέμβασή τους οι «53». Παράλληλα, συνδέουν την επίσκεψη με την εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με τη γείτονα, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια έως και επικίνδυνη.
«Οι ψευτολεονταρισμοί και οι παράτες δεν μπορούν να αποτελούν τον ενδεδειγμένο τρόπο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Στην κρίσιμη συγκυρία όπου βρισκόμαστε, με τον Ερντογάν να διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός κράτους έκτακτης ανάγκης και να εκθέτει την ευρύτερη περιοχή σε αποσταθεροποίηση, τέτοιες ενέργειες μπορούν να αποβούν και επικίνδυνες. Η διπλωματική εγρήγορση και η ανάγκη για υπεύθυνη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, συνιστούν δικλίδες άμυνας και ασφάλειας. Ας είναι κατανοητό πως το αντίβαρο στην ακροδεξιά ατζέντα είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα αποκαθιστούν και θα διευρύνουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό. Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη αυτής της ατζέντας όχι απλώς δεν μας αφορά, αλλά και μας ντροπιάζει», σημειώνει η ομάδα Τσακαλώτου.
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια;
«Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, αποφάσισε ο υπουργός να οργανώσει αυτό το ταξίδι. Σίγουρα υπάρχουν ενστάσεις γύρω από αυτό το ζήτημα για τη στιγμή που έχει επιλέγει αυτό το ταξίδι και για το κατά πόσον σε αυτές τις περιπτώσεις πράγματι συμπίπτεις με βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που η σύμπτωση αυτή δεν είναι καθόλου επιθυμητή και καθόλου καλή ιδέα. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά κρίνονται και όλοι κρινόμαστε», ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, ενώ η εφημερίδα «Αυγή» (έγραψε παραπολιτικό με τίτλο «Ούτε κιχ», στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, απέδιδε δηκτικά τη σιωπή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην παρουσία Καμμένου και Βίτσα σε Καστελλόριζο και Ρω) ανέφερε πως το «παραπολιτικό σχόλιο ήταν “τρολάρισμα” προς όσους ευθύνονται για τη θλιβερή φωτογραφία δημοκρατικών βουλευτών δίπλα στους υπόδικους νεοναζί».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερο Τύπου