Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και την αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε για μία ακόμα φορά ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να δείξει ότι κάνει στροφή προς το κέντρο και αλλάζει είναι ο ίδιος.
Ο τρόπος που πολιτεύεται ο κ. Τσίπρας δείχνει ότι περισσότερο και από κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ο ίδιος θεωρεί «βαρίδια» γιατί δεν τον αφήνουν να αλλάξει το κόμμα και τον κρατούν πίσω είναι ο ίδιος που δεν μπορεί να αλλάξει. Ή δεν θέλει γιατί αισθάνεται πιο ασφαλής στο γήπεδο του λαϊκισμού, της ατεκμηρίωτης καταγγελίας, της δημιουργίας εντυπώσεων.
Ο κ. Τσίπρας «φλερτάρει» με τη σοσιαλδημοκρατία, παρακολουθεί και τις συνεδριάσεις της ως παρατηρητής αλλά δεν ξέρει τίποτε για αυτήν και κυρίως δεν την εκτιμά. Δεν ήξερε καν, ούτε κάποιος από τους συνεργάτες του τον ενημέρωσε, ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που προωθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στους εργαζόμενους και να στηρίξει την απασχόληση δεν είναι ένα «νεοφιλελεύθερο σχέδιο», όπως κατήγγειλε, αλλά ένα σχέδιο που βασίζεται σε πρόγραμμα που είχε εφαρμόσει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στη Γερμανία, όπως τον ενημέρωσε ο πρωθυπουργός.
Για άλλη μία φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε με ευφυολογήματα να αποφύγει τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού, η κατάσταση όμως έχει αλλάξει, τα ευφυολογήματα δεν έχουν πια δύναμη, η κοινή γνώμη θέλει λίγα λόγια και λύσεις.
Για παράδειγμα επιχείρησε να υποβαθμίσει τη δουλειά που έκανε η κυβέρνηση στο ΕΣΥ, λέγοντας στον κ. Μητσοτάκη ότι «όταν κάνει πολιτική στήριξης της δημόσιας υγείας, μοιάζει σαν και αυτά που έλεγαν οι τροϊκανοί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε την ιδιοκτησία του προγράμματος του μνημονίου, που όντως δεν την είχε». Αυτό που μένει όμως είναι ότι η «νεοφιλελεύθερη» κατά τον κ. Τσίπρα κυβέρνηση αύξησε κατά περισσότερο από 50% τις κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο και κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις στην υγεία, που για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα εξαγγελίες.
Οπως φάνηκε κατά την αντιπαράθεση πρωθυπουργού – αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί ακόμα να κάνει αντιπολίτευση «παραποιώντας» ή διαβάζοντας τμήματα επίσημων ευρωπαϊκών στοιχείων, όπως η ανακοίνωση του Eurogroup. Η έμπνευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει δεσμευτεί για κάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2021 όταν το ίδιο το κείμενο αλλά και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αφήνουν με συγκεκριμένη αναφορά «στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας» ανοικτό ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως δεν ίσχυσε το 2020 να μην ισχύσει ούτε το 2021 γύρισε μπούμερανγκ για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος επιβεβαίωσε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι λέει μισές αλήθειες, αλλά κυρίως επιβεβαίωσε τη ρήση του λαού ότι οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες από τα ψέματα.
Με το ίδιο επιχείρημα, ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα αναγκαστεί δήθεν να πάρει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2021 καταθέτοντας το νέο μεσοπρόθεσμο, ο κ. Τσίπρας στήριξε την πρόβλεψή του περί αναγκαστικής προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο και σε ένα άλλο βήμα. Στο βήμα του Delphi Forum όπου τον άκουγαν σημαντικοί παράγοντες και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων που γνωρίζουν τη συζήτηση στην Ευρώπη περί ανοχής στους στόχους και το 2021 λόγω Covid 19. Και αυτό σίγουρα δεν είναι εικόνα υπεύθυνης αντιπολίτευσης από έναν ηγέτη που θέλει να λέει ότι συγκλίνει προς το Κέντρο.
Αποτέλεσμα ήταν ο κ. Μητσοτάκης να ξεπεράσει με μία φράση ολόκληρο το λογύδριο Τσίπρα περί πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο από επιλογή και όχι από ανάγκη, κάνοντας και λίγη πλάκα – που η αλήθεια είναι πως δεν το συνηθίζει – στον αντίπαλό του και προτείνοντάς του να πάει διακοπές ήσυχος ότι δεν θα γίνουν εκλογές, γιατί δεν χρειάζονται εκλογές επειδή η κυβέρνηση έχει αρκετό πολιτικό κεφάλαιο για να προχωρήσει.
Η αλήθεια είναι ότι το να «σέρνεται» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βόλευε τον κ. Τσίπρα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διάφορα sites και εφημερίδες που έχουν καλή επικοινωνία με το επιτελείο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ αναδείκνυαν και αναδεικνύουν κάθε λίγο και λιγάκι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ο λόγος είναι ότι με το σενάριο των πρόωρων εκλογών «ζωντανό» από τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που «βράζει» εδώ και μήνες, περιμένοντας πρόωρες εκλογές, δεν «κοχλάζει» και δεν εκρήγνυται, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση γνωρίζει πως αν πάει σε συντεταγμένη αντίδραση, θα κατηγορηθεί ως… υπονομευτής και μάλιστα σε «προεκλογική περίοδο».
Από την έντυπη έκδοση