Στη δεύτερη συνάντησή τους, ο κ. Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από τις ΗΠΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό επίπεδο.
Στη συνάντηση θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».
Σε ό,τι αφορά την οικονομική ατζέντα, η ελληνική πλευρά αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης την καθιέρωση του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο του ελληνογαλλικού forum με θέμα «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Σε αυτό θα συμμετέχουν και πέντε υπουργοί- Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης-, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.
Η ατζέντα της συνάντησης είναι ευρεία, και πέραν των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και του άκυρου «μνημονίου» Τουρκίας-Λιβύης, περιλαμβάνει και ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η προοπτική διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Αμέσως μετά το Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για το ζήτημα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα έτη 2021-2027 που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει αύξηση του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού ώστε παραδοσιακές πολιτικές, όπως η συνοχή και η κοινή αγροτική πολιτική να συνδυαστούν με νέες αναγκαιότητες όπως η τεχνολογία και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός χώρας-μέλους της Ε.Ε. με τον οποίο συναντάται ο κ. Μισέλ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την Ε.Ε. και αναμένεται ότι περί τις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να το συζητήσει.
Το προσεχές Σάββατο ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί και στην Πορτογαλία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής «Φίλων της Συνοχής» για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.
Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιβεβαιώσει κατά τη συνάντηση με τον κ. Μακρόν ότι βούληση της χώρας μας είναι να προχωρήσουμε συντεταγμένα προς τη διεύρυνση, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον και των χωρών αυτών, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. «Θα παρουσιάσουμε αυτό το πλαίσιο και ελπίζουμε -από όσα έχουμε δει το τελευταίο διάστημα- ότι και η γαλλική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Οι διεθνείς επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού θα συνεχιστούν την Κυριακή που θα μεταβεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για μια σειρά επαφών.
Την ίδια ώρα η Αθήνα αξιολογεί ως θετικές τις πρωτοβουλίες που εξελίσσονται από αμερικανικής πλευράς μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και σε αυτές αποτυπώνεται η επιμονή της αμερικανικής διπλωματίας -που έχει καταγραφεί και στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς τον Ελληνα πρωθυπουργό- για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον πρόεδρο της Τουρκίας δίνει τον τόνο για αποφυγή προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου, όπως είναι φανερό, να δρομολογηθούν οποιεσδήποτε εξελίξεις μπορεί να υπάρχουν, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία «αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα».
Από την έντυπη έκδοση