Αυτή είναι η σύσταση του πρώην υπουργού Υγείας, αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρού, Ανδρέα Ξανθού. Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο κ. Ξανθός δηλώνει ότι ανησυχεί για ενδεχόμενο blackout στο ΕΣΥ, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποφάσεις ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και τους πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες.
Πρόσφατα λάβατε μέρος στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερωτήσεις για τον κορονοϊό. Τι απασχολεί περισσότερο τους Ελληνες και γιατί;
Αυτό που απασχολεί όλο τον κόσμο είναι η δυνατότητα αποφυγής μιας ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού στη χώρα όπως στην Ιταλία και η ικανότητα του δημόσιου Συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στην υγειονομική κρίση. Η απάντηση στην αγωνία αυτή είναι η εντατικοποίηση και η αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού των κοινωνικών επαφών και η συμμόρφωση όλων στις συστάσεις των επιστημόνων, καθώς και η γρήγορη και γενναία λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ.
Υπάρχουν προβλέψεις ότι η έξαρση της πανδημικής κρίσης δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή της. Θα αντέξει το ΕΣΥ;
Είναι όντως πολύ νωρίς για να έχουμε μια ασφαλή πρόγνωση της πορείας της πανδημίας και σίγουρα είμαστε ακόμα μακριά από την αιχμή της εξάπλωσης στον γενικό πληθυσμό. Είναι όμως πολύ σημαντικό ότι αυτή η κρίση δημόσιας Υγείας βρήκε το ΕΣΥ όρθιο, αξιόμαχο και προσβάσιμο για όλους χωρίς διακρίσεις. Τώρα δεν είναι η ώρα να αναδεικνύουμε τα διαχρονικά του κενά και προβλήματα, αλλά να το στηρίξουμε και να το περιφρουρήσουμε. Και, κυρίως, να στηρίξουμε τους ανθρώπους του που δίνουν ηρωική μάχη με κίνδυνο της υγείας τους. Για να αντέξει το ΕΣΥ πρέπει:
- Να ανανεωθούν οι συμβάσεις που λήγουν αυτήν την περίοδο για να μην υπάρξει διαρροή προσωπικού.
- Να προκηρυχθούν 4.000 μόνιμες θέσεις γιατρών και λοιπών επαγγελματιών Υγείας για να έχουν κίνητρο να έρθουν σήμερα στο ΕΣΥ οι 2.000 συμβασιούχοι που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
- Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του ΕΣΥ τουλάχιστον κατά 150 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες μισθοδοσίας των συμβασιούχων και επάρκειας υλικών και μέσων για τη φροντίδα των ασθενών.
- Να υπάρξει ειδική μέριμνα όχι μόνο για τα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ και τα ΤΕΠ, αλλά και για τις δομές ΠΦΥ (ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα), που σχεδιασμένα και σταδιακά πρέπει να προετοιμαστούν για να αναλάβουν ένα σημαντικό μερίδιο της φροντίδας περιστατικών με κορονοϊό που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζονται νοσοκομειακή υποστήριξη.
Ως γιατρός και πρώην υπουργός Υγείας, τι είναι αυτό που φοβάστε περισσότερο έχοντας μπροστά σας αυτήν την κρίση; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συμπολίτες σας;
Με ανησυχούν η αβεβαιότητα και η έλλειψη επαρκούς γνώσης για τη συμπεριφορά του νέου ιού, η μεγάλη μεταδοτικότητά του και το αρκετά μεγάλο ποσοστό σοβαρών επιπλοκών από τη λοίμωξη. Επίσης, με απασχολεί το πώς θα ενισχύσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά την ανθεκτικότητα του δημόσιου Συστήματος Υγείας, πώς θα αποφύγουμε το λειτουργικό blackout του ΕΣΥ, την «απώλεια» πολύτιμων επαγγελματιών Υγείας λόγω επαφής με τον ιό και το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης του προσωπικού των νοσοκομείων. Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, αυστηρή τήρηση των οδηγιών, αποφυγή μη αναγκαίας χρήσης των υπηρεσιών Υγείας.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Πώς θα χαρακτηρίζατε την επικοινωνία και τη συνεργασία με την κυβέρνηση, με τον νυν υπουργό Υγείας; Εχετε την ενημέρωση που αρμόζει στις περιστάσεις;
Υπάρχει πολύ καλό επίπεδο ενημέρωσης και συνεννόησης με τον κ. Κικίλια και προς τιμήν του προσπαθεί να αξιοποιήσει χωρίς κομματικές παρωπίδες όσους ανθρώπους της δημόσιας Υγείας μπορούν να βοηθήσουν, ακούγοντας με προσοχή όσες προτάσεις καταθέτουμε με διάθεση θετικής συμβολής στη διαχείριση της πανδημίας.
Γνωρίζετε τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ακούσατε το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Τι θα κάνατε διαφορετικό αν ήσαστε κυβέρνηση;
Θα στηρίζαμε περισσότερο τον κόσμο της εργασίας, τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, τους φτωχούς και τους αδύναμους που θα πληγούν πολύ περισσότερο από αυτήν την κρίση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η πανδημία αφορμή για διεύρυνση των κοινωνικών και υγειονομικών ανισοτήτων. Επίσης, θα ενισχύαμε πιο «απλόχερα» το δημόσιο Σύστημα Υγείας με επικουρικό και με μόνιμο προσωπικό, αξιοποιώντας τον κανόνα 1:1 (προσλήψεις/συνταξιοδοτήσεις), που ισχύει από το 2019. Και θα βάζαμε πιο ενεργά στη μάχη τις δομές και τους υγειονομικούς της ΠΦΥ. Θα επιμέναμε ακόμα πιο εντατικά στη γραμμή της αποσυμφόρησης των προσφυγικών καταυλισμών, ειδικά στα νησιά.
Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας είναι βασικό του μέλημα και ότι ανάμεσα στις δύο πολιτικές αντιλήψεις, να σωθεί η οικονομία με κάθε τίμημα ή να προστατευθεί ο άνθρωπος, έχει επιλέξει τη δεύτερη. Εσείς τον κατηγορείτε για το αντίθετο. Γιατί;
Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη νεοφιλελεύθερη γραμμή ότι η οικονομία είναι υπεράνω όλων, καθώς και τη στρατηγική του «λιγότερου κράτους», του ανοίγματος του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά και στις ασφαλιστικές εταιρίες. Γιατί όλοι σήμερα καταλαβαίνουν ότι οι κρατικές δομές Υγείας σηκώνουν το βάρος της αξιόπιστης φροντίδας των κρουσμάτων και της διαχείρισης της πανδημίας. Η κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης αφορά στην επάρκεια των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, της δημόσιας περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους.
Αυτή η κρίση είναι παράλληλα και δοκιμασία ενότητας του πολιτικού κόσμου, του ελληνικού λαού. Εχετε επιλέξει χαμηλούς τόνους, ενώ και σε ό,τι αφορά τον Εβρο, ξεκινήσατε καταγγελτικά, ως κόμμα εννοώ, αλλιώς συνεχίζετε. Πρόσκαιρη προσαρμογή στα δεδομένα ή προάγγελος πολιτικής ωρίμανσης για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάστηκε την πανδημία για να ωριμάσει. Ούτε διολίσθησε στην ευκολία της καταγγελίας και της κινδυνολογίας, όπως έκανε συστηματικά η Ν.Δ. όλη την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης. Θυμίζω τις κραυγές για «υγειονομικές βόμβες», για νεκρούς από γρίπη, ιλαρά, ιό του Δυτικού Νείλου κ.λπ. Σήμερα, «βάζουμε πλάτη» με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις, γιατί έτσι συμβάλλουμε πιο αποτελεσματικά στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, αλλά και στη συμμόρφωση των πολιτών στα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται, δηλαδή στην προστασία της δημόσιας Υγείας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής