Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, που τα λεγόμενα «πετροδολάρια» έρρεαν άφθονα στη Βενεζουέλα, ο Ούγο Τσάβες μπορούσε να κρατήσει ζωντανή την μπολιβαριανή του επανάσταση, μέσα από τα κοινωνικά προγράμματα και τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων για τα σούπερ μάρκετ που έφθαναν για να ταΐσουν όλο τον κόσμο, που είχε σταματήσει να παράγει.
Ενας οικονομολόγος στο Καράκας μού είχε πει πριν από λίγο καιρό: «Για ποιο λόγο να θρέψεις μια αγελάδα και να την ταΐζεις να μεγαλώσει από τη στιγμή που μπορείς να φέρεις την καλύτερη αγελάδα από την Αργεντινή, την οποία θα αγοράσεις με τα χρήματα από το πετρέλαιο;». Την ίδια στιγμή, πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική τάχθηκαν στο πλευρό του Τσάβες και το ίδιο συνέβη και με πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς στην Ευρώπη.
Οταν η τιμή του πετρελαίου έπεσε, άρχισε και η οικονομική κατάρρευση του καθεστώτος της Βενεζουέλας, υπό τον Νικολάς Μαδούρο. Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι η διαφθορά στη χώρα είναι η βασική αιτία της οικονομικής καταστροφής και υποστηρίζει ότι η κρατική εταιρία πετρελαίου PDVSA δεν μπορεί να δικαιολογήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε από τις πωλήσεις του πετρελαίου.
Στο πρόσφατο ταξίδι μου στη Βενεζουέλα, που έκανα για να καταγράψω τη μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση, παράγοντες της χώρας μού επιβεβαίωσαν πως ειδικοί εμπειρογνώμονες συλλέγουν πληροφορίες και μαρτυρίες για να διαπιστώσουν αν πράγματι υπάρχουν κρούσματα χρηματοδότησης σε πολιτικές οργανώσεις σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής της Βενεζουέλας, Αλφόνσο Μαρκίνα, στη συνέντευξη που μου έδωσε υποστηρίζει πως στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί καταγγελίες για πιθανή χρηματοδότηση πολιτικών οργανώσεων στην Ευρώπη και υποστηρίζει πως «στα 16 χρόνια που κυβερνάει το καθεστώς στη Βενεζουέλα, από τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια που η εταιρία πετρελαίου εισέπραξε από τις πωλήσεις αργού, τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τα μισά, χάθηκαν»!
Πολλά από αυτά τα χρήματα, υποστηρίζει, κατευθύνθηκαν σε πολιτικά κόμματα και κινήματα του εξωτερικού και φυσικά και στην Ευρώπη.
«Εχουμε δει αυτό το είδος συναλλαγής σε άλλες περιοχές του κόσμου, συνεπώς δεν θα μας εκπλήξει αν διαπιστωθεί το ίδιο και για την Ελλάδα. Ας θυμηθούμε τις βαλίτσες με τα λεφτά που δόθηκαν στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, ας δούμε το σκάνδαλο που αυτή τη στιγμή ερευνάται στην Ισπανία με τη χρηματοδότηση του κόμματος PODEMOS από την επανάσταση του Ούγο Τσάβες. Αφού έχει συμβεί σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου γιατί να μη συμβεί και στην Ελλάδα; Αυτή είναι η μεγάλη ερώτηση».
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ