Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ για τη στάση που θα κρατήσει η αυτοδιοίκηση, είπε: «Η αυτοδιοίκηση είναι πιο ώριμη από κάθε άλλη φορά να συζητήσει, αλλά αυτό δεν είναι αδυναμία. Είναι λόγος για να προχωρήσουμε μπροστά τη χώρα μας.
Καθώς όμως η συζήτηση και ο διάλογος θέλει δύο, εάν δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά ουσιαστικός λόγος συζήτησης και διαλόγου -και μέχρι τώρα οφείλω να πω ότι στην πράξη δεν το έχουμε δει, δηλαδή να νομοθετούνται βάσει της συζήτησης πράγματα που θα βοηθήσουν τον πολίτη- τότε πολίτης, αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενιαία και απόλυτα, από τη μία πλευρά της Ελλάδος μέχρι την άλλη, θα πάμε σε σύγκρουση.
Αυτό θα αποτελεί πρωτόγνωρη διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα γιατί πρέπει επιτέλους να γίνουμε Ευρώπη, κάτι που έχουμε και σε βέλτιστο βαθμό τη δυνατότητα να δούμε αλλά πρέπει να το δουν και αυτοί που νομοθετούν».
Ωστόσο ο κ. Πατούλης δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τις επόμενες κινήσεις της ΚΕΔΕ, λέγοντας ότι η Ένωση θα έχει τον τελικό λόγο και ως προς το στοιχείο του αιφνιδιασμού και ως προς τον τρόπο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε, ότι η αυτοδιοίκηση βλέπει «μια μείωση του προϋπολογισμού που αν διατηρηθεί, σαφέστατα η διάθεση είναι δήμοι να βάλουν λουκέτο». Επισήμανε ότι «πάνω από 100 δήμοι στη χώρα μας βρίσκονται σε οριακά επίπεδα» και εκτίμησε ότι «δήμοι που ήδη κοκκίνισαν και φέτος γιατί ήταν μειωμένα τα έσοδα, θα μπουν σε διαδικασία να μειώσουν τη λειτουργία τους και την ποιότητά τους». Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι η ΚΕΔΕ δεν θα επιτρέψει να μπει λουκέτο σε δήμους.
Για το προσφυγικό
Σχετικά με το προσφυγικό σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει στην ΚΕΔΕ τον εθνικό της σχεδιασμό και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι ο κ. Μουζάλας σαν υπουργός πρέπει να είναι πολύ ευτυχισμένος γιατί δεν μας έχει παρουσιάσει το παραμικρό σχέδιο, όπως εμείς παρουσιάσαμε τουλάχιστον σαν αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχουμε όλα τα δεδομένα».
Για την κατάσταση στη Χίο είπε, ότι αντί να έχει 800 μετανάστες, έχει 2.500 και πλέον έχει δημιουργηθεί εκεί μια αποθήκη ψυχών. «Οι μάσκες πέσαν. Εάν μέσα από τις μάσκες υπάρχουν καλοσυνάτα πρόσωπα έτοιμα να συνεργαστούν, είμαστε εδώ για το καλό της χώρας. Αν όμως θεωρούν κάποιοι ότι στις πλάτες της αυτοδιοίκησης, άρα των πολιτών, θα παίξουν πολιτικά παιχνίδια, θα είμαστε απέναντι», επισήμανε.
Με αφορμή την κακοκαιρία είπε ότι στα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι, ανέφερε ότι το κρύο χτύπησε για τα καλά και υπογράμμισε την ανάγκη να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες ώστε όλοι να είναι υγιείς. «Εύχομαι και πιστεύω και θέλω να μην συμβεί και να μην χαθεί άδικα καμία ανθρώπινη ζωή με αφορμή το ψύχος που χτύπησε την πόρτα μας» πρόσθεσε.
Ο Απ. Τζιτζικώστας
Για το μεταναστευτικό, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, προέβλεψε μεγάλη κρίση. «Μακάρι να μην αποδειχτώ μάντης κακών, αλλά η στάση της γειτονικής χώρας καταδεικνύει την απόφασή της -κατά την άποψή μου την ειλημμένη- να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Μπροστά σε αυτή τη μεγάλη κρίση που έρχεται, η ελληνική κυβέρνηση είναι και πάλι ανέτοιμη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να βγει μπροστά και να αξιώσει τα κονδύλια του ταμείου ασύλου και μετανάστευσης και ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτά να πηγαίνουν και στις Περιφέρειες και στους Δήμους».
Για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και την αναμόρφωση του «Καλλικράτη” επισήμανε ότι η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού θα πρέπει να είναι ενωμένη στις διεκδικήσεις τους και σχολίασε: «Η ερώτηση είναι μία: τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την αναμόρφωση του «Καλλικράτη». Σκοπεύει να φέρει πόρους και αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και τους Δήμους; Σκοπεύει να πάει στο επόμενο βήμα της οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειας, της διοικητικής ανεξαρτησίας; Θα προχωρήσει στη φορολογική αποκέντρωση, ώστε να έχουν τα έσοδά τους οι περιφέρειες και οι δήμοι; Θα περάσει στους δήμους και τις περιφέρειες αρμοδιότητες μεγάλων έργων αλλά και σημαντικών θεμάτων σε κάθε περιοχή;».
Ο Λ. Κυρίζογλου
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι η ΠΕΔ δεν μπορεί να δεχτεί μείωση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατήγγειλε ότι η διοίκηση και η διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών δεν ανήκει στους δήμους αλλά σε υπαλλήλους υπουργείων, στο στρατό και στις ΜΚΟ και επανέλαβε τα αιτήματα για ισομερή κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα και έγκαιρη ενημέρωση της αυτοδιοίκησης για τα θέματα αυτά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ