Οι επόμενες βδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη χώρα στο ζήτημα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο ενδείξεις για το ποια θα μπορούσε να είναι η συμφωνία, αλλά καμία βεβαιότητα για την τελική έκβαση των συζητήσεων στο Εurogroup, αλλά και μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ.
Το βέβαιο είναι πως η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα και οι ενδεχόμενες αναφορές στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους δεν πρόκειται να έχουν κανέναν αντίκτυπο στην τελική απόφαση. Δεν θα είχαν ούτε αν επικρατούσε στις εκλογές η Χίλαρι Κλίντον, πολύ περισσότερο τώρα που τις κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Στην Ευρώπη δεν αποφασίζει η Ουάσιγκτον, αλλά οι Γερμανοί, από αυτούς θα εξαρτηθεί το αν και πότε θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Προς το παρόν κρατούν σκληρή στάση, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά γιατί την ώρα των αποφάσεων λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι πέραν των οικονομικών.
Η τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup, στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ανέδειξε ορισμένα δεδομένα, τα οποία θα παίξουν ρόλο τις επόμενες βδομάδες μέχρι και το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Κατ’ αρχάς, από πλευράς συγκυρίας όλα δείχνουν ότι είναι μάλλον θετική για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η Ε.Ε. (και η ευρωζώνη) βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, όπως το Βrexit και το προσφυγικό, στις οποίες προστέθηκε και το εκλογικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
Η νίκη του Τραμπ δεν ήταν αναμενόμενη, οι Ευρωπαίοι είχαν επενδύσει πολιτικά στην επικράτηση της Κλίντον και τώρα βρίσκονται ενώπιον ενός σημαντικού προβλήματος που θα πρέπει να διαχειριστούν με δεδομένες τις εντελώς διαφορετικές απόψεις του νέου προέδρου σε πολλά θέματα που ενδιαφέρουν την Ε.Ε. (άμυνα, ασφάλεια, εμπόριο, κλιματική αλλαγή). Τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι πολύ σοβαρά και κανένας δεν θέλει να προστεθεί σε αυτά μια νέα ελληνική κρίση. Συνεπώς διάθεση για συμφωνία υπάρχει, αυτό φάνηκε και στη συνεδρίαση του Εurogroup, όπου με εξαίρεση τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κανένας άλλος δεν εκφράστηκε αρνητικά σε μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος.
Ανταπόκριση Βρυξέλλες Νίκος Μπέλλος
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής