Ελάχιστες ώρες πριν βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να διεμήνυσε πως δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική για την Ελλάδα χωρίς ελάφρυνση του χρέους και να έδωσε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τη μετά βαΐων και κλάδων τοποθέτηση-σωσίβιο για το αφήγημα της συγκυβέρνησης, ωστόσο έσπευσε να αναγνωρίσει πως οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά έχουν δικό τους πολιτικό ακροατήριο και ψηφοφόρους.
Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα τόνισε μεν ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο έσπευσε να επισημάνει πως ο δρόμος μέχρι την τελική έξοδο από την παρατεταμένη κρίση είναι ακόμα μακρύς, καλώντας, ουσιαστικά, το Μέγαρο Μαξίμου να… τρέξει όλα τα δομικά στοιχεία της συμφωνίας με τους πιστωτές, προκειμένου η όλη κατάσταση στην Ελλάδα να μπει στο αυλάκι της βιωσιμότητας.
Με τον κ. Τσίπρα να δεσμεύεται εμφανώς και στη διάρκεια του τετ α τετ που πραγματοποιήθηκε στην Ηρώδου Αττικού για την προσήλωση του κυβερνητικού του οικοδομήματος στην προώθηση των απαραίτητων προσαρμογών, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έδειξε πως το τρίπτυχο-κλειδί της ελάφρυνσης του χρέους, της αναπτυξιακής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που κρατά τη λύση του γόρδιου δεσμού.
«Ιδιαίτερα όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη μειώνουν τα ελλείμματα και το χρέος. Ο δρόμος που βρίσκεται η Ελλάδα είναι ο σωστός. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει πως η οικονομία ήταν δεδομένο πως έπρεπε να περάσει από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του βλέπω πως έχουν τη βούληση να κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και να προσελκύσουν επενδύσεις. Οταν η οικονομία συρρικνώνεται, χρειάζεται μεταρρυθμιστική ατζέντα. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως και αυτοί έχουν τη δική τους πολιτική και τους δικούς τους ψηφοφόρους. Δείχνουν διστακτικότητα στην ελάφρυνση χρέους. Βλέποντας πως η Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις, πιστεύω πως υπάρχει μία ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία βιώσιμη λύση στο επόμενο έτος», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του προέδρου Ομπάμα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, υποστηρίζοντας, για να δομήσει το πολυπόθητο success story, ότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, σε περίπτωση που η Αθήνα ολοκλήρωνε επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση. «Η κ. Μέρκελ είναι Γερμανίδα. Και οι Γερμανοί πολλές φορές, ίσως και εκνευριστικά, επιμένουν πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Και αυτό που αναμένεται να γίνει με την Ελλάδα είναι ό,τι συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο. Ο πρώτος λόγος, λοιπόν, είναι αυτό που λέει συχνά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε. “Pacta sunt servanda”.
Ο δεύτερος λόγος που είμαι αισιόδοξος είναι γιατί έχω γνωρίσει την κ. Μέρκελ. Ημασταν στενά συνδεδεμένοι το διάστημα της μεγάλης προσφυγικής κρίσης. Είναι μία πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μέλλον της Ευρώπης και όχι μόνο απέναντι στο μέλλον της Γερμανίας. Εξαιτίας αυτών των δύο λόγων, θα πεισθεί να γίνουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπάρξει θετική εξέλιξη και η Ελλάδα να είναι όχι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Δείχνοντας, λοιπόν, σαφώς προς την ανάγκη απόλυτης συνέχισης της μεταρρυθμιστικής πολιτικής από την πλευρά της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε το γεγονός πως «η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε μόνο χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανά το 2% του προϋπολογισμού της για αμυντικές δαπάνες», προκαλώντας κατά πάσα πιθανότητα… ίλιγγο στα πολιτικά στελέχη της Κουμουνδούρου. Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του σε μια ενδεχόμενη συμφωνία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν και δήλωσε πως είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές κατά 100%. Οπως σημείωσε, είναι ένα πρόβλημα ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και εάν τα μυαλά των δύο ηγετών συναντηθούν, τότε η στήριξη των ΗΠΑ είναι δεδομένη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του για την επίλυση ενός προβλήματος που χρονίζει εδώ και δεκαετίες. Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, έκανε λόγο για διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Ταυτόχρονα, εστίασε στην ανάγκη για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες που διεξάγονται.
«Ξέρω πως τα πράγματα ήταν δύσκολα για τους Ελληνες. Η κρίση ανέτρεψε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα. Ο κ. Τσίπρας μου ανέλυσε τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να κάνει. Η Ελλάδα συνεχίζει το δύσκολο δρόμο της ανάπτυξης. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης. Οι Ελληνες πρέπει να βρουν ελπίδα στην καθημερινή τους ζωή. Ολοι θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα… Συζητήσαμε τη σημασία ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη τρομοκρατικών υποθέσεων. Οι Ελληνες έδειξαν απαράμιλλη συμπαράσταση στους πρόσφυγες εν μέσω οικονομικών δεινών», ανέφερε, στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με τον κ. Τσίπρα να υπερασπίζεται τις κυβερνητικές αποφάσεις που οδήγησαν την Ελλάδα στη μέγκενη του τρίτου Μνημονίου, στήνοντας διθυράμβους στην ορθότητά τους.
«Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μας, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια, δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα από την ίδια τη συμφωνία της με τους εταίρους της. Και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», υποστήριξε ο Ελληνας πρωθυπουργός, την ώρα που στην Αθήνα ξεκινούσε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές, η κατάληξη του οποίου θα κρίνει την τύχη των αφηγημάτων του Μεγάρου Μαξίμου, κρύβοντας, ίσως, στο πίσω μέρος το ενδεχόμενο ακόμα και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, σε περίπτωση που τα ανοιχτά μέτωπα φανούν αγεφύρωτα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ομπάμα κάνοντας κλικ στην εικόνα