Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις «ειδικές συνθήκες που υπαγορεύουν» την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων ως επείγον.
Τόσο η ΝΔ, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι ενώ η κυβέρνηση έδωσε πέντε μήνες για να γίνει διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, τώρα ζητά να συζητηθεί και να ψηφιστεί σε δύο μέρες με την διαδικασία του επείγοντος.
Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να προχωρήσει η συζήτηση με τη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση, με την Όλγα Γεροβασίλη να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως «τομή» που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, ο οποίος θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία.
«Με σταθερές αρχές τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, το νέο σύστημα κινητικότητας θα συμβάλει σε μια δημόσια διοίκηση γρήγορη, λειτουργική και αποτελεσματική, που θα στέκεται δίπλα κι όχι απέναντι στον πολίτη», σημείωσε η κ. Γεροβασίλη.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Όπως είπε η υπουργός, με το νέο σύστημα που υιοθετεί το νομοσχέδιο, οι μεταθέσεις και αποσπάσεις δεν θα γίνονται πλέον μέσα από την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων, αλλά θα προκύπτουν από την προκήρυξη θέσεων σε όλη την επικράτεια, με αντικειμενικές διαδικασίες επιλογής.
Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε, ότι θα γίνονται γρηγορότερα οι μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς μειώνονται οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις με τις πολλές υπογραφές, γεγονός που -όπως είπε- ευνοεί πελατειακά δίκτυα, τονίζοντας ότι «το χρονοβόρο και πελατειακό σύστημα πρέπει να τελειώσει εδώ».
Εκτίμησε ακόμα, ότι τη διετία 2017-2018, θα εξοικονομηθούν περίπου 800 εκατ. ευρώ από την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα, που προβλέπουν διατάξεις του νομοσχεδίου.
Από τη ΝΔ, ο εισηγητής Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς και ο Μάκης Βορίδης, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να πατάξει τις πελατειακές σχέσεις, ενώ εκτίμησαν ότι οι προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του νέου συστήματος (πχ νέα οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων εργασίας) το καθιστούν ανεφάρμοστο, ενώ στην καλύτερη περίπτωση, η εφαρμογή του θα καθυστερήσει υπέρμετρα.
Ο κ. Γεωργαντάς πρότεινε επίσης, την απόσυρση του β΄ κεφαλαίου, λέγοντας ότι με τους περιορισμούς που προβλέπει δημιουργούνται αντικίνητρα σε όσα στελέχη επιθυμούν να μεταπηδήσουν από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα και αντίστροφα.
Ανάλογη άποψη περί μη εφαρμογής της κινητικότητας, εξέφρασε και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος παρατήρησε επίσης, ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί μια δημόσια διοίκηση «που είναι πιο κοντά σε ένα κλειστό και συγκεντρωτικό, σοβιετικού τύπου, μοντέλο, παρά σε ένα ανοιχτό σύστημα».