Ο κ. Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη τόνισε ότι οι στόχοι του είναι κοινωνικοί, αναπτυξιακοί και περιβαλλοντικοί και οτι «οι φορείς της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης».
Οπως ανακοινώθηκε και από τους τρεις υπουργούς το πρόγραμμα αυτό θα εξελιχθεί από τώρα έως τα τέλη του 2023. Εχει διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθεί μεγάλη απορροφητικότητα έχει τη δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα συμμετάσχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δισ. ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, το οποίο θα αποπληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στόχοι
«Δεν θέλουμε να χάσουμε χρόνο. Είμαστε σε συνεχή δηπ σε όλη την Ελλάδα. Μαζί σχεδιάζουμε και θα κάνουμε πράξη αυτό το πρόγραμμα. Βήμα βήμα! Οι στόχοι του προγράμματος είναι κοινωνικοί, αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί. Σε αυτό εντάσσουμε εκτάκτως και δράσεις για την προστασία από τον κορονοϊό, καθώς και παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πολιτών για προστασία της ανθρώπινης ζωής, ασφάλεια και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Οργανώνουμε έξυπνες πόλεις με ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες, με προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος», ανέφερε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο κ. Θεοδωρικάκος.
Στο «Αντώνης Τρίτσης» εντάσσονται πλέον και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ενα τμήμα αυτών των έργων θα μεταφέρεται στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) και στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο παρόν πρόγραμμα.
Οπως είπε ο υπουργός, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους δήμους οι οποίοι δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες για την εκπόνηση μελετών: «Το υπουργείο έχει προβλέψει τις διαδικασίες (ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες), με τις οποίες θα μπορέσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλοι οι δήμοι. Και οι δήμοι οι οποίοι δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες που απαιτούνται. Εχουμε ήδη προνοήσει γι’ αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω, γιατί νοιαζόμαστε για κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Γι’ αυτό θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο «η οριστική διαμόρφωσή του, ο περιφερειακός και τοπικός σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση του προγράμματος θα γίνουν σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ».
Συμβολικά…
Για το πρόγραμμα ενημερώνονται και οι αρμόδιοι τομεάρχες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να έχουν τη δική τους συμβολή. Φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε ακόμη περισσότερο και να στηρίξουμε τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης ώστε να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης στη χώρα. Και γι’ αυτό αποφασίσαμε στο πρόγραμμα αυτό να δώσουμε συμβολικά το όνομα του Αντώνη Τρίτση. Του αείμνηστου οραματιστή δημάρχου της Αθήνας, συμβόλου της ενότητας του ελληνισμού, της Αυτοδιοίκησης και των καινοτόμων ιδεών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ενός πολιτικού που ένωσε δυνάμεις στην κοινωνία και την πολιτική, που έχτισε γέφυρες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Τέλος, επισήμανε πως μέσω όλων αυτών των δράσεων προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας. «Αυτό από μόνο του αποτελεί μία πολύ σημαντική συμβολή στη μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας που πρέπει να αρχίσει την επομένη μέρα αυτής της κρίσης».
Δραστικές λύσεις
Από την πλευρά του, κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως οι έκτακτες, πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες και η αβεβαιότητα που τις συνοδεύει επιβάλλουν άμεσες, δραστικές και συνεκτικές λύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των κοινωνιών και των οικονομιών. Μία τέτοια σημαντική, πολυδιάστατη πρωτοβουλία αναλαμβάνουμε με τη συνυπογραφή, προώθηση και υλοποίηση του νέου προγράμματος ανάπτυξης και αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση».
Αναφερόμενος στην ΚΥΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως «σήμερα είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, για να μπορούμε να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών ακόμα καλύτερη. Θέλω να ξέρουν όλοι οι Ελληνες πολίτες ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες δεν υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις και δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, αλλά όλοι μαζί δίνουμε μια μάχη ενωμένοι για να πάμε τον τόπο μας μπροστά».
Σε πρώτο πλάνο και η τεχνολογία
Εμφαση σε Υγεία, πολιτισμό, περιβάλλον
Οι βασικές προτεραιότητες του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είναι:
* Η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας με έργα και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Καθώς επίσης έργα και παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιπλημμυρική προστασία σε όλη τη χώρα.
* Η ποιότητα ζωής και η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, των οικισμών με την κατασκευή βασικών έργων υποδομής σε κρίσιμους τομείς όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, και η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ, προς άμεσο όφελος των πολιτών. Στον τομέα αυτόν εντάσσεται η μέριμνα για τη σίτιση και φροντίδα των αδέσποτων τετράποδων φίλων μας.
* Το περιβάλλον, με δράσεις και έργα που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή, με παρεμβάσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ.ά.
* Η ψηφιακή σύγκλιση, που αφορά τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, εφαρμογές Διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες, με εφαρμογή στην τοπική διοικητική πρακτική και την καθημερινότητα των πολιτών και στόχο το μετασχηματισμό των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις».
* Η Παιδεία, ο πολιτισμός, ο εναλλακτικός τουρισμός και ο αθλητισμός με ανέγερση σχολείων αλλά και αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας.
* Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στην ενότητα αυτή εντάσσονται κι έργα όπως ανέγερση και εκσυγχρονισμός βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και προγράμματα με βασική στόχευση την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.
* Ανάπτυξη δράσεων τεχνικής βοήθειας των δικαιούχων για την εφαρμογή του προγράμματος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου