Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό: Γιατί ο Τσάβες χρηματοδοτούσε κόμματα στην Ευρώπη

Οι έρευνες, που εδώ και λίγο καιρό ξεκίνησε ανεξάρτητη επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας για πιθανά κρούσματα διαφθοράς στην κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες, φθάνει μέχρι την Ευρώπη και επεκτείνεται μέχρι και την Ελλάδα. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, εμπειρογνώμονες και βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ερευνούν την πιθανότητα χρήματα που ο πρώην ηγέτης της χώρας κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε για την «εξαγωγή» της μπολιβαριανής του επανάστασης στο εξωτερικό, να έφθασαν και σε πολιτικές οργανώσεις ή κόμματα στην Ελλάδα.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, που τα λεγόμενα «πετροδολάρια» έρρεαν άφθονα στη Βενεζουέλα, ο Ούγο Τσάβες μπορούσε να κρατήσει ζωντανή την μπολιβαριανή του επανάσταση, μέσα από τα κοινωνικά προγράμματα και τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων για τα σούπερ μάρκετ που έφθαναν για να ταΐσουν όλο τον κόσμο, που είχε σταματήσει να παράγει.

Ενας οικονομολόγος στο Καράκας μού είχε πει πριν από λίγο καιρό: «Για ποιο λόγο να θρέψεις μια αγελάδα και να την ταΐζεις να μεγαλώσει από τη στιγμή που μπορείς να φέρεις την καλύτερη αγελάδα από την Αργεντινή, την οποία θα αγοράσεις με τα χρήματα από το πετρέλαιο;». Την ίδια στιγμή, πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική τάχθηκαν στο πλευρό του Τσάβες και το ίδιο συνέβη και με πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς στην Ευρώπη.
Οταν η τιμή του πετρελαίου έπεσε, άρχισε και η οικονομική κατάρρευση του καθεστώτος της Βενεζουέλας, υπό τον Νικολάς Μαδούρο. Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι η διαφθορά στη χώρα είναι η βασική αιτία της οικονομικής καταστροφής και υποστηρίζει ότι η κρατική εταιρία πετρελαίου PDVSA δεν μπορεί να δικαιολογήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε από τις πωλήσεις του πετρελαίου.

protoselido-mesaΣτο πρόσφατο ταξίδι μου στη Βενεζουέλα, που έκανα για να καταγράψω τη μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση, παράγοντες της χώρας μού επιβεβαίωσαν πως ειδικοί εμπειρογνώμονες συλλέγουν πληροφορίες και μαρτυρίες για να διαπιστώσουν αν πράγματι υπάρχουν κρούσματα χρηματοδότησης σε πολιτικές οργανώσεις σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής της Βενεζουέλας, Αλφόνσο Μαρκίνα, στη συνέντευξη που μου έδωσε υποστηρίζει πως στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί καταγγελίες για πιθανή χρηματοδότηση πολιτικών οργανώσεων στην Ευρώπη και υποστηρίζει πως «στα 16 χρόνια που κυβερνάει το καθεστώς στη Βενεζουέλα, από τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια που η εταιρία πετρελαίου εισέπραξε από τις πωλήσεις αργού, τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τα μισά, χάθηκαν»! Πολλά από αυτά τα χρήματα, υποστηρίζει, κατευθύνθηκαν σε πολιτικά κόμματα και κινήματα του εξωτερικού και φυσικά και στην Ευρώπη.
«Εχουμε δει αυτό το είδος συναλλαγής σε άλλες περιοχές του κόσμου, συνεπώς δεν θα μας εκπλήξει αν διαπιστωθεί το ίδιο και για την Ελλάδα. Ας θυμηθούμε τις βαλίτσες με τα λεφτά που δόθηκαν στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, ας δούμε το σκάνδαλο που αυτή τη στιγμή ερευνάται στην Ισπανία με τη χρηματοδότηση του κόμματος PODEMOS από την επανάσταση του Ούγο Τσάβες. Αφού έχει συμβεί σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου γιατί να μη συμβεί και στην Ελλάδα; Αυτή είναι η μεγάλη ερώτηση».

Ο κ. Αλφόνσο Μαρκίνα, με αφορμή τις φιλικές σχέσεις της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο με την ελληνική κυβέρνηση, επιτίθεται και στον Ελληνα πρωθυπουργό.

«Αν ο Ελληνας πρωθυπουργός θαυμάζει τον Τσάβες γιατί δεν έρχεται να ζήσει στη Βενεζουέλα; Σε μια χώρα όπου μια υποτιθέμενη επανάσταση στερεί από τον κόσμο το φαγητό, τα φάρμακα, την εκπαίδευση, την υγεία… Που κόβει το ρεύμα τρεις και τέσσερις ώρες την ημέρα, που κόβει το νερό… Δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που μπορεί να θαυμάζει».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες επιβεβαιώνει πως η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που ερευνούν το θέμα αυτό και εξετάζουν τη χρηματοδότηση που έγινε σε πολιτικά κόμματα ή “δώρα” που δόθηκαν σε πολιτικές οργανώσεις στο εξωτερικό. Στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Αυτό συνέβη την εποχή των παχιών αγελάδων… Την εποχή που χάριζαν παντού τα δολάρια. Προσπαθούσαν να κάνουν μια διπλωματία με δώρα και είχαν επιτυχία, χαρίζοντας λεφτά από το πετρέλαιο. Αυτή η εποχή τελείωσε».

 

Τα 7 εκατ. ευρώ στους Podemos και τα «μαύρα» χρήματα του Μονεδέρο

Τσαβισμός και Πάμπλο Ιγκλέσιας… Δύο συγκοινωνούντα δοχεία, που δεν μπορούσε να χωρίσει ούτε ο Ατλαντικός ωκεανός. Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ισπανία ποτέ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του για τη Λατινική Αμερική και τον αμέριστο θαυμασμό του για τον Ούγκο Τσάβες και την πολιτική παρακαταθήκη του, τον «τσαβισμό». Αποκαλύψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν πως ο θαυμασμός δεν είναι ιδεολογικός και μόνον, αλλά έχει βάση στους δεσμούς που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ Ιγκλέσιας και Τσάβες, πριν ακόμη δημιουργηθεί το κίνημα των Αγανακτισμένων στην Ισπανία.

Ο «ουτοπιστής» Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε δεσμούς με την κυβέρνηση του Τσάβες στο Καράκας, όχι μόνο επειδή θαύμαζε τον αγωνιστή της μπολιβαριανής δημοκρατίας… Αν επαληθευτούν οι κατηγορίες που ερευνώνται στη Βενεζουέλα, ο επαναστάτης Ισπανός αντλούσε χρήματα και πολιτική στήριξη για να ξεδιπλώσει τις φιλοδοξίες του. Οι υπόνοιες ήταν πολλές για τους σκοτεινούς διαδρόμους και το μαύρο χρήμα που διακινείτο μέσω ενός ινστιτούτου πολιτικής σκέψης. Τώρα πλέον -σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου- υπάρχουν αποδείξεις και ντοκουμέντα για περισσότερα από 7.000.000 ευρώ που φέρεται ότι δόθηκαν για τη δημιουργία στην Ισπανία μιας πολιτικής δύναμης που θα απηχεί τις ιδέες της «μπολιβαριανής επανάστασης».

Το θέμα βλέπει όλο και πιο πολύ το φως της δημοσιότητας, ύστερα από την αλλαγή δυνάμεων στο Κογκρέσο της Βενεζουέλας και την επικράτηση του συνασπισμού των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, που μάχονται κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Η Εθνοσυνέλευση του Καράκας ξεκίνησε επίσημη δικαστική έρευνα για τη χρηματοδότηση του Ιγκλέσιας και των συντρόφων του ώστε να δημιουργηθεί η αριστερή κίνηση Podemos. Το κίνημα του Ιγκλέσιας, το οποίο υποτίθεται ότι ξεπήδησε «αυθόρμητα» από τις πλατείες και τις αντισυστημικές διαδηλώσεις των «Αγανακτισμένων», φαίνεται ότι είχε ισχυρούς χρηματοδότες. Βέβαια, η ηγεσία του Podemos αρνείται κάθε σχέση.

Σύμφωνα όμως με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ABC», οι Podemos γεννήθηκαν ως προέκταση του τσαβισμού στην Ισπανία. Αυτό ήταν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο του Τσάβες, που στοίχισε στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα και τα οποία πηγαίνουν αρκετά πίσω στο χρόνο, στον Μάιο του 2008. Το κονδύλι για την ίδρυση φιλικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη συνυπέγραφε ο τότε ισχυρός άνδρας επί των Οικονομικών, ο υπουργός Ραφαέλ Ισέα. Η ισπανική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει τον Ιούνιο φωτογραφίες των εγγράφων, με την υπογραφή του Τσάβες, που αποδεικνύουν πώς έγινε η χρηματοδότηση.

Τα χρήματα δεν πήγαν ευθέως στις τσέπες αριστερών «επαναστατών» αλλά στο Ιδρυμα CEPS – Κέντρο Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών (Fundacion Centro de Estudios Politicos y Sociales), στο οποίο μέλη ήσαν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο υπαρχηγός των Ποδέμος Ινίγο Ερεχόν, ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, ο Λουίς Αλέγκρε κ.ά. Σε συμβούλιο υπουργών υπό τον Τσάβες είχε συμφωνηθεί η χρηματοδότηση του Ιδρύματος CEPS (μιας σχολής σκέψης προσανατολισμένης στην Αριστερά και στον αντικαπιταλισμό), ώστε να δημιουργηθεί στην Ισπανία πολιτικοκοινωνικό κίνημα που θα ενθαρρύνει τη στροφή της πολιτικής προς τις αρχές της μπολιβαριανής δημοκρατίας.

Η εφημερίδα «ABC» αναφέρεται στην οικονομική στήριξη του ιδρύματος την περίοδο 2008-2010. Ο Φρέντι Γκεβάρα, επικεφαλής της οικονομικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής της Βενεζουέλας, ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για χρήματα που δόθηκαν την περίοδο 2003-2011 στο CEPS. Η οικονομική συμβολή προς το ίδρυμα ήταν €2.687.390 στην περίοδο 2003-2007, €1.650.700 το 2008 και €2.830.000 την περίοδο 2009-2011. Το συνολικό ποσό ανερχόταν σε 7.168.090 ευρώ. Για κάποια χρόνια, το 80% των πόρων του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Πολιτικής Σκέψης προερχόταν από το Καράκας. Οι τελευταίες «εισφορές» έγιναν το 2011 (ο «σπόρος» των Αγανακτισμένων έπεσε στις πλατείες το 2012). Το CEPS συνεργαζόταν με τον Τσάβες μέχρι το 2012, όταν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε ήδη ξεκινήσει την πολιτική του πορεία. Οι ηγέτες της κίνησης Podemos έχουν προσπαθήσει να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη Βενεζουέλα του Τσάβες, αλλά το έγγραφο της «ABC» αποκάλυψε αρκετές εκθέσεις παροχής συμβουλών μέσω CEPS στις κυβερνήσεις του Ούγκο Τσάβες και του διαδόχου του Νικολάς Μαδούρο όπου ήταν προφανές ότι το έργο παροχής συμβουλών αμειβόταν με δημόσιο χρήμα. Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης και μέλη του Κογκρέσου, μπορούν να στοιχειοθετηθούν εγκλήματα υπεξαίρεσης δημόσιων κονδυλίων.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το Podemos κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση. Ενας από τους ιδρυτές του κινήματος, ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το κόμμα πριν από ένα χρόνο όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει 425.000 ευρώ «κάτω από το τραπέζι» για παροχή πολιτικών συμβουλών στη Βενεζουέλα και σε άλλες λατινοαμερικανικές χώρες. Ο Μονεδέρο κατηγορείται ότι δεν δήλωσε αυτά τα χρήματα στις ισπανικές φορολογικές αρχές και κλήθηκε μαζί με τον Ερεχόν στο Καράκας, τον περασμένο Ιούλιο, να καταθέσει για τα «μαύρα χρήματα».

Ο Μονεδέρο, ο οποίος υπερασπιζόταν με πάθος στις διαλέξεις και τα κείμενά του την μπολιβαριανή επανάσταση, φέρεται ότι έλαβε, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Mundo», περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ από το ίδρυμα CΕPS. Tο ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) έχει ζητήσει εξηγήσεις και στοιχεία για τις πληρωμές στον Μονεδέρο από τη Βενεζουέλα.

«Η καταστροφή της χώρας έχει τη σφραγίδα του Ιγκλέσιας…»

Ο Χεσούς «Τσούο» Τορεάλμπα, γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού της Δημοκρατικής Ενότητας Στρογγυλή Τράπεζα (MUD) της Βενεζουέλας, σε πρόσφατη συνέντευξή του επέρριψε εμμέσως σοβαρές πολιτικές ευθύνες στον Πάμπλο Ιγκλέσιας και την ομάδα του για το σημερινό χάος που επικρατεί στην πολιτική και την οικονομία της χώρας. «Η καταστροφή της οικονομίας της Βενεζουέλας έχει τη σφραγίδα του Πάμπλο Ιγκλέσιας, του Χουάν Κάρλος Mονεδέρο και του Αλφρέδο Σεράνο», είπε, προσθέτοντας ότι οι συμβουλές αυτών των ανθρώπων για τη δομή των υπηρεσιών, τη νομή της εξουσίας και τους θεσμούς ήταν καταλυτικές για τον τσαβισμό.

Ο Τορεάλμπα υπογραμμίζει ότι η εποχή «τσαβισμού-μαδουρισμού» (Chavismo-Madurismo) θυμίζει τη «μετά τον Γέλτσιν εποχή στη Μόσχα», με τους λίγους ευνοημένους σε βάρος των πολλών και τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των πολιτικών ελίτ που ευνοήθηκαν από τον Τσάβες για να λάβουν τη μερίδα του λέοντος των εσόδων από το πετρέλαιο. «Αυτό εξηγεί γιατί μια χώρα με μόλις 30 εκατομμύρια ανθρώπους και τεράστια έσοδα από το πετρέλαιο είναι σε ερείπια», όπως τόνισε.

Ο δεξιός ακτιβιστής στη Βενεζουέλα, Μάνος Λίμπιας, έχει επίσης κατηγορήσει το Podemos ότι λάμβανε χρήματα από το Ιράν. Η ισπανική εφημερίδα «El Confidencial» είχε αποκαλύψει ότι το Podemos φέρεται να είχε λάβει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από εταιρίες μέσων ενημέρωσης στην Ισπανία και τα χρήματα αυτά προήλθαν από το Ιράν μέσω τρίτων χωρών. Για αυτή την υπόθεση, οι αρμόδιες αρχές της Ισπανίας για θέματα διαφθοράς έχουν ξεκινήσει έρευνα, καθώς απαγορεύεται η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από τρίτες χώρες.

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Οικονόμου για Τσίπρα: «Μιλούσε για πολλή ώρα αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι να πει»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρχισε τα ίδια ο Τσίπρας: «Θα δούμε» είπε, αν πουν όχι οι Γάλλοι στην επαναδιαπραγμάτευση – Τι είπε για πανδημία, δημοσκοπήσεις και ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λίβανος: Διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 27 Μαρτίου

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία- Μπέρμποκ: Στο τέλος της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «φανάρι»

Μαρίνα Μπενέκου

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Μοναδικές προσφορές με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, 24 Οκτωβρίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονόμου: Διπλή εξεταστική αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να «δραπετεύσει»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μπόρις Τζόνσον: Παραβίασε το χριστουγεννιάτικο λοκντάουν;

Μαρίνα Μπενέκου