Κι όπως είπε, δεν προτίθεται να το αφήσει να σκορπίσει «στους 4 ανέμους» ούτε θα επιτρέψει «συμπεριφορές νεοπλουτισμού». Τα τουλάχιστον 33 δισ. που θα πάρει η Ελλάδα από την Ε.Ε. θα είναι η «προίκα» και το «όπλο» για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, το οποίο θα διευρύνει την παραγωγική βάση, θα την απαγκιστρώσει από τη σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες και θα ενισχύσει τον εξαγωγικό χαρακτήρα της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του εκπονούν ήδη το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο. Ούτως ή άλλως, ο πρωθυπουργός, έχοντας αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να πάει σε πρόωρες εκλογές, ετοιμάζει την εξαγγελία της δυναμικής επανεκκίνησης τον Σεπτέμβριο. Το αν το σήμα της επανεκκίνησης θα δοθεί από τη ΔΕΘ ή από κάποιο άλλο βήμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι έτοιμο να παρουσιάσει το «αναπτυξιακό DREAM του Κυριάκου». Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο, ενώ θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργεί η ύφεση (ανεργία, προστασία εργαζομένων, ενίσχυση των επιχειρήσεων), θα αλλάζει και το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Στον σχεδιασμό θα αξιοποιηθεί και η Επιτροπή Ανάπτυξης υπό τον νομπελίστα κ. Πισαρίδη, που έχει συγκροτήσει ο πρωθυπουργός.
Το «κείμενο των 9»
Αλλωστε ο Κ. Μητσοτάκης είχε σημαντική συμβολή στην «αλλαγή δόγματος» της Ευρώπης. Αρχικά με τη συνυπογραφή του «κειμένου των 9» που έθεσε επίσημα το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου. Αλλά και στη συνέχεια με διαρκείς διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ηγέτες (Μακρόν, Κόντε, Σάντσεθ κ.λπ.), αλλά και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τις τελευταίες μέρες και πριν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοινώσει το πακέτο των 750 δισ., ο Κ. Μητσοτάκης είχε μακρά συνομιλία μαζί της, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε στο «δεν θα δεχθούμε τίποτα κάτω από τα 500 δισ. σε επιδοτήσεις». Οπερ και συμπεριλήφθηκε στην πρόταση που παρουσιάστηκε. Η επίμονη στάση του πρωθυπουργού, σε συνεργασία και με άλλους ηγέτες (όχι μόνο του Νότου), φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα την προνομιακή ενίσχυση της Ελλάδας, αφού η βοήθεια δεν υπολογίζεται με βάση το ΑΕΠ αλλά τις συνέπειες στην οικονομία. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού πακέτου, εκτός του υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, έπαιξαν ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Πατέλης και ο Ελληνας πρέσβης στις Βρυξέλλες κ. Βράιλας.
› Το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
1 Τόνωση της αγροτικής παραγωγής. «Γιατί να μην επιστρέψουν στα χωράφια 30.000-40.000 άνθρωποι με κίνητρα και σύγχρονες μορφές αγροτικής καλλιέργειας;» αναρωτιόταν συνεργάτης του πρωθυπουργού. Ο στόχος είναι διπλός. Αφενός να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια της χώρας σε τρόφιμα και αφετέρου να ενισχυθούν οι τομείς της μεταποίησης και της τυποποίησης, οι οποίοι έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα.
2 Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης με τη δημιουργία βιομηχανικής παραγωγής. «Γιατί να μην φτιάχνουμε στην Ελλάδα ψυγεία, τηλεοράσεις, πλυντήρια και αυτοκίνητα;», τόνιζε η ίδια πηγή. Στόχος του σχεδίου επομένως είναι και η ανάκτηση και ενίσχυση της χαμένης βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.
3 Ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών, δημιουργία του νέου ΕΣΥ και άνοιγμα των πανεπιστημίων σε ξένους φοιτητές, που μπορούν να δημιουργήσουν «εκπαιδευτική και νοσηλευτική βιομηχανία».
4 Το μεγάλο πακέτο που φαίνεται να εξασφαλίζει η χώρα, σε συνδυασμό με το timing, επιτρέπει στην κυβέρνηση να ενισχύσει την «πράσινη ανάπτυξη» ούτως ώστε η νέα παραγωγή της να είναι από τις πιο σύγχρονες και «πράσινες», διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια στις μεγάλες αγορές, οι οποίες όλο και περισσότερο θα ζητούν «πράσινα προϊόντα».
Κοινωνικό δίχτυ
Βασική μέριμνα του σχεδίου είναι ένα ενισχυμένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και για όσους υποστούν συνέπειες από την κρίση, αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση της ανεργίας που θα προκαλέσει η ύφεση. Με ταυτόχρονη τόνωση των επιχειρήσεων, ώστε να υπηρετηθεί το μοντέλο της επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας. Οι ενέσεις ρευστότητας στην αγορά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρές και μάλιστα τη στιγμή που θα τις έχει περισσότερο ανάγκη προκειμένου να αντέξουν και να λιγοστέψουν όσο το δυνατόν τα λουκέτα.
«Ενισχυτής» αυτού του σχεδίου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα κι ένας ανασχηματισμός-πολιτικό γεγονός. Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης «Εθνικής Ελλάδος», με την αξιοποίηση προσώπων με «χαρακτηριστικά Σ. Τσιόδρα», αλλά και την αντικατάσταση υπουργών και κυρίως υφυπουργών οι οποίοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, θα δώσει νέα δυναμική στην κυβέρνηση, δίνοντας ώθηση και στο ευρύτερο «ξεκίνημα». Αλλωστε ο πρωθυπουργός έχει «απέναντι» μόνο τα προβλήματα και την κοινωνική πίεση.
Δημοσκόπηση
Δεν αντιμετωπίζει καμία σοβαρή πολιτική πίεση από τον αποδυναμωμένο Αλέξη Τσίπρα και τον παραπαίοντα ΣΥΡΙΖΑ. Και η τελευταία μέτρηση της Metron Analysis για το MEGA δείχνει πως παρότι έχουμε φύγει από την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης κι έχουμε μπει στα πιο επικίνδυνα νερά της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συνεχίζουν να απολαμβάνουν μεγάλη αποδοχή και την εμπιστοσύνη μεγάλου τμήματος της κοινωνίας. Κι όπως εκτιμά και το Μ. Μαξίμου, το σημαντικότερο δεν είναι η παγίωση του double score (40%-20%), όσο η αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος υπολείπεται σε δημοφιλία και από τη Φ. Γεννηματά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής