Η Ελλάδα παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα με ψυχραιμία, αλλά και με ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο σε μία συγκυρία που η ηγεσία της γειτονικής χώρας δείχνει να ασφυκτιά και να επιδιώκει συνθήκες έντασης προκειμένου να ξεφύγει από τα δικά της αδιέξοδα. Το μήνυμα ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» θα συνεχίσει να στέλνεται στον κ. Ερντογάν από τη χώρα μας αλλά μέσα και από τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων που εν μέσω της έντασης των τελευταίων εβδομάδων στον Εβρο, έχουν επισημάνει με έμφαση ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Η ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας από την Ανγκελα Μέρκελ, μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήρθε μάλιστα ως επισφράγισμα αυτού που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είχε τονίσει, λίγες ημέρες νωρίτερα, κατά την υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στον Εβρο, ότι η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς.
Στην Αθήνα εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν ανέμενε τη σθεναρή ελληνική στάση απέναντι στο οργανωμένο σχέδιο πίεσης με τις προσφυγικές ροές στα σύνορα του Εβρου, καθώς και ότι έχει υποστεί κατ’ ουσία διπλωματικές ήττες μετά και τις άμεσες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Αφενός με την επίσκεψη ολόκληρης της θεσμικής ηγεσίας της Ε.Ε. στον Εβρο, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σαφή καταδίκη της προσπάθειας της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη «εργαλειοποιώντας» τους μετανάστες, αλλά και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες, απ’ όπου αποχώρησε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χωρίς να έχει επιτύχει τους στόχους του.
Η προσπάθειά της Τουρκίας να εξαγάγει με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία έχει βρεθεί σε όλα τα μέτωπα που η ίδια έχει ανοίξει, είναι σαφές ότι έχει αποτύχει, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη με συμμετοχή της Ανγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν, το βέβαιο είναι πως ακόμη και αν γίνει, δεν θα έχει τη θεσμική βαρύτητα της Ε.Ε.
Παρά την αυξημένη εγρήγορση και την ετοιμότητά της για κάθε ενδεχόμενο, η χώρα μας θα συνεχίσει να επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης των τελευταίων εβδομάδων, αλλά έχει διαμηνυθεί προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή η προοπτική περνά από την αλλαγή της αδιέξοδης πολιτικής της Τουρκίας, η οποία συνιστά αναγκαία προϋπόθεση και σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στήριξη που επιζητά η γειτονική χώρα στο μεταναστευτικό. «Eφόσον η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, οφείλει και η Ευρώπη να της προσφέρει σχετική βοήθεια», είναι η θέση της Αθήνας.
Θεοδωρικάκος: Έχουμε βάλει στόχο ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ
Αποσυμφόρηση νησιών
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα και στο πεδίο της αποσυμφόρησης των νησιών και σημαντικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει όχι μόνο η μετεγκατάσταση 10.000 προσφύγων στην ενδοχώρα, αλλά και η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή προγράμματος εθελοντικής επιστροφής 5.000 μεταναστών που θα φύγουν από τα ελληνικά νησιά για τις χώρες προέλευσής τους.
Εξελίξεις σημειώνονται και σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εφτά χώρες, ενώ η χώρα μας προετοιμάζει και «Διάσκεψη της Αθήνας για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους».
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα θα επιμείνει στο ζήτημα της αναλογικής κατανομής της ευθύνης των προσφυγικών ροών στον νέο κανονισμό για τη μετανάστευση και το άσυλο, ενώ σε σχέση με τη βελτίωση της συμφωνίας με την Τουρκία η Αθήνα επιμένει ότι η γειτονική χώρα πρέπει να δεχτεί πίσω όσους εισήλθαν παράνομα και έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος, να δεχτεί κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με τη Frontex στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στην ξηρά, αλλά και ότι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο θα γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα.
Από την έντυπη έκδοση