Για τρεις λόγους, όπως υποστηρίζουν:
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
* Πρώτον, επειδή οι δημοσκοπήσεις δείνουν μεγάλο προβάδισμα στον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. και η κοινή γνώμη συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση, όπως συμβαίνει σε περίοδο κρίσεων.
* Δεύτερον, επειδή η κρίση που θα ακολουθήσει στην οικονομία μετά το τέλος της περιπέτειας στη δημόσια υγεία -όποτε και αν είναι αυτό- θα είναι κρίση βαθιά και μακρά, οπότε πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός πριν εισέλθει σε περίοδο δύσκολη, θα επιχειρήσει να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή.
* Τρίτον, επειδή πηγαίνοντας σε πρόωρες εκλογές αμέσως μετά την κρίση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει την απλή λογική σε συνθήκες ευνοϊκές, χωρίς μεγάλο ρίσκο.
Μάσκα… συναίνεσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ -που βρίσκεται πολύ πίσω αυτήν την περίοδο- δεν θέλει πρόωρες εκλογές και επιχειρεί να «κάψει» το σενάριο που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι επεξεργάζονται στο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας παίρνει δημοσίως αποστάσεις από τον ακραίο λόγο του στενού του συμβούλου και συνεργάτη Θανάση Καρτερού, προσπαθεί να αναδείξει συναινετικό πρόσωπο λέγοντας ότι «και στις δύο πλευρές υπάρχουν στελέχη που ξύνουν τα νύχια τους, αλλά οι ώρες είναι κρίσιμες και δεν είναι για αντιπολίτευση» κ.λπ.
Αρθρογράφοι που απηχούν τις γραμμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης γράφουν για «σενάρια πρόωρων εκλογών που δεν έχει ανάγκη η χώρα, αλλά ο Μητσοτάκης», για «αθέμιτη κυριαρχία της κυβέρνησης» καταγγέλλοντας εκλεκτικές σχέσεις της κυβέρνησης με ΜΜΕ, γκρινιάζουν για μεροληπτική στάση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ, ετοιμάζουν και παρουσιάζουν οικονομικό πρόγραμμα -το οποίο ετοιμάστηκε «τσάτρα – πάτρα», ανεξαρτήτως αν υποστηρίζουν ότι το ετοίμαζαν για καιρό- για να δείξουν στην κοινή γνώμη ότι είναι ανταγωνιστικοί στο πεδίο της διαχείρισης.
Λένε ότι ο «πειρασμός για τον Μητσοτάκη είναι μεγάλος» και θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. «Διαβάζουν» ακόμα και την πρόβλεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για εξετάσεις τον Ιούλιο, ως μέρος του σχεδίου «για να μείνει ο Σεπτέμβριος πολιτικά ανοικτός».
Προσπαθούν παράλληλα να δείξουν ότι αν και τις θεωρούν ανήθικες, δεν τις φοβούνται. Τις πιστεύουν όμως και κάποιοι θυμίζουν το καλοκαίρι του 2015, όπου στο γραφείο του κ. Τσίπρα επικράτησαν αυτοί που του έλεγαν να κάνει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, όπως και έγινε, επειδή αφενός ήταν πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και αφετέρου έπρεπε να νομιμοποιήσει ο λαός το 3ο Μνημόνιο για να αντέξει η κυβέρνηση την υλοποίησή του.