Σύμφωνα με ενημέρωση της ΝΔ, όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής κ. Στεργίου καλωσορίζοντας τα 160 στελέχη από όλη την Ελλάδα που έδωσαν το παρόν «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα του κομματικού μας δυναμικού, όχι μόνο στην υποστήριξη του έργου της κυβέρνησης αλλά και στην κατάθεση προτάσεων και ιδεών για τη διαμόρφωση της ασκούμενης πολιτικής. Η σημερινή συνάντηση με τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019, αποτελεί την αρχή ενός κύκλου ημερίδων με σκοπό να καλύψουμε όλα τα βασικά πεδία του κυβερνητικού έργου. Ξεκινήσαμε τις θεματικές ενότητες πραγματευόμενοι δύο μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα: την Προστασία του Πολίτη και τη Μεταναστευτική Πολιτική».
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ασύλου και Επιστροφών κ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι η ασφάλεια είναι ένας από τους 3 βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής και αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που έχει γίνει τους τελευταίους 7 μήνες τόσο στο σκέλος της φύλαξης των συνόρων όσο και στο σκέλος της ασφάλειας σε σπίτια και γειτονιές, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στα Εξάρχεια, με την εκκένωση πολλών καταλήψεων και τις πεζές περιπολίες που ήδη έχουν ξεκινήσει, αλλά και στην εξάρθρωση τρομοκρατικών και εγκληματικών οργανώσεων.
Όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων σημείωσε ότι η κατάσταση ιδίως στα χερσαία σύνορα έχει βελτιωθεί σημαντικά ενώ «ήδη προγραμματίζεται και τέλος Μαΐου θα έχουν εγκατασταθεί στον Έβρο 400 νέοι συνοριοφύλακες». Για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προανήγγειλε την άμεση πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων, που σε συνδυασμό με την αύξηση των δυνάμεων της Frontex θα βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Τασούλας για χρηματοδοτήσεις Βουλής: «Υπογράφηκαν πριν παραδώσω και ήταν σε ομοφωνία»
Σχετικά με την ασφάλεια στις πόλεις και τις γειτονιές, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ειδική αναφορά στην πρόσληψη των 1500 νέων αστυνομικών της ομάδας Δίας «οι οποίοι ήδη είναι στο δρόμο και είναι στις γειτονιές της Αθήνας και ταυτόχρονα αποδεσμεύτηκε αριθμός αστυνομικών από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία επίσης έχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δηλαδή, κάθε 15 λεπτά περίπου, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου ακόμα και της πιο ακραίας αραιοκατοικημένης περιοχής, βλέπουν αστυνομικούς της Δίας να περιπολούν στις γειτονιές τους».
Ο κ. Μηταράκης εξήγησε πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε την Ελλάδα διαδρομή επιλογής των διακινητών και άφησε τη διαδικασία ασύλου με 82.000 εκκρεμείς αιτήσεις, ενώ με την ερμηνεία που δέχθηκε στην Κοινή Ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας οδηγεί είτε σε εγκλωβισμό στα νησιά είτε σε αδυναμία επιστροφών στην Τουρκία. Υπογράμμισε ότι η λογική «όλοι είναι ευάλωτοι, όλοι έχουν δικαιώματα εκτός από την χώρα μας» έχει αλλάξει μέσω της αυστηροποίησης της πολιτικής επιστροφών.
Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε αναλυτικά τις 7 στρατηγικές προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής για το 2020 που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, τα νέα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα, τις επιστροφές, τον έλεγχο των ΜΚΟ, την αποτελεσματική διεθνοποίηση του ζητήματος και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Υπογράμμισε τη σημασία της έκδοσης απόφασης σε πρώτο βαθμό από τις υπηρεσίες ασύλου εντός 24 ημερών, που έχει ήδη επιτευχθεί, την συνειδητή απόφαση τα κλειστά κέντρα να βρίσκονται εκτός αστικού ιστού και να κλείσουν τα ανοιχτά κέντρα που λειτουργούν σήμερα στα νησιά καθώς και την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με νέο προσωπικό και με 500 δικηγόρους σε τοπικό επίπεδο.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής προστασίας κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε συνοπτικά το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία ενώ ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ασύλου και Επιστροφών κ. Γεωργιάδης ανέλυσε τους βασικούς στόχους που αφορούν το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και επιστροφών καθώς και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ένταξης για όσους λάβουν καθεστώς διεθνούς προστασίας.
Συνολικά απαντήθηκαν πάνω από 45 ερωτήσεις συμμετεχόντων, ενώ την ημερίδα τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους η κ. Σοφία Νικολάου, Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, η κ. Βασιλική Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών και ο κ. Μάνος Λογοθέτης, Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής.