«Φάγαμε πολύ ξύλο χθες γιατί είπαμε μια αλήθεια. Δεν μας πειράζει όμως να τρώμε ξύλο όταν λέμε αλήθεια. Διότι η αλήθεια είναι που μένει και αυτή καίει. Οπου βρεθώ κι όπου σταθώ σε όλη την Ελλάδα ακούω ένα παρόμοιο ερώτημα: Πώς θα καταφέρουμε την άλλη φορά να μην κερδίσουμε μόνο τις εκλογές και να βρεθούμε στα υπουργεία, αλλά να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας;», επέμεινε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στην… αυθόρμητη ερώτηση πώς την επόμενη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει κυβέρνηση θα καταφέρει να πάρει και την εξουσία.
Σε ένα σχεδιασμένο κρεσέντο κομματικού πατριωτισμού που το έχει ανάγκη για να ενώσει τον διχασμένο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει το κομματικό κράτος του παρελθόντος, στέλνει μήνυμα ότι θα το επαναφέρει αν ξανακυβερνήσει, και την ίδια στιγμή που λέει ότι την επόμενη φορά που θα κυβερνήσει θα επιβάλει το τρίπτυχο «διαφάνεια, κανόνες και λογοδοσία», υπόσχεται νέα έφοδο των κομματικών στελεχών στον κρατικό μηχανισμό. Μετά το συνέδριο, όταν θα έχει πετύχει τους στόχους του, ίσως βγει κάποια στιγμή να διευκρινίσει και να «διορθώσει». Τώρα όμως χρειάζεται να δουν κι αυτοί που τον αντιπολιτεύονται στο κόμμα του ότι πάνω απ’ όλα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό κάνει.
Οι δημοσιογράφοι θυμήθηκαν/θυμηθήκαμε πως κάτι ανάλογο είχε πει και η Μπέτυ Μπαζιάνα τον Ιανουάριο του 2018 στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όταν ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση αλλά δεν έχει την εξουσία, και στην υπερβολή του ο Παύλος Πολάκης, όταν σε εκείνη την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -τότε που τον μαγνητοσκόπησαν οι σύντροφοί του- είχε πει ότι αν δεν βάλουν κάποιον από τους πολιτικούς αντιπάλους τους στη φυλακή, δεν θα κέρδιζαν τις εκλογές.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
«Οι θεσμοί και οι αρμοί τους αποτυπώνουν τους συσχετισμούς. Συμφωνώ 100% με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας», σημείωσε χθες ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έτσι για να μην υπάρχει καμία αυταπάτη στον οποιονδήποτε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ομοφωνία στα κρίσιμα και τα σημαντικά. Επανέλαβε μάλιστα ο γραμματέας το παράδειγμα με τη Λούκα Κατσέλη που οι θεσμοί δεν την ήθελαν πρόεδρο της Εθνικής, αλλά τον Γιάννη Στουρνάρα τον ήθελαν στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, για τον οποίο είπε ότι «ήταν κομματικό μπουλντόγκ του Μνημονίου με πρόσημο χρώμα πράσινο και γαλάζιο». Λίγο μετά, βεβαίως, είπε «εμείς λέμε αξιοκρατία και νομιμότητα για όλους. Οχι με ρεσάλτο».
«Είναι προφανές ότι δεν εννοούσε κανένα πραξικόπημα ο κ. Τσίπρας, άλλωστε φάνηκε από τη θητεία ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ότι υπήρξε απόλυτος σεβασμός στο νόμο και στους θεσμούς», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον «Status 107,7». Και για να μη μείνουν κενά και αρχίζει και σκέπτεται ο πολίτης τι φάνηκε από τη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο κ. Κούλογλου διευκρίνισε: «Ο κ. Τσίπρας εννοούσε την ενδυνάμωση των θεσμών, ώστε να μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί, όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, με ανεξάρτητες αρχές κ.λπ.».
«Εκφορά του λόγου που επιδέχεται μίας ερμηνείας», ήταν, σύμφωνα με τον πρώην υπ. Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, η αναφορά του Αλ. Τσίπρα περί «αρμών εξουσίας». Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6», ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για έλεγχο των «αρμών εξουσίας» την επόμενη φορά που θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια «εκφορά του λόγου που επιδέχεται μίας ερμηνείας», προσθέτοντας ότι «τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδείξει ότι σέβονται τους θεσμούς».
Από την έντυπη έκδοση