Μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να κάνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τις «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα για τις οποίες μίλησε στην Ιερουσαλήμ, χωρίς να τις προσδιορίσει χρονικά.
Απευθυνόμενος ταυτόχρονα στη διεθνή επιχειρηματική-επενδυτική κοινότητα μέσω τηλεδιάσκεψης που οργάνωσε το Bloomberg, διεμήνυσε ότι «ο κορονοϊός επιτάχυνε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις» και προσδιόρισε ως αμέσως επόμενη πρόκληση την ανάκαμψη, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι μετά την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης η Ελλάδα μπορεί να πετύχει «μία εξαιρετική ανάκαμψη το 2021».
Τον πρωθυπουργό προλόγισε μάλιστα με ιδιαίτερα θερμά λόγια ο ιδρυτής του Bloomberg και πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος τόνισε αφενός ότι «οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε εφαρμόσει ο πρωθυπουργός πριν από την πανδημία, καθώς και το πακέτο κινήτρων που θεσμοθέτησε για την αντιμετώπιση της κρίσης, βοηθούν την Ελλάδα να ξεπεράσει αυτή την καταιγίδα» και αφετέρου πως «οι παρεμβάσεις αυτές συμβάλλουν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης που έχουν οι επενδυτές για την Ελλάδα».
Χαρακτήρισε εξάλλου «παράδειγμα προς μίμηση από άλλες χώρες» τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που περιλαμβάνουν τα οικονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σημείωσε πως «η ηγετική στάση του πρωθυπουργού βοήθησε ώστε η Ελλάδα να βρεθεί σε μια ισχυρή θέση για να ανταποκριθεί στις πολύ μεγάλες προκλήσεις στο μέλλον, όπως οι βαθύτατοι οικονομικοί κλυδωνισμοί που συμβαίνουν ανά τον κόσμο».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα «είναι να ξεπεράσουμε την οικονομική καταιγίδα που έρχεται». Σημείωσε πάντως ότι «το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν δύσκολο, όχι όμως καταστροφικό, καθώς η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,9%, όταν ο μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 3,6%».
Αναφερόμενος στην πρόκληση του ανοίγματος της χώρας στους τουρίστες, υπογράμμισε το στόχο να διαφυλάξουμε όσα μπορούμε από μια χαμένη, για πολλούς, τουριστική περίοδο.
«Εχουμε αναπτύξει πολύ λεπτομερή πρωτόκολλα με συγκεκριμένους κανόνες αναφορικά με το πώς σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουριστικό κλάδο και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να υποδεχόμαστε επισκέπτες από την 1η Ιουλίου. Εχουμε τη σχετική βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη έξαρση στη διάρκεια του καλοκαιριού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο διάλογο που είχε με τη δημοσιογράφο Φρανσίν Λασκουά, η οποία μετέφερε τα ερωτήματα που έθεσαν τα μέλη της διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας, εκτίμησε πως αν όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου και ως το φθινόπωρο ή το χειμώνα υπάρξει εμβόλιο ή φάρμακο για τον κορονοϊό, το 2021 μπορεί να είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα μας προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες.
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια;
Το μήνυμα για συνέχιση της σκληρής δουλειάς στέλνει ο πρωθυπουργός και στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης με το «φρένο» που έβαλε στα σενάρια περί ανασχηματισμού, προλαβαίνοντας την όποια επίπτωση θα μπορούσε να έχει μία τέτοια συζήτηση στην απρόσκοπτη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το οποίο παραμένει ιδιαίτερα φορτωμένο τόσο σε επίπεδο εγρήγορσης στη διαχείριση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης όσο και προώθησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων μέσα από σειρά νομοσχεδίων που έχουν προγραμματιστεί ως τα τέλη Ιουλίου.
Πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια του κ. Μητσοτάκη για την έκταση που έλαβαν σενάρια περί διενέργειας ανασχηματισμού ακόμη και εντός του επόμενου 48ώρου.
«Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία τώρα»
Την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα να απειλεί χώρες-μέλη της Ε.Ε., επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου έθεσε και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, ενώ ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες και για το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό Πέλαγος και την επιχείρηση «Ειρήνη», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εντός του Ιουλίου και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένονται, ενώ ζήτησε να μη μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε, τέλος, την πρόσκλησή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ και τους άλλους ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς να πραγματοποιηθεί μία από τις επόμενες Συνόδους Κορυφής στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποτελεί υποδειγματικό ασφαλή προορισμό.
Από την έντυπη έκδοση