«Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας, τον Μάιο, να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας», είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο επιμένει ωστόσο στην προειδοποίηση πως «εάν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», ενώ καθιστά σαφές ότι οι αυστηροί έλεγχοι θα συνεχιστούν εν όψει και του Πάσχα και μάλιστα θα ενταθούν στις περιφέρειες, όπου έχει διαπιστωθεί «μεγαλύτερη παραβατικότητα».
Στο «Σωτηρία»
Ο κ. Μητσοτάκης προέβη χθες σε μία ακόμη συμβολική κίνηση στήριξης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, επισκεπτόμενος το νοσοκομείο «Σωτηρία», που από τις 29 Μαρτίου προσφέρει υπηρεσίες αποκλειστικά σε ασθενείς με Covid-19.
Φορώντας και ο ίδιος προστατευτική μάσκα, συνομίλησε με μέλη του προσωπικού, συνεχάρη για μία ακόμη φορά «τους ήρωες πίσω από τις μάσκες» και δεσμεύθηκε ότι και η Πολιτεία θα συνεχίσει να κάνει το δικό της χρέος, που είναι να εξασφαλίζει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού θα έχουν όλα τα μέσα στη διάθεσή τους για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους απρόσκοπτα.
Αφορμή για την επίσκεψη του πρωθυπουργού αποτέλεσε η παράδοση υγειονομικού υλικού, το οποίο προέρχεται από δωρεές και από παραγγελίες του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν 20.000 απλές χειρουργικές μάσκες, 5.000 μάσκες αναπνευστικής προστασίας, 1.000 χειρουργικές ποδιές, 1.000 ολόσωμες στολές υψηλής προστασίας, 10.000 ποδονάρια, 5.000 αποστειρωμένα γάντια και 5.000 σκούφοι.
Κίνημα δωρεών
Στην κυβέρνηση επικρατεί ιδιαίτερη ικανοποίηση για το «κίνημα δωρεών» που αποτυπώνεται στις πολύ σημαντικές προσφορές για προμήθεια υγειονομικού υλικού και γενικότερα για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας από ιδρύματα, μεγάλους ομίλους, ενώσεις, συλλόγους, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και ιδιώτες.
«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι ενωμένοι θα ξεπεράσουμε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας μάλιστα ότι «η σημερινή κρίση οδηγεί στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να είναι μακροπρόθεσμα θωρακισμένο απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση».
Παράλληλα με την προσπάθεια να μπει φρένο στη διασπορά του ιού, η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στο ζήτημα της αντιμετώπισής του με αξιόπιστα διαγνωστικά τεστ και αποτελεσματικά νέα εμβόλια, όταν φτάσουμε στη φάση παρασκευής τους.
Πατέντες
Ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη στην παγκόσμια συζήτηση για το ζήτημα αυτό, στηρίζοντας μέσω δηλώσεων στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» την πρόταση του εκπροσώπου της Ελλάδας σε διεθνή fora και οργανισμούς, Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η Ε.Ε. από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις, υπογράμμισε ότι «ιδανικά, μόλις αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δικαιότερα και σε λογικό κόστος» και τόνισε ότι «απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές».
«Εάν η πολιτική αυτή εφαρμοστεί σωστά αφενός δίνει τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) εμβολίου κατά του κορωνοϊού και αφετέρου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι τα χρήματα που δίνουν ως φορολογούμενοι δαπανώνται με τον σωστό τρόπο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο Μόσιαλος
Σημειώνεται ότι ο κ. Μόσιαλος έχει επισημάνει ότι μέχρι τώρα η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει το ερευνητικό έργο των φαρμακοβιομηχανιών για τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχουν εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα για ταχύτερη απόκτησή τους, προειδοποιώντας ότι μετά από αυτή την εξέλιξη θα μείνουν πίσω χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι επειγόντως αναγκαία. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως εάν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία (της Ευρώπης), γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή και τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα μετατρέπονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά».
Για στήριξη
Ο πρωθυπουργός προέτρεψε χθες και όσους πολίτες αισθάνονται την ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας να απευθυνθούν στην ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχει ήδη δημιουργηθεί. «Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, πολλοί συμπολίτες μας μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστούν στήριξη. Εάν αισθανθείτε πως χρειάζεστε βοήθεια, μη διστάσετε να καλέσετε την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στο 10306. Μένουμε σπίτι, μένουμε υγιείς – σωματικά αλλά και ψυχικά», ανέφερε σε ανάρτησή του.
910 ΜΕΘ
Σε ό,τι αφορά τη δημόσια Υγεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι οι ΜΕΘ από 565 που ήταν πριν από δυόμισι μήνες, έχουν φθάσει τις 910, ενώ έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις στην Υγεία, εκ των οποίων 2.312 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Με αφορμή εξάλλου τη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, τόνισε ότι οι γιατροί αυτοί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό θα λαμβάνουν ειδική μοριοδότηση.
Το πακέτο ενίσχυσης
Αναφορικά με την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, υπογράμμισε ότι το συνολικό πακέτο ως το καλοκαίρι θα ανέλθει σε 24 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019, το οποίο περιλαμβάνει ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας ύψους 14 δισ. ευρώ και την ενεργοποίηση μοχλού ρευστότητας περίπου 10 δισ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου