«Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης, σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογεί. Το ελληνικό σύστημα υποδοχής και τα αποθέματα ανθρωπισμού του ελληνικού λαού δοκιμάστηκαν και άντεξαν», υπενθυμίζει το υπουργείο και τονίζει: «Η χώρα μας τηρεί, διαχρονικά, με συνέπεια τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και “μπολιάζει” στις μεταναστευτικές ροές τον σπόρο της φιλοξενίας και της αξιοπρέπειας. Διασφαλίζει τα δικαιώματα των πραγματικά κατατρεγμένων. Μα, πάνω απ’ όλα, λειτουργεί ως ασπίδα αλληλεγγύης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ωστόσο, προσθέτει, «πέραν των υποχρεώσεων, η χώρα μας έχει και δικαιώματα. Να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα σύνορα της. Να ορθώνει τείχος ανθρωπιάς απέναντι στην εργαλειοποίηση του πόνου και της δυστυχίας. Να μη δρα με τη λογική του κυνηγημένου, αλλά του ισότιμου συνομιλητή στα διεθνή φόρα».
Σε μια περίοδο διαπραγμάτευσης για τη νέα Ευρωπαϊκή Χάρτα Μετανάστευσης και για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, υπογραμμίζει το υπουργείο, «αυτά θα είναι την επαύριον τα εχέγγυα που θα έχει η χώρα στα χέρια της, προκειμένου να προχωρά ταχύτατα σε διαδικασίες ουσιαστικού διαχωρισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.
Προσφέροντας στους πρώτους διεθνή προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις και ένα ασφαλές περιβάλλον, και παράλληλα δείχνοντας στους δεύτερους τον δρόμο της ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής προς τις χώρες τους. Μια ισορροπημένη, δηλαδή, πολιτική που θωρακίζει θεσμικά το προσφυγικό καθεστώς, αναβαθμίζει τις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και εκπέμπει διεθνώς την εικόνα μιας χώρας και κατ’ επέκταση μιας Ευρώπης γενναιόδωρης και προσβάσιμης για όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη».